Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 10 /11:22

Ordinus P.Vanagui ir M.Drobiazko atšaukęs G.Nausėda: nuopelnus Lietuvai jie nutrynė cinišku poelgiu

Prezidentas Gitanas Nausėda atšaukia prieš 22 metus legendinei Lietuvos dailiojo čiuožimo porai Povilui Vanagui ir Margaritai Drobiazko suteiktus ordinus. Toks sprendimas priimtas dėl to, kad čiuožėjai, Rusijai ir toliau tęsiant kraugerišką karą Ukrainoje, pasirodė ledo šou Sočyje. Taip pat iš apdovanotųjų sąrašo išbrauktas ir Valdo Adamkaus apdovanotas buvęs KGB darbuotojas.

Sprendimą išbraukti šokėjų ant ledo porą, pažeminus apdovanotųjų vardą, priėmė Valstybės apdovanojimų taryba, o prezidentas pasirašė tą įteisinantį dekretą.

„Pasirašiau dekretą, kuriuo išbraukiu M.Drobiazko ir P.Vanagą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą“, – sakė prezidentas.

„Neabejoju, kad šokių ant ledo pora buvo puikūs sportininkai, tačiau nuopelnus Lietuvos valstybei jie nutrynė cinišku poelgiu dalyvaudami komerciniame renginyje Sočyje tuo metu, kai Ukrainos karo verpetuose liejasi nekaltų žmonių kraujas“, – pabrėžė G.Nausėda.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko

Pasak prezidento, tai geriausiu atveju – „politinis vištakumas“, blogiausiu – „spjūvis nukautų kūdikių, vaikų, motinų ir senelių atminimui“.

Inicijuos teisės aktus dėl M.Drobiazko pilietybės atėmimo

Prezidentas taip pat sakė, kad šiuo metu Lietuva negali išimties tvarka atimti pilietybės iš M.Drobiazko, tačiau tam reikia inicijuoti naujus teisės aktus.

„Primenu, kad M.Drobiazko 1993 metais išimties tvarka įgijo Lietuvos pilietybę. Dabartiniame kontekste tai atrodo kaip apgailėtinas farsas. Įstatymai nenumato reverso pilietybės atėmimui išimties tvarka už Lietuvos vardo suteršimą, vadinasi turime inicijuoti teisės aktų pakeitimus. Gana yra gana. Demokratija privalo mokėti gintis, kitaip tai ne demokratija“, – kalbėjo G.Nausėda.

Sočyje vykstantį ledo šou organizuoja Kremliaus ruporo Dmitrijaus Peskovo sutuoktinė Tatjana Navka.

Per antradienį vykusį ledo šou buvo atliekamas „Gulbių ežeras“. Tai ne pirmas Lietuvos šokėjų ant ledo poros pasirodymas panašiame renginyje.

P.Vanagas ir M.Drobiazko 2000 metais apdovanoti Gedimino ordino Riterio kryžiais už Lietuvos vardo garsinimą, kai Europos ir Pasaulio čempionatuose laimėjo bronzos medalius.

Pagal įstatymą, valstybės apdovanojimai gali būti atimti, jeigu apdovanotųjų veikla žemina apdovanotojo vardą.

M.Drobiazko ir P.Vanagas gyvena Rusijoje, vasario pabaigoje pradėjusioje invaziją į Ukrainą.

Išbrauktas ir V.Adamkaus apdovanotas diplomatas

G.Nausėda trečiadienį atskiru dekretu išbraukė iš apdovanotųjų sąrašo ir buvusį KGB darbuotoją, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi 2002 metais apdovanotą diplomatą Vladimirą Jakuniną.

Jį už nuopelnus skatinant Rusijos ir Lietuvos dialogą apdovanojo tuometis prezidentas Valdas Adamkus.

V.Jakuninas jau anuomet buvo prieštaringai vertinamas Lietuvoje – žiniasklaida tuomet skelbė, kad jis praeityje galimai užėmė aukštas pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.

Šis apdovanojimas kėlė diskusijų ir prieš maždaug 15 metų, kai parlamentaras konservatorius Saulius Pečeliūnas ragino prezidentą V.Adamkų apdovanojimą atšaukti.

Vis dėlto, iš apdovanotųjų sąrašo buvęs „Rusijos geležinkelių“ vadovas V.Jakuninas anuomet išbrauktas nebuvo, nes Prezidentūra tąkart nematė tam pagrindo.

V.Adamkus anuomet teigė, kad ordiną V.Jakuninui įteikė kaip atsaką už tais pačiais metais iš jo gautą šv. Andrejaus žvaigždę už indėlį į tarptautinio dialogo bei taikos plėtrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas