Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 10 /19:30

Sausio 13-osios byloje nuteistas ir bausmę atlikęs J.Melis išvyko į Rusiją

Lietuvoje Sausio 13-osios byloje nuteistas Rusijos pilietis Jurijus Melis, atlikęs devynerių metų kalėjimo bausmę, paleistas į laisvę ir penktadienį grįžo į Rusiją. Apie tai Rusijos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje pranešė ministerijos atstovė Marija Zacharova.
Jurijus Melis
Jurijus Melis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mūsų pilietis, į pensiją išėjęs pulkininkas <...> Melis, paleistas iš Lietuvos kalėjimo ir grąžintas į Rusijos Federaciją“, – sakoma pranešime.

Jo advokatas Ryšardas Burda LRT naujienų portalui patvirtino, kad jis kartu su pasieniečiais ir Rusijos ambasados darbuotojais palydėjo J.Melį iki Rusijos pasienio kontrolės posto. J.Melis perėjo sieną ir atsidūrė Rusijos teritorijoje.

Jurijus Melis buvo suimtas Lietuvoje 2014 m. kovą dėl dalyvavimo 1991 m. Sausio 13-osios įvykiuose prie Vilniaus televizijos bokšto, kai sovietų kariai puolė beginklius žmones, gynusius televizijos bokštą.

2022 m. liepą Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) paskelbė galutinį ir neskundžiamą verdiktą Sausio 13-osios byloje. Pakeista tik viena nedidelė nuosprendžio dalis, susijusi su J.Meliui paskirta bausme. Jam paskirtas ne 10, o 9 metų laisvės atėmimas.

Teismas tuomet paaiškino ir aplinkybes, dėl kurių J.Meliui šiek tiek sutrumpintas laisvės atėmimo terminas. Pažeidimas buvo padarytas, kai asmeniui paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis dar nebuvo įsiteisėjęs, o griežčiausia kardomoji priemonė – sistemingai tęsiama.

Pažeidimo esmė buvo ta, jog J.Melis savo valia sutiko pradėti atlikti jam paskirtą 7 metų nelaisvės bausmę. Ir ją atliko, kol byloje dar nebuvo spėta išnagrinėti apeliacijų. Teoriškai nuteistasis jau galėjo būti paleistas į laisvę, tačiau teisėjai nutarė jo suėmimą dar pratęsti, iki Apeliacinio teismo verdikto pagrindinėje byloje paskelbimo.

Rusijos pilietis Lietuvoje sulaikytas 2014 metų kovo mėnesį. Jis prisipažino, kad 1991 metų sausį buvo viename iš tankų sovietams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą. Jo teigimu, pagal pulko vado įsakymą iš tanko buvo iššauti trys tušti šūviai.

Teismo procese tiesiogiai dalyvavo du Rusijos karininkai (Jurijus Melis ir Genadijus Ivanovas), o dar 65 kaltinamieji dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui buvo teisiami už akių. Visi pripažinti kaltais.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių. 32 asmenims buvo sunkiai sutrikdyta sveikata, per 1000 buvo kitaip sužaloti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas