Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 11 06

Saviškių įdarbinimas Vilniuje: Remigijus Šimašius guldo galvą ir užsimena apie naujus paskyrimus

Vilniaus meras Remigijus Šimašius dievagojasi, kad buvusių savivaldybės administracijos direktorės Almos Vaitkunskienės kolegų „Citadele“ grupėje paskyrimas į miesto įmonių vadovų krėslus buvo skaidrus. Sykiu meras užsimena, jog į aukštas pareigas gali ateiti dar bent vienas su Liberalų sąjūdžiu susijęs žmogus.
Remigijus Šimašius ir Alma Vaitkunskienė
Remigijus Šimašius įsitikinęs, kad Alma Vaitkunskienė saviškių neprotegavo, nors prie sprendimų priėmimo tiesiogiai prisidėjo jos dabartiniai pavaldiniai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip politikas reaguoja į 15min.lt publikaciją apie buvusių aukštų „Citadele“ grupės darbuotojų Tado Balsevičiaus ir Sigito Mocevičiaus paskyrimą vadovauti savivaldybės įmonėms „Vilniaus miesto būstas“ bei „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai“.

R.Šimašius prisiekinėja, kad atrinkti ne „savi“, o geriausi kandidatai, o kartu neslepia, kad dar vienos miesto įmonės vadovu norėtų matyti Arūną Šikštą, buvusį „Teo“ vadovą, su Liberalų sąjūdžiu šiemet išrinktą į Vilniaus tarybą. Beje, A.Šikšta neseniai pasitraukė iš tarybos.

Direktorė sprendimų nepriėmė – priėmė jos pavaldiniai

Naujų vadovų paskyrimą meras aiškina tuo, jog ne visi ankstesni Vilniaus įmonių vadovai pateisina lūkesčius, o vadovų kaita miesto įmonėse didelė.

„Kai kur tikrai tikiuosi nemažai iš dabartinių vadovų. Kai kur yra įvykusi vadovų kaita – bene pusėje įmonių. Daugelis vadovų, galbūt supratę, kad su tais reikalavimais ir tempais sunku spėti, patys priėmė sprendimus atsistatydinti. Kai kur valdybos yra priėmusios sprendimus atstatydinti. Ir, be abejo, klausimas yra dėl naujų vadovų atrankos“, – 15min.lt teigė R.Šimašius.

T.Balsevičiaus ir S.Mocevičiaus paskyrime meras jokių protekcijos požymių nemato.

„Viskas vyko iki galo skaidriai ir aiškiai. Pagrindinis dalykas yra tai, kokie tikslai suformuluoti tiems vadovams, ir jie juos iš tikrųjų turi pasiekti. O dėl skaidrumo ir sąžiningumo aš neturiu nė kiek abejonių ir galiu šiuo atveju galvą guldyti“, – tęsė R.Šimašius.

Paklaustas, ar administracijos direktorė A.Vaitkunskienė atskleidė pažįstanti „Vilniaus miesto būstui“ ir „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklams“ vadovauti skiriamus asmenis iš „Citatele“ grupės, meras prisipažino bijojęs triukšmo.

„Kai ėjo kalba apie pirmą paskirtą vadovą (t.y. S.Mocevičių), mes to per daug neakcentavome. Bet kai priėjo reikalas skirti kitą vadovą ir valdyba skyrė, mes įsivardinome tą atvejį – ar nebus viešumoje iškelto kaip ir galimo konflikto, ar nebus padaryta istorija iš to“, – dėstė politikas, pridurdamas, jog „būtų visiškai nesąžininga ir neteisinga, bijant, kad kažkas kažką pasakys, nepriimti geriausio sprendimo“.

„Nusprendėme, kad geriausias vadovas ir turi laimėti. Negalime atstumti laiminčio vadovo todėl, kad jis dirbo kažkada „Citadele“, – sakė R.Šimašius.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Alma Vaitkunskienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Alma Vaitkunskienė

Buvusį „Citadele“ banko Verslo bankininkystės departamento vadovą S.Mocevičių į pareigas paskyrė „Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklų“ valdyba. Savivaldybės administracijos direktorė A.Vaitkunskienė savo parašo ant susijusių dokumentų nedėjo. Vis dėlto meras pripažįsta, kad didelė dalis įmonės valdybos narių – A.Vaitkunskienės pavaldiniai iš savivaldybės administracijos.

„Taip, be abejo, yra valdyboje pavaldžių žmonių. Nes administracijos darbuotojai didžiąja dalimi sudaro valdybą. Kadangi tai yra turbūt pirmasis vadovas, kuris pasikeitė, nes senas gerbiamas vadovas, energetikas, išėjo į pensiją, teko ieškoti naujo žmogaus. O kad yra pavaldžių žmonių – manau, kad yra viena iš problemų. Dėl to ir darome visą pertvarką, kad ateitų nepriklausomi valdybos nariai. Ta pertvarka yra įsibėgėjusi ir pakeliui“, – teigė R.Šimašius.

Už direktorę pasirašė pavaduotojas?

Na, o įdarbinant T.Balsevičių, parašą dėjo ne administracijos direktorė, o jos pavaduotojas Arvydas Darulis. Paklaustas, ar tai buvo padaryta bijant, kad A.Vaitkunskienė gali supainioti viešuosius ir privačius interesus, meras teigė negalįs į šį klausimą atsakyti.

„Negaliu komentuoti, nežinau. Bet svarbiausia pati esmė, pati kryptis. Ieškome geriausių žmonių. Ir juos „brokuoti“ dėl to, kad kažkur susikirto darbiniai keliai – tikrai negalėčiau sau to leisti“, – kartojo R.Šimašius.

Tiesa, mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas socialiniame tinkle „Facebook“ patvirtino: A.Darulis parašą dėjo todėl, kad A.Vaitkunskienė tokiu atveju galėjo patekti į interesų konfliktą.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Darulis parašą įdarbinant buvusį „Citadele“ grupės darbuotoją dėjo saugodamas savo viršininkę nuo interesų konflitko
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Darulis parašą įdarbinant buvusį „Citadele“ grupės darbuotoją dėjo saugodamas savo viršininkę nuo interesų konflitko

Meras teigė nežinantis, ar ankstesnėse darbovietėse buvę A.Vaitkunskienės kolegos uždirbo daugiau, nei gaus dabartinėse pareigose. Sykiu jis užsiminė apie miesto įmonių vadovų algų problemą ir ketinimus ją spręsti įvedant papildomas finansines paskatas.

„Klausimas, kurį aš sprendžiu – kaip pritraukti tinkamus vadovus į savivaldybės įmones? Ir darbo užmokesčio dydis yra viena iš problemų, tai yra visiškai akivaizdu. (...) Esame apsitarę, kad turi atsirasti kintamoji dalis vadovams, kuri būtų reglamentuota ir tikrai netaptų didesnė negu nuolatinė dalis. Bet atlyginimo klausimas yra labai aktualus“, – sakė R.Šimašius.

Neslepia noro paskirti A.Šikštą

Seimo narys, socialdemokratas Juras Požela socialiniame tinkle „Facebook“ metė kaltinimus liberalams, esą numatomi dar du politiniai paskyrimai.

„Spėju, kad netrukus pamatysime dar kelis nepartinius ir skaidrius paskyrimus: Antakalnio klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotoju taps Liberalų sąjūdžio šešėlinis sveikatos ministras Eduardas Pabarčius, o Vilniaus viešajam transportui vadovauti pradės tarybos narys, Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis Arūnas Šikšta“, – rašo J.Požela.

Atsakydamas Seimo nariui, R.Šimašius pirmiausiai pabrėžė, kad E.Pabarčius jau seniai yra laikinasis Antakalnio ligoninės direktoriaus pavaduotojas.

„Jis aukštas pozicijas toje ligoninėje užėmė dar iki rinkimų ir iki vadovybės pasikeitimo Antakalnio ligoninėje. Nei liberalai, nei aš prie to nesame nė piršto prikišę. Atvirkščiai – esame atleidę žmogų, kuris jį priėmė į tas pareigas“, – teigė meras.

J.Poželos informacija dėl A.Šikštos kiek pasenusi – prieš porą savaičių verslininkas atsisakė Vilniaus tarybos nario mandato. Tačiau R.Šimašius neslepia noro buvusį frakcijos bendražygį matyti prie Vilniaus viešojo transporto ar kitos miesto įmonės vairo.

„Jis nėra partijos narys, jis atsistatydino iš tarybos nario pozicijos. Tiesą sakant, aš labai norėčiau, kad jis dalyvautų įmonių valdyme vienu ar kitu statusu. (...) Aš būčiau labai patenkintas, jeigu jis sutiks dalyvauti vienoje ar kitoje valdyboje arba kitaip prisidėti prie įmonių valdymo. Vadybine prasme, manau, niekam jokių klausimų ir abejonių neturėtų kelti“, – kalbėjo R.Šimašius.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Arūnas Šikšta iš Vilniaus tarybos pasitraukė išdirbęs vos pusmetį – ir čia pat pasklido kalbos apie jam paruoštą naują kėdę
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Arūnas Šikšta iš Vilniaus tarybos pasitraukė išdirbęs vos pusmetį – ir čia pat pasklido kalbos apie jam paruoštą naują kėdę

Mero žodžiais, A.Šikšta „kol kas nepretenduoja“ į pareigas miesto įmonėse. „Mano tokia mintis yra, kad reikėtų jį prišnekinti. Ir tokia mintis ne tik man kilo, bet ir daugybei kitų žmonių“, – neslėpė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas