Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 30

Seimas atleido Arūną Dulkį iš valstybės kontrolieriaus pareigų

Seimas, „už“ balsavus 61 tautos atstovui, „prieš“ 25, susilaikius 24, atleido valstybės kontrolierių Arūną Dulkį iš pareigų. Anksčiau parlamentas to padaryti nesutiko.
Arūnas Dulkys
Arūnas Dulkys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Dulkio atleidimą iš Valstybės kontrolės vadovo pareigų palaikė valdantieji Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir „valstiečiai“ bei „socdarbiečiai“, nors keli šių frakcijų atstovai susilaikė ar balsavo „prieš“.

Opozicinių frakcijų atstovai pasisakė už tai, kad A.Dulkys iš pareigų nebūtų atleistas.

Kaip balsavo kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

Konservatorė Agnė Bilotaitė Seimo posėdžio metu tikino, kad A.Dulkys yra pavyzdinis, kompetentingas, turintis idėjų, „tarnaujantis Lietuvai“ valstybės tarnautojas ir svarstė, gal jis buvo nepatogus vadovas, „nes per dažnai ir per stipriai kėlė valstybės skaudulius“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

„Prezidentūros išsakyti argumentai tikrai silpnai skambėjo, nes vadovaujant ponui A.Dulkiui mes matome ryškią Valstybės kontrolę, kuri ne kartą bedė pirštus į mūsų valstybės skaudulius, teikė siūlymus, kaip tobulinti mūsų valstybės valdymą, kaip padaryti, kad mūsų turtas ir pinigai būtų naudojami efektyviai ir racionaliai“, – kalbėjo politikė ir pasisakė už tai, kad A.Dulkys ir toliau vadovautų Valstybės kontrolei.

A.Bilotaitė apgailestavo, kad Lietuvoje asmenys, dirbantys savo šaliai, vėliau lieka „niekam nereikalingi“ ir toks požiūris, anot jos, atbaido žmones nuo karjeros valstybės sektoriuje.

Mišrios Seimo narių grupės narys Rimantas Jonas Dagys ragino Seimą elgtis „solidžiai, pagal procedūras“ ir atleisti A.Dulkį iš pareigų.

„Visus motyvus už ir prieš – palikti tą patį ar skirti prezidento pasirinktą kandidatūrą – bus kaip tik mums proga čia ir apsvarstyti“, – teigė jis.

Seimo narys sutiko, kad kvalifikuotų specialistų valstybei reikia, jie esą nesimėto, bet ragino laikytis „žaidimo taisyklių“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys

Trečiadienį šalies vadovo dekretą dėl A.Dulkio atleidimo apsvarstė Seimo Audito komitetas ir pasiūlė atleidimui nepritarti, tačiau Seimas į rekomendaciją neatsižvelgė.

Teikimą atleisti A.Dulkį iš valstybės kontrolieriaus pareigų suformavo prezidentas Gitanas Nausėda. Jo vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta anksčiau teigė, kad atleidimo pareiga kyla iš Konstitucijos.

„Valstybės kontrolieriaus kadencijas įtvirtina Konstitucija, todėl kyla pareiga jį atleisti pasibaigus kadencijai, net ir tuo atveju, jei kandidatas būtų teikiamas dar vienai kadencijai“, – sakė jis, bet tuo pačiu negailėjo pagyrų į valstybės kontrolierius siūlomam A.Dulkio pavaduotojui Mindaugui Macijauskui.

Jo vizija, siekiai prezidentui, pasak S.Krėpštos, pasirodė žymiai ambicingesni, nei dabar pareigas einančio A.Dulkio. M.Macijauskas, anot patarėjo, tapęs Valstybės kontrolės vadovu pažadėjo siekti dvigubai sutrumpinti auditų atlikimo laiką, automatizuoti tam tikrus audito procesus, „turi ambiciją daryti išankstinius, vadinamus ex ante, vertinimus, kol biudžeto lėšos dar neišleistos“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Macijauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Macijauskas

M.Macijausko paskyrimo į valstybės kontrolieriaus pareigas klausimą ketvirtadienį Seimas atidėjo.

Valstybės kontrolierių Seimas prezidento teikimu skiria penkerių metų kadencijai.

Praėjusį kartą Seimas nesutiko atleisti valstybės kontrolieriaus A.Dulkio iš pareigų. Pateikimo procedūroje už jo atleidimą pasisakė 49 tautos atstovai, prieš – 25, 28 parlamentarai balsuodami susilaikė. Prezidento teikimui atleisti A.Dulkį pritarė valdantieji, „prieš“ buvo opozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas