Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 27

Seimas aiškiau reglamentavo bepiločių orlaivių eismą

Siekiant užtikrinti saugų bepiločių orlaivių eismą ir jo valdymą, Seimas nustatė daugiau reikalavimų, įskaitant ir oro navigacijos paslaugų teikėjus. Priimtomis pataisomis aiškiau reglamentuotos eismo akrobatiniais orlaiviais ir karšto oro balionais taisyklės.
JAV bepilotis orlaivis
JAV bepilotis orlaivis / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Seimas

Teisinį reguliavimą, susijusį su karine aviacija, Seimas atskyrė nuo civilinės, bei įteisino valstybės bepiločius orlaivius – juos naudotų krašto apsaugos, žvalgybos institucijos, Specialiųjų tyrimų tarnyba, vadovybės apsaugos ir statutinės įstaigos.

Už tokias Aviacijos įstatymo pataisas ketvirtadienį balsavo 121 Seimo narys.

Pagal jas bepiločių orlaivių sistemų geografines zonas Lietuvos oro erdvėje, išskyrus karines teritorijas ir pasienį, nustatys Lietuvos transporto saugos administracija. Tokių orlaivių skrydžiai galės būti draudžiami virš ornitologinių draustinių, strateginių įmonių, švietimo, mokslo, gydymo ir slaugos įstaigų, valstybės institucijų, užsienio valstybių diplomatinių atstovybių, tarptautinių organizacijų buveinių.

Transporto kompetencijų agentūros duomenimis, sausį Lietuvoje buvo 3 934 bepiločių orlaivių naudotojai. Šiuo metu yra 2890 nuotolinių pilotų, išsilaikiusių egzaminus ir gavusių kvalifikacijos pažymėjimus.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai 2022 metais nustatė 105 atvejus, kai be leidimo bepiločiai orlaiviai skrido pasienio zonoje, o septyniais atvejais orlaiviai buvo priverstinai nutupdyti arba rasti nusileidę, tačiau nebuvo nustatytas nuotolinis pilotas. Nusižengimų teisena nepradėta arba bylos buvo nutrauktos dėl duomenų trūkumo.

Pernai Transporto kompetencijų agentūra iš gyventojų ar institucijų gavo 20 pranešimų apie galimus bepiločių orlaivių naudojimo taisyklių pažeidimus arba skrydžius draudžiamosiose ar pasienio zonose neturint leidimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas