Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 28

Seimas vasaros neaukos ir dėl Vytauto Gapšio neliečiamybės nuspręs tik rudenį

Seimas neaukos vasaros tam, kad prokurorai galėtų pareikšti įtarimus į korupcijos skandalą įsivėlusiam Darbo partijos vicepirmininkui Vytautui Gapšiui. Nors opozicija siūlė šį klausimą komisijai leisti apsvarstyti iki liepos vidurio, Seimas nutarė, kad ji gali dirbti iki pat rugsėjo vidurio.
Vytautas Gapšys ir Evaldas Pašilis
Vytautas Gapšys ir Evaldas Pašilis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už tai, kad komisija dirbtų tik iki liepos, o paskui Seimas galėtų susirinkti į neeilinę sesiją ir nubalsuoti dėl teisinės neliečiamybės atėmimo, balsavo vos 26 Seimo nariai. Komisijai laiko iki rudens skirta daugiausia „darbiečių“ ir socialdemokratų balsais.

„Darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas tikino, kad Seimui apsispręsti dėl tokio sudėtingo klausimo per kelias savaites būtų tas pats lyg „pagimdyti vaiką po mėnesio, o ne po devynių“.

V.Gapšio imunitetą išsaugoti bandyta ir Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės kreipimusi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, nes jai kilo klausimas, ar dėl V.Gapšio neliečiamybės gali balsuoti parlamentarai, kurių partijos kada yra gavusios paramą iš koncerno „MG Baltic“.

Etikos ir procedūrų komisija nutarė, kad joks interesų konfliktas parlamentarams nekyla, todėl ketvirtadienį Seimo pirmininkė buvo priversta leisti Seimui balsuoti dėl specialiosios komisijos, spręsiančios, ar siūlyti Seimui atimti V.Gapšio teisinį imunitetą, sukūrimo.

Už tai, kad komisija būtų sukurta, balsavo 94 Seimo nariai, trys – Juzefas Kvetkovskij, Jonas Varkala ir Audrius Nakas – susilaikė.

Liberalų sąjūdžio frakcijos pirmininkas Eugenijus Gentvilas baiminosi, kad leidžiant komisijai dirbti iki pat rudens gali atsitikti taip, kad V.Gapšio neliečiamybė bus išsaugoti iki pat spalį vyksiančių Seimo rinkimų. Jis ragino „darbietį“ nesidangstyti po imunitetu.

Tačiau V.Gapšys tikino, kad liberalai geriau baimintųsi patys dėl savo skandalų, nes jis dėsiąs visas pastangas, kad komisija sprendimą priimtų tada, kada numatyta – iki rugsėjo 15 dienos.

Komisijai, spręsiančiai, ar siūlyti Seimui naikinti V.Gapšio teisinę neliečiamybę, vadovaus „tvarkietis“ Kęstas Komskis.

Jai taip pat priklausys konservatoriai Audronius Ažubalis, Andrius Kubilius, Kęstutis Masiulis, liberalas Arminas Lydeka, Lenkų rinkimų akcijos atstovas Michalas Mackevičius, socialdemokratai Albinas Mitrulevičius, Eduardas Šablinskas, Rimantė Šalaševičiūtė, „darbiečiai“ Ričardas Sargūnas, Darius Ulickas ir mišrios Seimo narių grupės atstovas Valerijus Simulikas.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis praėjusį ketvirtadienį kreipėsi į Seimą prašydamas panaikinti „darbiečio“ Vytauto Gapšio neliečiamybę.

Prokuratūros rašte Seimui teigiama, jog „V.Gapšys nuo praėjusių metų rugsėjo 28 dienos iki šių metų sausio 22 dienos Vilniuje vykusių susitikimų metu koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui R.Kurlianskiui už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus – už koncernui „MG Baltic“ palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą, t. y. už įtaką Darbo partijos frakcijos nariams ir asmenišką balsavimą Seime svarstant Pelno mokesčio įstatymo pataisų projektą bei priimant Seimo nutarimą dėl kelio Vilnius-Utena projekto – tiesiogiai savo ir kitų naudai pažadėjo, susitarė priimti ir priėmė kyšį – 25 tūkst. eurų“.

V.Gapšys šiuos įtarimus neigia ir sako nematantis pagrindo dėl jų naikinti imunitetą.

Generalinės prokuratūros kontroliuojamame Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame tyrime dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu V.Gapšys yra apklaustas specialiuoju liudytoju. Jo neliečiamybę prokurorai siekia panaikinti, nes imunitetas neleidžia patraukti Seimo nario baudžiamojon atsakomybėn.

Tame pačiame ikiteisminiame tyrimai įtarimai dėl kyšininkavimo pateikti buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui ir eksparlamentarui Eligijui Masiuliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas