Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 29

Seimas balsuos dėl Evaldo Pašilio kandidatūros į Lietuvos apeliacinį teismą

Seimas antradienį balsuos, ar pritaria buvusio generalinio prokuroro Evaldo Pašilio bei kitų teisėjų kandidatūroms į Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus.
Evaldas Pašilis
Evaldas Pašilis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Taip pat parlamentas slaptu balsavimu spręs dėl Kauno apygardos teismo teisėjo Albino Antanaičio skyrimo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėju.

Prezidento Gitano Nausėdos į Lietuvos apeliacinį teismą pateiktas E.Pašilis šio metu yra Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmų teisėjas. Čia jis dirbo nuo 1999 metų, o 2015–2020 metais ėjo generalinio prokuroro pareigas.

„Evaldas Pašilis iš kitų pretendentų išsiskyrė ne tik aukšta profesine kultūra, bet ilgamete (28 metų) ir įvairiapuse patirtimi baudžiamosios justicijos srityje, tame tarpe ir itin atsakingose pareigose“, – rašoma prezidento vyriausiosios patarėjos teisės klausimais Jūratės Šovienės atsakyme BNS.

E.Pašiliui einant generalinio prokuroro pareigas 2019 metais buvo pradėtas itin didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl galimos plataus masto korupcijos teisinėje sistemoje. Šiuo metu bylos tyrimas eina pabaigos link.

Nuo šio ikiteisminio tyrimo buvo atskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduota daugiau nei 14 baudžiamųjų bylų, kai kurie asmenys pripažinti kaltais, jiems skirtos įvairaus dydžio baudos.

Taip pat šalies vadovas į Lietuvos apeliacinio teismo teisėjus pasiūlė Vilniaus apygardos teismo teisėjų Aivos Survilienės, Irmanto Šulco ir Žilvino Terebeizos kandidatūras.

„Sprendžiant pretendentų į aukštesniuosius teismus pasirinkimo klausimus, didelę reikšmę turi ne tik solidi pretendento patirtis, bet ir jos įvairiapusiškumas – patirtis ne tik teismuose, bet ir kitose institucijose, privačiame sektoriuje. Taip pat vertinama pretendentų pedagoginė mokslinė veikla. Be to, svarbu, kad į aukštesniuosius teismus būtų užtikrintos lygiavertės galimybės kandidatuoti aukšto profesionalumo lygio teisėjams ne tik iš sostinėje, bet ir regionuose veikiančių teismų“, – BNS teigė prezidento patarėja J.Šovienė.

Apeliacinio teismo teisėjus skiria prezidentas Seimo pritarimu, o LAT teisėjus skiria Seimas prezidento teikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas