Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 09 06 /14:18

Saulius Skvernelis nekerta galvos Jurgitai Petrauskienei: palaukime VTEK išvados

Premjeras Saulius Skvernelis siūlo palaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo dėl švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės. Šią savaitę paaiškėjo, kad jos vyro įmonė „Ecotour“ laimi su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) susijusių įstaigų viešuosius pirkimus. Anot premjero, jeigu bus bet kokia abejonė, kad buvo pasielgta netinkamai, nekalbant jau, kad neteisėtai, bus priimti griežti sprendimai. Tačiau Vyriausybės galva atskleidė tikintis, kad visi žmonės iš principo yra geri.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė ir Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Aptarėme situaciją, kuri viešai iškelta, ministrė pateikė paaiškinimus, manau, kad dabar reikėtų sulaukti VTEK sprendimo – tyrimas pradėtas, ministrė teikia visą informaciją, bendradarbiaus, bus sprendimas galutinis, tada galėsime kažką konkrečiau pasakyti“, – sakė jis.

S.Skvernelis teigė pakartojęs ministrei, kad ateityje reikia kalbėtis su sutuoktiniu, paaiškinti jam, kokios yra rizikos. Jis pridūrė, kad tai, kas įprasta prieš tampant ministre, pradėjus eiti pareigas, jau nebetinka – reikalavimai jau kitokie.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė ir Saulius Skvernelis

„Kad nebūtų interpretacijų dėl interesų konflikto, to reikia vengti, reikia rinktis kitas galbūt veiklos sritis, dalyvauti kituose konkursuose, kurie tiesiogiai nėra susiję su ŠMM“, – sakė jis.

Ministrė jam paaiškino, kad „Ecotour“ sudarė tris viešųjų pirkimų sutartis su įstaigomis iki jai tampant ministre.

S.Skvernelis įsitikinęs, kad jeigu kyla klausimų dėl viešųjų pirkimų, reikėtų pasiteirauti ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) nuomonės apie įvykusius pirkimus.

Jis pridūrė, jei paaiškėtų, kad kažkas buvo atlikta netinkamai arba neteisėtai, sprendimai bus griežti: „Bet šiuo atveju norisi tikrai priimti objektyvius sprendimus.“

Paklaustas, ar įtikina aiškinimai, kad ministrė galėjo nežinoti apie vyro įmonės dalyvavimą pirkimuose, S.Skvernelis teigė iš principo manantis, kad visi žmonės yra dori ir sąžiningi.

„Reikia tuo tikėti, kol nėra kitų aplinkybių. Tuo laikotarpiu, kiek teko dirbti su ministre, nebuvo nei vieno bandymo apgauti ar pasakyti netiesą, tikiuosi, kad ji sako taip, kaip yra“, – vylėsi jis.

„Kai bus pateikti klausimai, visus atsakymus pateiksime“

Po pokalbio su premjeru ministrė J.Petrauskienė sakė, kad reikia išanalizuoti visus pateikiamus argumentus ir klausimus.

„Tikrai pateiksime visus atsakymus, tada kartu su VTEK bus atrasti visi atsakymai – yra ar nėra pažeidimai. Jeigu jie yra, be jokios abejonės, jie privalo būti ištaisyti“, – sakė ji.

Paklausta, ar žinojo apie tai, kad vyro įmonė dalyvauja ŠMM pavaldžių įstaigų viešuosiuose konkursuose, J.Petrauskienė pasakojo, kad jos vyro įmonė veikia nuo 2010 metų, o nuo 2012 metų yra sudariusi sutartis su įstaigomis, kurios veikia švietimo srityje.

„Aš deklaruodama vyro darbovietę ir nurodžiau, kokiose srityse įmonė veikia. Yra viešai deklaruota. Kokios sutartys – vėlgi yra informacija viešai prieinama, tai buvo prieinama nuo 2012 metų“, – sakė ji.

Per veiklos laikotarpį, anot jos, vyro įmonė yra sudariusi 52 sutartis.

„Ir trys įstaigos, kurios veikia švietimo srityje, jos yra minimos viešojoje erdvėje, todėl informacija tikrai nėra pateikta pilna. O kai bus pateikti klausimai, visus atsakymus pateiksime“, – kalbėjo ji.

J.Petrauskienė taip pat teigė, kad patikslins informaciją, kiek konkursų laimėjo „Ecotour“.

E.Petrauskas: aš jai nepasakiau

15min jau rašė, kad sutuoktinis Evaldas Petrauskas antradienį sakė, kad galimą viešųjų ir privačių interesų konfliktą dėl to, kad jo įmonė dalyvauja ŠMM pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose, žmona būtų deklaravusi, jei apie juos būtų žinojusi.

„Aš jai nepasakiau. Net nemaniau, kad čia reikėtų pasakyti. Ji visiškai nežinojo ir aš garantuotas, kad nežinojo ir paslaugų pirkėjai, kad čia kažkokių yra ryšių“, – aiškino jis.

J.Petrauskienė 2016 metų pabaigoje pildytoje privačių interesų deklaracijoje nurodė, kad jos vyras Evaldas yra „Ecotour“ direktorius, tačiau deklaracijoje nėra nurodyta, kad ši įmonė dalyvauja ŠMM pavaldžių įstaigų viešuosiuose pirkimuose.

Pagal viešųjų pirkimų portale pateikiamus duomenis, nuo 2016 metų gruodžio 13 dienos, kai J.Petrauskienė tapo ministre, jos vyro įmonė laimėjo 7 viešuosius pirkimus. Visų sutarčių bendra suma – 69,9 tūkst eurų.

Visi pirkėjai susiję arba su Švietimo ir mokslo ministerija tiesiogiai, arba apskritai su švietimu.

„Ecotour“ per šį laikotarpį yra laimėjusi vieną Europos socialinio fondo agentūros (ESFA), kuri pavaldi ŠMM ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoms, pirkimą. Daugiau kaip už 21 tūkst. eurų pirktos konsultacinės ir programinės įrangos priežiūros paslaugos.

Dvi po 8 tūkst. vertės sutartis per šį laiką su ministrės vyro bendrove sudarė ir Valstybinis studijų fondas, pavaldus ŠMM. Fondas pirko buhalterinės apskaitos programinės įrangos aptarnavimo ir konsultavimo paslaugas.

Dar tris sutartis su minėta įmone yra sudaręs Gamtos tyrimų centras. Jis formaliai nėra pavaldus J.Petrauskienės vadovaujamai ministerijai, tačiau ŠMM yra šio centro steigėjas, ŠMM nustato centro vadovo skyrimo ir atleidimo tvarką. Centras iš „Ecotour“ pirko konsultacijų, sistemų priežiūros paslaugų iš viso už 31,8 tūkst. eurų.

Šią įmonę įstaigos apskaitos politikos dokumento parengimui pasirinko ir Vilniaus lopšelis-darželis „Varpelis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas