Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savaitgalį pareigūnų dėmesys saugomoms teritorijoms: atraskite ir ilsėkitės oficialiose poilsiavietėse

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai š. m. rugpjūčio 9–11 d. tikrins, kaip poilsiautojai laikosi aplinkosaugos reikalavimų saugomose teritorijose. Reidai vyks visoje Lietuvoje, skirtingose šalies saugomose teritorijose – draustiniuose, rezervatuose, nacionaliniuose bei regioniniuose parkuose, rašoma AAD pranešime spaudai.
Almajo stovyklavietė
Almajo stovyklavietė / Valstybinių miškų urėdijos nuotr.

„Vykdydami akciją „Poilsiauk atsakingai“, pastebime, kad ne visi poilsiautojai vasarą žino galiojančias taisykles. Per pastarąsias savaites nustatyta apie 30 pažeidimų saugomose teritorijose, kai neleistinose vietose žmonės palieka automobilius, stato palapines ir kūrena laužus. Dėl to nuosekliai ruošiame prevencines priemones ir organizuojame reidus“, – sakė Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vitalis Marozas.

Gamtiniuose rezervatuose – draudžiama lankytis, neleidžiama ūkinė veikla

Lietuvoje saugomose teritorijose yra vietovių, kuriose gamtai leidžiama tvarkytis natūraliai. Rezervatai yra skirti išsaugoti unikalų kraštovaizdį, retas rūšis ir biologines vertybes. Siekiama, kad rezervatuose kuo mažiau būtų trikdomi natūralūs gamtos procesai, todėl lankymasis gamtiniuose rezervatuose yra draudžiamas, neleidžiama jokia ūkinė veikla, tai reglamentuoja Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymas. Tai įspėja ir prie teritorijų įrengti įspėjamieji ženklai.

Aplinkosaugininkai primena, kad gamtiniuose rezervatuose lankytis be saugomų teritorijų direkcijos leidimo draudžiama. Pastebėtina, kad leidimas gali būti išduodamas tik mokslinių tyrimų tikslais arba specialiems gamtos stebėjimams su direkcijos specialisto palyda.

Pasitikrinti, ar esate saugomoje teritorijoje galima Saugomų teritorijų valstybės kadastre.

Ruošiantis poilsiauti – rinkitės oficialias poilsiavietes

Susiruošus stovyklauti saugomose teritorijose, pirmiausia reikėtų pasitikrinti, kur yra įrengtos oficialios poilsiavietės ir laužavietės. Saugomos teritorijos – jautriausios gamtinės vietovės, kur gyvena retos rūšys, yra saugomi kraštovaizdžio kompleksai, todėl poilsiaujant juos reikėtų ypač saugoti.

Išsamią informaciją apie įrengtas stovyklavietes ir poilsiavietės rasite šiose nuorodose:

Saugant miško paklotę, apsistoti poilsiui miškuose leidžiama tik įrengtuose viešojo naudojimo poilsio objektuose: poilsiavietėse (tik laikinas poilsis, jose negalima apsistoti su palapinėmis ir kemperiais), atokvėpio vietose, stovyklavietėse (galima tik su palapinėmis), kempinguose (galima su palapinėmis, kemperiais), kituose rekreacinės paskirties inžineriniuose statiniuose.

Poilsiaujant – būtina žinoti ir kitas svarbias taisykles

Prie ežero vykstantiesiems automobiliu, būtina laikytis pakrančių apsaugos juostos reikalavimų – nestatyti automobilio arčiau kaip 25 metrai nuo vandens telkinio kranto.

Apie parkavimą Lietuvos pajūryje galite plačiau paskaityti čia.

Keliaujantiesiems automobiliu po miškingas teritorijas, svarbi taisyklė – transporto priemonėmis galima važinėti tik miško keliais. Statyti jas miškuose galima tik tam skirtose transporto priemonių stovėjimo (parkavimo) aikštelėse arba kelio pakraštyje, užtikrinant galimybę keliu važiuoti kitoms transporto priemonėms. Statant transporto priemonę kelio pakraštyje, būtina stengtis neužvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų.

Taip pat vairuotojai turi būti atidūs – teritorija, kurioje, dažnai važinėjama ar statomos motorinės transporto priemonės, nėra laikoma keliu ar aikštele. Taigi išvažinėta pieva ar miško paklotė nėra kelias.

Stovyklaujant miške draudžiama gadinti želdinių apsaugos priemones, poilsiaviečių ir kitą rekreacinę įrangą, informacinius (įspėjamuosius) ženklus, kvartalinių linijų stulpus, geodezinius ženklus, riboženklius ar kitus įrenginius.

Aplinkosaugininkai ragina tausoti augalus, ypač – saugomų rūšių.

Prieš išsiruošiant į žvejybą reikalavimus reikėtų pasitikrinti Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse. Be to, prieš pradedant žvejybą ir jos metu, žvejai privalo surinkti atliekas, esančias 5 metrų spinduliu aplink žvejybos vietą, ir išvežti jas į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius.

Plaukiojant vandens transporto priemonėmis laikytis aplinkosaugos reikalavimų.

Savaeigės plaukiojimo priemonės sukeltas triukšmas ir bangavimas trikdo paukščius ir prastina jų mitybą, variklio turbulencija kelia stresą ne tik žuvims, bet visai vandens gyvūnijai. Be to, į vandenį gali patekti kuro, tepalų, degimo produktų ir kitų kenksmingų medžiagų.

Taip pat primename vandens motociklų mėgėjams, kad jais plaukioti galima tik 7-iuose vandens telkiniuose (t. y.: Baltijos jūroje, Elektrėnų mariose, Dūkštų ežere, Talkšos ežere, Didžiulio (Daugų) ežere, Galuonų ežere, Kauno mariose) ir tik laikantis Aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis reikalavimų priede nurodytų sąlygų. Aplinkosauginis reikalavimus norint plaukioti vandens telkiniuose galima rasti „Plaukiojimo priemonių atmintinėje“.

Kas atsinešama su savimi, tas turi būti ir išsinešama

Stovyklavimo vietoje reikia palaikyti tvarką: nešiukšlinti, šiukšles mesti tik tam skirtose vietose. Šiukšlinant teršiamos gyvūnų ir augalų buveinės. Raginama išmetamas šiukšles rūšiuoti.

Patariama naudoti draugiškesnę aplinkai daugkartinio naudojimo tarą, nes vienkartiniai indai po panaudojimo iš karto tampa atlieka.

Nesvarbu, ar išsiruošiama į trumpą išvyką ar ilgesniam stovyklavimui gamtoje, visuomet pravartu su savimi pasiimti papildomą šiukšlių maišelį ir, pagal galimybes, surinkti rastas išmėtytas atliekas, o vėliau jas išmesti. O jei netikėtai aptiksite ir kitų didelių apimčių atliekų, pavyzdžiui, statybinių atliekų, jas reikia nufotografuoti, pažymėti koordinates interaktyviajame žemėlapyje, pridėti nuotraukų ir kuo išsamiau aprašyti situaciją.

Daugiau informacijos apie atsakingą poilsį gamtoje ir pagrindinius aplinkosaugos reikalavimus, kurių reikia laikytis poilsiaujant, galima rasti atmintinėje „Poilsiauk atsakingai“.

Atsakomybė

  • Saugomų teritorijų režimo pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą asmenims nuo 30 iki 90 eurų ir baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 60 iki 170 eurų.
  • Gamtinių rezervatų, draustinių, gamtos paveldo objektų teritorijų arba valstybinių parkų ar biosferos rezervatų ir jų ribų planuose išskirtų gamtinių rezervatų ar draustinių, valstybiniuose parkuose ar biosferos rezervatuose esančių gamtos paveldo objektų teritorijų, privačių saugomų vietovių apsaugos ir naudojimo režimo pažeidimas užtraukia baudą asmenims nuo 30 iki 150 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 150 iki 230 eurų.
  • Pakrančių apsaugos juostų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba 30–140 eurų baudą.
  • Asmenims netinkamose vietose kūrenantiems laužus ar naudojantiems atvirą ugnį taikoma atsakomybė – įspėjimas arba 20–50 eurų bauda. Taip pat gali būti skiriama 50–110 eurų bauda juridinių asmenų vadovams arba kitiems atsakingiems asmenims.
  • Asmenims, nesilaikantiems aplinkosaugos sąlygų plaukioti vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis, numatyta atsakomybė priklausomai nuo pažeidimo pobūdžio gali siekti nuo 150 iki 3000 eurų. Taip pat už tam tikro pobūdžio pažeidimus gali būti skiriamas savaeigės plaukiojimo priemonės konfiskavimas. Išsamesnė informacija – administracinių nusižengimų kodekso 267 straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas