Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 01 10

Sausio 13-osios aukoms skirtos atminimo lentos – ant grafičiais išmargintų namų sienų

1991 metų sausio 13-ąją prie Vilniaus televizijos bokšto žuvo 13 Lietuvos piliečių. Dauguma jų gyveno bokšto kaimynystėje – Karoliniškėse ir Lazdynuose. Siekiant pagerbti didvyrius, ant namų, kur jie gyveno, iškabintos atminimo lentos. Tik sienos, prie kurių šios lentelės pritvirtintos, tebėra išmargintos grafičiais, juos suskubta valyti iki Laisvės gynėjų dienos belikus kelioms dienoms.
Atminimo lentos žuvusiems Sausio 13-ąją pagerbti
Taip atrodo siena, ant kurios pakabinta atminimo lenta V.Druskiui. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Keturios lentos puošia namus Karoliniškių seniūnijoje, kur gyveno Loreta Asanavičiūtė, Algimantas Petras Kavoliukas, Darius Gerbutavičius ir Ignas Šimulionis. Dar penkios yra Lazdynuose, ant namų, kuriuose gyveno Vidas Maciulevičius, Virginijus Druskis, Apolinaras Juozas Povilaitis ir Rolandas Jankauskas.

Tačiau vos kelios sienos, ant kurių yra atminimo lentos Sausio 13-osios aukoms, tvarkingos. Savo namu rūpinasi Architektų gatvės 115 ir 178 namų gyventojai, kur kažkada gyveno, o dabar kabo tai menančios lentos R.Jankauskui ir A.P.Povilaičiui. Nuvalyta ir L.Asanavičiūtės g. 4 namo siena, ant kurios pritvirtinta lenta L.Asanavičiūtei.

Pažadėjo pasirūpinti savivaldybė

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./R.Jankausku atminti skirta lenta kabo ant tvarkingos sienos.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./R.Jankausku atminti skirta lenta kabo ant tvarkingos sienos.

Kiti daugiabučiai tikrai negalėtų pasigirti pasirūpinę buvusių kaimynų atminimu. Grafičiai rėžia akį ir nors matosi, kad kai kur jie buvo valyti, specialiai Sausio 13-ajai niekas nieko nedarė.

Vilniaus savivaldybės mero pavaduotojas Jaroslavas Kaminskis, priminus jam apie šią problemą, patikino, kad ketvirtadienį ir penktadienį tuo bus pasirūpinta – miestas savo lėšomis grafičius nuvalys, nors tą ir turėtų daryti daugiabučių namų bendrijos arba namą administruojančios bendrovės.

Vis dėlto vicemeras pasigedo seniūnijų ir pačių gyventojų iniciatyvos bei noro patiems pasirūpinti savo turtu. „Negalime prie kiekvienos lentelės pastatyti apsauginio ar policininko. Ir aš atkreipdavau dėmesį kasmet į tokius dalykus, būtinai sutvarkyti tas vietas“, – teigė J.Kaminskis.

Norėtų iš anksto numatyto finansavimo

Negalime prie kiekvienos lentelės pastatyti apsauginio ar policininko. Ir aš atkreipdavau dėmesį kasmet į tokius dalykus, būtinai sutvarkyti tas vietas, – teigė J.Kaminskis.

Buvęs ilgametis Lazdynų seniūnas, dabar Seimo narys Algis Strelčiūnas tvirtina, kad jis kasmet primindavo savivaldybei šią problemą artėjant Sausio 13-ajai ir paragindavo ką nors daryti. Tačiau dabar jis seniūnijai nebevadovauja, tad tuo rūpintis turi kiti. Jis tik sakė neatsisakysiąs tradicijos kartu su Lazdynų seniūnijos, bendruomenės atstovais, kunigu aplankyti visas tas rajono vietas, kur gyveno žuvusieji Sausio 13-ąją.

„Šiems namams turėtų būti skiriamas išskirtinis dėmesys. Mano manymu, kasmet turėtų būti numatytos minimalios lėšos toms teritorijoms prie namų sutvarkyti, galbūt būtų atvežta juodžemio, pasėta žolė, valomi grafičiai. Žinoma, kai kuriuose namuose žuvusiųjų giminės jau negyvena, bet tai yra istorinė data, todėl tuo metu ypatingai turime prisiminti tuos žmones, kad jie gyveno tarp mūsų“, – kalbėjo A.Strelčiūnas.

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus Virginijaus Paužos teigimu, įrengtų įamžinimo objektų priežiūrą (valymą nuo grafiti ir pan.) vykdo įmonės, tvarkančios teritoriją, kurioje yra ta atminimo lenta. „Kiek kasmet tam yra skiriama lėšų, pasakyti sudėtinga, nes šių objektų priežiūra yra bendrame tvarkymo biudžete“, – sakė V.Pauža.

Vis dėlto šįkart teritorijos prižiūrėtojais ir daugiabučių administratoriais pasikliauti neketinama. Savivaldybė pasiryžusi, nepaisant gausaus sniego, nuvalyti grafičius dar iki sekmadienio – per ketvirtadienį ir penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas