Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2011 05 19

Seimas įteisino darbuotojų nuomą

Seimas ketvirtadienį priėmė atitinkamą Įdarbinimo per laikinojo įdarbinimo įmones įstatymo projektą, kuris įsigalios nuo gruodžio: už balsavo 72 Seimo nariai, prieš – 4, o susilaikė 19 parlamentarų.
Seimo salė
Seimo salė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Parlamentarai prieštaringai vertino priimtas pataisas: vieni teigė, kad jos – grįžimas į vergovę, kiti aiškino, kad tai užtikrins geresnes sąlygas verslui – darbuotojai galės žmones į darbą priimti lanksčiau.

„Tvarkietis“ Dailis Barakauskas prognozavo, kad darbuotojų nuoma padės sumažinti nedarbo mastą.

Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis tvirtino, kad darbuotojų nuomos forma iš rinkos išstums situacijas, kada darbdaviai laikinų darbuotojų pasirenka prie darbo biržos ir įdarbina be socialinių garantijų ir atsakomybės. 

„Kaip vasalai grįžtame į vergovės laikus – kada ne pats darbuotojas save parduoda darbdaviui, o atsiras firmos, kurios darbuotojus pardavinės darbdaviams“, – teigė tvarkietis Julius Veselka.

Parlamentaras piktinosi, kad žmonėms algas mokės ne tas darbdavys, pas kurį jis realiai dirbs, o jį išnuomojusi įmonė, ir abejoja, kad darbuotojų nuomos įteisinimas duos naudos verslui.

Socialdemokratas Bronius Bradauskas siūlė nedarbą mažinti ne įteisinant darbuotojų nuomą, o daugiau reikalaujant iš Darbo biržos: „Jeigu yra Darbo birža, tai laikinai ar ne laikinai ji gali įdarbinti. Dabar tos įdarbinančios įmonės iš biudžeto finansavimo negaus, o uždirbs iš tos darbo jėgos nuomos, kurią nutrauks nuo Darbo biržos. Juk jie ne veltui įdarbins, dalį pinigų pasiims sau. Geriau sutvirtinkime Darbo biržą, tegu ji atlieka savo funkcijas“. 

„Darbietė“ Loreta Graužinienė atšovė, kad įteisinus darbuotojų nuomą, niekas Darbo biržai netrukdys dirbti efektyviau: „Žmogus turės pasirinkimo laisvę – niekas jo, jeigu neturės darbo, nevers eiti į laikinojo įdarbinimo įmonę“.

Įdarbinimo įmonės draus laikinuosius darbuotojus socialiniu draudimu tokiomis pat sąlygomis, kaip draudžiami ir kiti darbuotojai.

Parlamentarai nustatė, kad laikiniesiems darbuotojams galios tos pačios sąlygos, kurios taikomos pagal kolektyvinės ir kitas sutartis dirbantiems žmonėms, dėl darbo ir poilsio laiko režimo, darbų saugo ir uždarbio.

Laikinojo darbo sutartis galės būti ir neterminuota, ir terminuota. Įdarbinimo įmonės ir iš jų darbuotojus nuomosiantys darbdaviai privalės pasirašyti darbo jėgos nuomos sutartį.

Nuomojami darbuotojai galės naudotis ir visais darbo vietoje esančiais patogumais ar infrastruktūra (pavyzdžiui, valgykla, vaikų priežiūros ir transporto paslaugomis), tomis pačiomis sąlygomis, kuriomis naudosis ir kiti darbuotojai.

Įdarbinimo įmonė turės įsitikinti, kad darbdaviai jų išnuomojamiems darbuotojams sudarys saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas