Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 11 22 /14:14

S.Skvernelis: duomenų, kad R.Karbauskis šiuo metu kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, nėra

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį atsako į opozicijos klausimus apie „Agrokoncerno“ ryšius su Rusijos oligarcho Arkadijaus Rotenbergo verslu. S.Skvernelis Seime teigė, kad jis apie A.Rotenbergą žinojo anksčiau, nes yra gavęs slaptos spectarnybų informacijos apie jį.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Naudodamasis jūsų pateiktais klausimais dar kartą kreipiausi į Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir Antrąjį operatyvinių tarnybų departamentą, klausdamas, ar Seimo narys R.Karbauskis kelia grėsmę nacionaliniam saugumui. Yra pateikta informacija, nepacituosiu tiksliai, tačiau duomenų, kad R.Karbauskis šiuo metu kelia ar keltų grėsmę nacionaliniam saugumui, nėra pateikta“, – Seime ketvirtadienį kalbėjo S.Skvernelis.

Jis patikslino kalbantis apie dabartį, o kas bus kada nors vėliau – niekas negali žinoti.

Premjeras pabrėžė, kad jis pats visada vadovaujasi jam pateiktais faktais ir pasitikintis žvalgybos institucijomis. Jis neabejojo, kad ir kiti valstybės vadovai, gaunantys informaciją iš spectarnybų, yra gerai informuojami apie grėsmes.

Duomenų, kad R.Karbauskis šiuo metu kelia ar keltų grėsmę nacionaliniam saugumui, nėra pateikta.

S.Skvernelis pabrėžė, kad R.Karbauskis turi leidimą dirbti su slapta informacija, o jis suteikiamas tik po nuodugnaus patikrinimo.

Yra gavęs informacijos apie A.Rotenbergą

Konservatoriai S.Skvernelio teiravosi, ar jam yra žinoma, kad Rusijos oligarchai Rotenbergai yra laikomi artimiausiais V.Putino bendražygiais, kad A.Rotenbergas verslo imperiją susikūrė tik V.Putinui tapus Rusijos prezidentu ir kad verslininkas daro įtaką užsienio politikai.

„Yra klausiama, ar man žinoma ta pavardė. Tai galiu atsakyti – taip, A.Rotenbergo pavardė žinoma ir ne tik iš žiniasklaidos, bet ir man teikiamos informacijos, kuri teikiama naudojant vieną ar kitą slaptumo žymą, todėl detaliau aš šiuo klausimu jums nieko neatsakysiu“, – teigė jis.

Jis priminė, kad apie Rusijos oligarchus ir jiems taikomas tarptautines sankcijas informaciją Lietuvoje turi atsakingos institucijos. Jos, anot premjero, turi patikimesnės informacijos už tą, kurią pateikė žiniasklaida.

Į klausimą, ar jam žinomos ES sankcijos šiam oligarchui, S.Skvernelis sakė, jog Ministro pirmininko atsakomybės laukas yra tikrai platus, tačiau už tarptautinių sankcijų politiką atsakinga Užsienio reikalų ministerija (URM), už jų laikymąsi muitinė ir Valstybės saugumo departamentas (VSD).

„Už sankcijų pažeidimą yra numatyta ir baudžiamoji atsakomybė. Jei manote, kad buvo pažeistos sankcijos, siūlyčiau kreiptis į Generalinę prokuratūrą, kuri priimtų procesinį sprendimą“, – pasiūlė konservatoriams premjeras.

„URM pažeidimų nenustatė“

S.Skvernelis sakė, kad jo žiniomis, URM Tarptautinių sankcijų darbo grupės vertino šią situaciją ir už šią sritį atsakingas tarnautojas yra pasirengęs Seimo nariams pateikti informaciją.

„Kiek man žinoma, tarptautinių sankcijų pažeidimo fakto nėra nustatyta“, – sakė S.Skvernelis. Jis pridūrė, kad su žiniasklaidoje minėta įmone prekiauja ne viena stambi Lietuvos ir ES įmonė.

S.Skvernelis pabrėžė, kad fiziniams asmenims ir įmonėms taikomos skirtingos sankcijos.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Arkadijus Rotenbergas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Arkadijus Rotenbergas

„Sankcijos fiziniams asmenims dažniausiai susijusios su jų judėjimo ir disponavimo turtu apribojimais. Bet kokiu atveju manau, kad verslo sąlygos visoms verslo įmonėms Lietuvoje turi būti vienodos“, – sakė jis. Premjeras pridūrė, kad negali būti diskriminuojamos įmonės vien dėl to, kad jų akcininkais yra, jo žodžiais, vienas ar kitas Seimo narys.

Į opozicijos klausimą, ar yra žinoma kokias sankcijas broliams Rotenbergams ir jų verslui taiko JAV, S.Skvernelis atsakė, kad jis apie tai informuotas URM atstovų.

„Esu priverstas dar kartą pasikartoti, kad konkrečių įmonių galimus tarptautinių sankcijų pažeidimus nustatinėja ne Ministras pirmininkas ar Seimo opozicijos atstovai, tai daro atsakingos žinybos“, – sakė jis.

S.Skvernelis teigė iš muitinės gavęs informacija, kad yra sukurta rizikos vertinimo metodika, kurioje atsispindi ES Tarybos sprendimai dėl sankcijų. Anot jo, per 2017 metus suveikus tokiam rizikos vertinimui iš Lietuvos neleista eksportuoti prekių už 1,2 mln. eurų.

„R.Karbauskis pateikė savo komentarus“

Taip pat opozicija teiravosi, kokius verslo santykius R.Karbauskio verslas turi su Dimitrijaus Mazepino verslu, kurį žiniasklaida įvardina kaip dar vieną oligarchą, artimą V.Putinui ir valdantį Putino žentui Kirilui Šamalovui ir asmeniniam V.Putino „naftininkui“ Genadijui Timčenkai, kuriam JAV taiko sankcijas, priklausančius verslus.

Konservatoriai klausė, ar Ministrui pirmininkui yra žinoma, kad šiuose R.Karbauskio verslo sandoriuose dalyvauja ir žinomo Ukrainos oligarcho Dmytro Firtašo verslas, kurio savininkas šiuo metu nuo Ukrainos teisėsaugos slapstosi Austrijoje, o jo išdavimo reikalauja ir JAV teisėsauga.

S.Skvernelis pakartojo, kad nesvarbu, kokio tai Seimo nario verslas bebūtų, jei įmonės veikla pažeidžia įstatymus, privalo įsijungti institucijos, priimančios teisinius, o ne politinius sprendimus.

Seimo nariai premjero taip pat teiravosi, ar R.Karbauskis yra informuotas apie minėtus oligarchus, premjeras sakė, kad Seimo narys R.Karbauskis ne kartą pateikė savo komentarus apie tai. S.Skvernelis kalbėjo, kad „Agrokoncerno“ vadovai metų pradžioje surengė spaudos konferenciją, kurioje paskelbė savo komentarus.

„Nemanau, kad turiu apeiti visus Seimo narius“

Po premjero atsakymų vienas iš klausimų autorių konservatorius Jurgis Razma klausė, kokia premjero moralinė pozicija.

Jo teigimu, santykius su Rusija palaiko ne viena Lietuvos įmonė. „Verslas pats turi vertinti galimas grėsmes, taip pat ir tokias, kurios susijusios su viešuoju saugumu ir nacionaliniu saugumu“, – sakė premjeras.

Opozicija klausė, ar premjerui yra žinomi ilgamečiai R.Karbauskio verslo ryšiai su Rusijoje veikiančiu trąšų gamybos „Acron“ koncernu, kuriam nuo pat 1993 metų vadovauja Viačeslavas Mošė Kantoras – garsus Rusijos oligarchas, žmogus artimas V.Putinui. Ir tai, kad pats R.Karbauskis 1996 ir 2000 metais viešai skelbė, kad jo valdomas „Agrokoncernas“ yra „Acron“ kompanijos atstovas Lietuvoje.

Verslas pats turi vertinti galimas grėsmes, taip pat ir tokias, kurios susijusios su viešuoju saugumu ir nacionaliniu saugumu.

„Jeigu pažeidžiami įstatymai, privalo įsijungti atsakingos, kompetentingos institucijos. Nemanau, kad kaip Ministras pirmininkas turiu apeiti kiekvieną iš čia sėdinčių Seimo narių ir su juo kalbėtis apie jo verslus. Jeigu taip reikėtų daryti, tai, matyt, būtų galima pradėti nuo vienos partijos pirmininko, kurio šeimos verslas ar galimas interesų konfliktas balsuojant Seime yra nuskambėjęs“, – turėdamas omenyje konservatorių pirmininką Gabrielių Landsbergį, kalbėjo premjeras.

LRT Tyrimų skyrius neseniai paskelbė, kad „Agrokoncernas“ per tarpininką Dubajuje perka Rusijos bendrovės „Minudobreniya“ trąšas. Anot LRT, daugiau kaip 80 proc. šios įmonės akcijų priklauso A. Rotenbergui – jam dėl artimų ryšių su V.Putinu nuo 2014 metų taikomos tarptautinės sankcijos, tačiau pačios „Minudobreniya“ įmonių, kurioms taikomos sankcijos, sąraše nėra.

„Agrokoncernas“ teigia, kad paskutinė sutartis dėl „Minudobreniya“ trąšų pirkimų pasirašyta pernai ir įvykdyta 2017-2018 metų sandūroje, o jos vertė siekė maždaug 1 proc. metinės bendrovės apyvartos. Įmonė taip pat paskelbė, kad nebepirks „Minudobreniya“ trąšų, kol ši bendrovė priklausys A. Rotenbergui.

Užsienio reikalų ministerija rekomendavo Lietuvos įmonėms susilaikyti nuo verslo ryšių palaikymo su įmonėmis, kurių savininkai yra „juoduosiuose sąrašuose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas