Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 02 /2017 05 03

Sargėnų seniūnaitis apie „Galintos“ netvarkomą sklypą: „Milijonieriai tyčiojasi iš mūsų“

Pačiame Kauno Sargėnų rajono centre stūkso apleisti pastatai, virtę sąvartynu. Vietiniai juos vadina tikrų tikriausia kiaulide, kuri vasarą itin stipriai dvokia. Joje lėbauja benamiai, kartais sukeldami netgi gaisrus. Sargėnų seniūnaičiui Zigmui Kazlauskui šie griuvėsiai – didžiausias galvos skausmas, kurio pastatų savininkė – UAB „Galinta“, nesiveržia numalšinti.
Apleistas pastatas ir šiukšlės šalia jo
Apleistas pastatas ir šiukšlės šalia jo / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Norėčiau informuoti apie vieną tikrą kiaulidę Kaune. Tai buvusi ir daug metų apleista stovinti parduotuvė Sargėnų Vandžiogalos gatvėje. Kiek pamenu, vadinosi „Senbuviai“ ar „Taupa“. Pats ne vienerius metus atakavau Kauno miesto savivaldybę, bet jokio atgarsio. Atsakymas visad būdavo paprastas: tai – privati valda, o savininkas yra dingęs. Jam paskirdavo 100 litų baudą ir tuo viskas užsibaigdavo. Daug metų gyvenu ne Lietuvoje, gal todėl ir bado akis tokios kiaulidės. Reikia kaip nors išjudinti šitą pelkę“, – 15min redakciją informavo skaitytojas Andrius.

Jo žodžius patvirtino ir 3 500 gyventojų turinčių Sargėnų seniūnaitis Z.Kazlauskas, ant Vandžiogalos ir Pienių gatvių kampo stūksančius griuvėsius pavadinęs savo didžiausiu širdies skausmu: „Būtume dėkingi, kad padėtumėte sutvarkyti tą baisingą smarvę. Vasarą taip dvokia... Rašėme ne vieną raštą pastatus valdančiai įmonei UAB „Galinta“, bet tie turčiai nereaguoja. Valdo didelius pinigus ir jiems nusipjauti. Tyčiojasi milijonieriai iš mūsų. Atkerta, kad „ne jūsų reikalas, kai bus laikas, tai ir statysim ką“. Man jau gėda nuo žmonių. Kaltina, kad nieko nedarau, bet ką aš galiu padaryti?“ – 15min teigė seniūnaitis.

Pasak jo, pastatus milijoninę apyvartą skaičiuojanti „Galinta“ įsigijo daugiau nei prieš dešimtmetį. Prieš keletą metų sudegė sklype apleista stovėjusi taros supirktuvė. Gaisrą sukėlė benamiai.

„Gyvulizmas degėsių krūvoje – kitaip to nepavadinsi. Vaikai mato. Tai pernai bent jau sugebėjo aptverti visą teritoriją, tačiau girtuokliai greitai prakirpo tvoroje skylę. Taip ir riogso griuvėsiai išdaužytais langais. Krūmai, šiukšlės, – klaikus vaizdelis. O juk pro mus turistiniai autobusai į IX fortą važiuoja. Gėda“, – teigė Z.Kazlauskas.

Šiukšlynu panosėje piktinosi ir šalia jo gyvenantys žmonės.

„Oi, kaip gerai būtų, kad padėtumėte. Nepaiso šių pastatų savininkai jokių įspėjimų, prašymų. Baisu, kas čia darosi. Betvarkė“, – teigė pakalbintos praeivės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apleistas pastatas ir šiukšlės šalia jo
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apleistas pastatas ir šiukšlės šalia jo

„Galintos“ atstovai į kalbas dėl to, kada bus investuota į šiuos apleistus pastatus, nesileido.

„Yra ruošiamas projektas naujo pastato statybai. Visi kiti jūsų pateikti klausimai yra konfidenciali bendrovės informacija, todėl į šiuos klausimus nebus atsakoma“, – patikino Arūnė Bajorinaitė, „Galintos“ administratorė.

Konfidenciali yra net ir tokia informacija, kada „Galinta“ ir iš ko įsigijo tuos pastatus bei kokį plotą jie užima. Neatsakyti liko ir klausimai apie tai, kodėl tiek metų griuvėsiai stovi nejudinami bei kokiu tikslu buvo įsigyti, kaip užtikrinamas saugumas ir ar „Galinta“ – vienintelė apleistų pastatų savininkė.

11.38 val. Kaip kitą dieną po šio straipsnio pasirodymo informavo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovai, pastatas, esantis Vandžiogalos g. 20, nuosavybės teise priklauso UAB „Galinta ir partneriai“. Šis statinys yra įtrauktas į Nenaudojamų, naudojamų ne pagal paskirtį, apleistų arba neprižiūrimų patalpų ir statinių 2016 metų sąrašą, t.y. bendrovei yra taikomas Kauno miesto savivaldybės tarybos 2015 m. lapkričio 10 d. sprendimu nustatytas 3 proc. tarifas už šį nekilnojamąjį turtą.

Įmonė pateiktoje 2016 m. Nekilnojamojo turto mokesčio deklaracijoje, taikydama 3 proc. tarifą, apskaičiavo 17 991 eurų nekilnojamojo turto mokestį už nekilnojamąjį turtą, esantį Kauno miesto savivaldybėje.

Kauno apskrities VMI turimais duomenimis, žemės sklypas UAB „Galinta ir partneriai“ nuosavybės teise nepriklauso. Ši bendrovė 2017 m. gegužės 2 d. duomenimis žemės ir nekilnojamojo turto mokesčių nepriemokų neturi.

VIDEO: Gaisras Kaune, Sargėnuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas