Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 03 /15:58

Saulius Skvernelis: „Rusija geriausiai supranta ne tylos politiką“

Premjeras Saulius Skvernelis, kurio pasisakymas apie būtinybę Lietuvai šiemet užmegzti kontaktus su Rusija šią savaitę sukėlė daug diskusijų, trečiadienį nutarė paaiškinti, ką turėjo galvoje.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Premjeras tai padaryti nutarė socialiniame tinkle „Facebook“.

S.Skvernelis paaiškinimo žinutėje neišsižadėjo savo minties, kad kontaktų su Rusija reikia ieškoti, ir dar kartą pakartojo, kad Lietuvos santykiai su Rusija ES kontekste yra unikalūs.

„Lietuva – vienintelė iš ES valstybių, kuri nepalaiko jokių darbinių kontaktų politiniame lygmenyje su Rusija. JOKIŲ.

Rusija – sudėtingas kaimynas. Tačiau veiksmingai politikai reikalingi komunikaciniai kanalai. Dabar jų iš esmės nėra. Mes sakome, kad jie turi būti sukurti. Turi vykti dvišalis dialogas. Mes neturime bijoti pasakyti tiesą – ir pasakyti ją tiesiai į akis. Drąsus ir atviras aiškios pozicijos išsakymas – mūsų stiprybė.

Visos kitos ES valstybės komunikacinius kanalus su Rusija išlaiko. Retorinis klausimas: ar Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos oficialių pareigūnų kontaktai su Rusijos politikais yra traktuojami kaip kažkokia santykių su Rusija peržiūra? Ne“, – rašo S.Skvernelis.

Tačiau jis tikina, kad tyla nėra geriausia byla.

Tiesus ir principingas kalbėjimas – geriau nei visiškas nesikalbėjimas, – sako S.Skvernelis.

„Tiesus ir principingas kalbėjimas – geriau nei visiškas nesikalbėjimas. Tokios pozicijos laikosi net NATO organizacija, kuri stiprina savo rytinį NATO flangą, kartu išlaikydama komunikacinius kanalus su Rusija.

Rusija geriausiai supranta ne tylos politiką, o konkrečius darbus ir veiksmus, kuriais mes stipriname savo šalies saugumą ir užtikriname savo piliečių valią gintis, jei toks poreikis kada nors iškiltų.

Lietuva niekada nepripažino ir nepripažins neteisėtos Krymo okupacijos. Minsko susitarimai laukia savo įgyvendinimo.

Mes nesvarstome ir nekalbame apie sankcijų Rusijai politikos peržiūrą. Tai ES suderinta pozicija ir, kol neišnyko pagrindas, dėl ko sankcijos buvo įvestos, negali būti jokios kalbos apie jų švelninimą ir jų panaikinimą.

Pagarba tarptautinei teisei, valstybių teritoriniam vientisumui, jų suvereniai teisei pasirinkti, kur stoti, su kuo bendrauti, yra kertiniai mūsų užsienio politikos principai. Jų laikomės ir visad laikysimės“, – teigia premjeras.

„Atvirai ir oriai išsakome ir išsakysime savo principines nuostatas nežemindami Rusijos valstybės, jos žmonių. Nesame rusofobai. Rusai Lietuvoje tradiciškai yra stipri ir iš esmės neblogai integravusi bendruomenė, turinti visas pilietines, ekonomines teises, kultūrinės, religinės ir kalbinės saviraiškos galimybes. Tikimės tokios pačios pagarbos mūsų valstybei, mūsų istorijai iš Rusijos pusės.

Ir dar dėl Ukrainos. Šis šalis išlieka mūsų svarbiausiu partneriu. Ukrainos teritorinis vientisumas turi būti atkurtas. Ukrainos sėkmė yra mūsų sėkmė. Ukrainos sėkmė gali tapti pavyzdžiu Rusijai. Lietuva remia ir toliau pagal savo galimybes rems šią mums itin svarbią strateginę partnerę. Vienas iš geriausių to pavyzdžių – praėjusių metų pabaigos Vyriausybės sprendimas perduoti Ukrainai ginklų ir šaudmenų daugiau nei už 2 mln. eurų.

Remiame Ukrainą visose tarptautinėse organizacijose, pasisakome už šios valstybės europinę perspektyvą, teikiame paramą, taip pat ir ginklais. Vyriausybė gruodžio pradžioje priėmė atitinkamą sprendimą. Lietuva inicijuoja vadinamąjį Maršalo planą Ukrainai, kuriuo siekiama paskatinti struktūrines reformas šioje šalyje“, – įrašą baigia S.Skvernelis.

Taip premjeras paaiškino savo interviu LNK laidai „Savaitės panorama“ išsakytas mintis, kurios sukėlė daug diskusijų viešojoje erdvėje.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, komentuodama santykius su Rusija, teigia, kad jie gali pagerėti tik tada, kai Rusija pakeis savo agresyvią politiką.

„Lietuvos pozicija nuosekli ir principinga – siekiame lygiaverčių ir abipuse pagarba paremtų santykių su visais kaimynais. Kai Rusija pakeis agresyvią politiką kitų šalių atžvilgiu, atsisakys okupuotų teritorijų, nustos pažeidinėti tarptautinę teisę, nesikiš į kitų valstybių rinkimus – tuomet būsime pasirengę bendradarbiauti glaudžiau“, – 15min Prezidentės Spaudos tarnybos atsiųstame komentare cituojama D.Grybauskaitė.

Ministras pirmininkas S.Skvernelis tikina, kad jo ir prezidentės Dalios Grybauskaitės požiūriai į Lietuvos santykius su Rusija sutampa.

„Čia nereikia ieškoti kompromisinio (varianto), nes iš esmės principai patys sutampa ir mes laikomės labai aiškių panašių principų“, – premjero pasisakymą Vyriausybėje trečiadienį cituoja BNS.

Pasak S.Skvernelio, Vilniaus ir Maskvos dialogas turi vykti pirmiausia siekiant naudos Lietuvai, o tarp aktualių klausimų galėtų būti Rusijos paskelbtas žemės ūkio produktų embargas ar pamažu iš Karaliaučiaus srities stumiamų lietuvių kalbos mokytojų problema.

Santykių su Rusija atšilimu netiki Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Prekybos santykiai pas mus yra, vyksta, diplomatiniai santykiai yra, nuo vertybių pasitraukti mes neturime nei galimybės, nei noro, o toliau viskas, kaip prezidentė ir sakė, nepasikeitus Rusijos pozicijai arba vadovybei, santykiuose pokyčių tikėtis irgi per daug negalime“, – trečiadienį Žinių radijui sakė V.Pranckietis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito