Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 19 /13:38

Seimą pagaliau pasiekė aukštojo mokslo pertvarkos planas: kokią naudą turėtų atnešti reforma?

Vyriausybė aukštojo mokslo reformos planą patvirtino dar gegužės 10 dieną, tačiau Seimui jis pateiktas tik penktadienį. Nors dokumentas tiek laiko pragulėjo Vyriausybėje, pokyčių dėl aukštųjų mokyklų rengimo jame neatsirado.
Lietuvos Edukologijos Universitetas
Lietuvos edukologijos universitetas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Plane ne tik aprašoma, kaip bus skaidomos ir jungiamos aukštosios mokyklos, jame iškelti tikslai, kuriuos ketinama pasiekti iki 2025-ųjų.

Pavyzdžiui, 2019-aisiais tikimasi, kad kuris nors universitetas bus tarp 500 geriausiųjų bent 2 reitinguose. 2016-ųjų duomenimis, dabar tai yra pasiekęs tik Vilniaus universitetas (VU). Viliamasi, jog 2021-aisiais bent 2 lietuviški universitetai pateks tarp 500 geriausiųjų bent dviejuose reitinguose, o 2025 metais – 1 universitetas pateks tarp 300 geriausiųjų bent 1 reitinge, 2 universitetai tarp 500 geriausiųjų bent 2 reitinguose.

Praėjusių metų duomenimis, studentų iš užsienio dalis Lietuvos aukštosiose mokyklose buvo 6 proc. Iki 2025 metų šį procentą tikimasi paauginti iki 12 proc.

Mokslinių publikacijų, patenkančių tarp 1 proc. daugiausia cituojamų pasaulyje, procentą nuo 1,12 planuojama išauginti iki 2,7 proc. Kitų šalių mokslininkų ir kitų tyrėjų dalį aukštosiose mokyklose planuojama pakelti nuo 1,9 proc. iki 5 proc.

Plane nurodoma, kad darbuotojai, dirbantys mokslinių tyrimų ir taikomosios veiklos valstybiniame sektoriuje, 2015-aisiais uždirbo 103,7 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Iki 2025 metų kas kelerius metus šį procentą ketinama didinti iki 115 proc.

Seimui pateiktas planas – be siurprizų

Plane Mykolo Romerio universitetą siūloma suskaidyti ir išdalinti Vilniaus universitetui (VU) ir naujai įsteigtam Kauno universitetui. VU padalinių pagrindu būtų formuojami nauji VU socialinių mokslų padaliniai, o naujas Kauno universitetas (KU) Mykolo Romerio universiteto Viešojo saugumo fakulteto pagrindu suformuotų KU Viešojo saugumo akademiją.

Plane, kaip ir skelbta anksčiau, siūloma Lietuvos edukologijos universitetą (LEU) prijungti prie KU, bet pabrėžiama, kad pedagogų rengimas turi būti užtikrinamas ne tik Kaune, bet ir sostinėje. Dalis LEU dėstytojų prašo, kad LEU būtų padalintas ir vienai jo daliai būtų leista prisijungti prie VU, o kita dalis gali jungtis prie Vytauto Didžiojo universiteto (VDU).

Lietuvos muzikos ir teatro akademiją ir Vilniaus dailės akademiją siūloma sujungti į vieną Lietuvos menų akademiją.

Vilniaus Gedimino technikos universitetą siūloma palikti su niekuo nesujungtą.

Kaip skelbta anksčiau, Kaune siūloma įkurti vieną didelį plačios aprėpties universitetą, kurį sudarytų visi Kaune veikiantys universitetai: Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir VDU.

Prie Kauno universiteto turėtų būti prijungtas VU Kauno fakultetas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto nuspręsta neliesti – jis turėtų veikti kaip veikęs.

Vyriausybė siūlo reorganizuoti Šiaulių universitetą, prijungiant jį prie Vilniaus universiteto, taip pat siūloma Vilniaus universitetui Šiaulių universiteto pagrindu įsteigti savo universiteto padalinį – Šiaulių akademiją.

Plane rašoma, kad reikia siūlyti Klaipėdos universitetui peržiūrėti savo vykdomas mokslo ir studijų kryptis, numatant, kad šiame universitete būtų prioritetiškai vystomos su jūrų sektoriumi susijusios mokslo ir studijų kryptys.

Numatoma, kad plano įgyvendinimą koordinuos Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), o prižiūrės Seimas kartu su ŠMM.

Planą Seimas turėtų svarstyti pavasario sesijoje, BNS penktadienį sakė Seimo pirmininko atstovė Dalia Vencevičienė.

Ministrė su Kauno universitetais žada kalbėtis

Nepaisant plane konkrečiai išdėstytų siūlymų, dalies aukštųjų mokyklų vadovai turi savo nuomonę dėl ateities.

VDU trečiadienį paskelbė, kad Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) ir VDU atstovai pritarė integracijos susitarimui, kuriuo remiantis buvo sutarta Kaune plėtoti klasikinį, plačios aprėpties universitetą, kurį sudarytų VDU su autonomiškomis specializuotomis akademijomis. Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) pagrindu siūloma įsteigti VDU Edukologijos akademiją, o ASU pagrindu – žemės ūkio, miško, maisto ir kaimo plėtros akademiją.

Šiuo metu VDU dėl integracijos taip pat kalbasi su Lietuvos sporto universitetu (LSU). Šių aukštųjų mokyklų rektoriai nieko nelaukę trečiadienį susitiko su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu ir gavo jo palaiminimą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė nenoriai komentavo tokią iniciatyvą.

„Su Kauno universitetų vadovybe planuojama susitikti kitą savaitę ir aptarti visus kylančius klausimus ir sutarti galimybes realizuoti pateiktą siūlymą“, – rašoma 15min atsiųstame ministrės komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas