Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 13 /12:59

Seimas patvirtino Vyriausybės programą: prieš balsavo tik trys

Seimas antradienį patvirtino Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kartu su Socialdemokratų partija suformuotos septynioliktosios Vyriausybės programą. Už programą balsavo 86 Seimo nariai, prieš buvo trys, susilaikė 40 parlamentarų. Naujai paskirti ministrai antradienį prisiekė ir pradėjo eiti pareigas.
Seimas tvirtina Vyriausybės programą
Seimas tvirtina Vyriausybės programą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prieš Vyriausybės programą balsavo tik liberalė Aušrinė Armonaitė, konservatorių frakcijos atstovai Žygimantas Pavilionis ir Ingrida Šimonytė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Dovilė Šakalienė, jau pagarsėjusi susilaikymu balsuojant dėl S.Skvernelio paskyrimo premjeru, šį kartą vėl pasižymėjo. Ji nesuspėjo paspausti jokio balsavimo mygtuko ir balsavime dėl Vyriausybės programą nesudalyvavo.

VIDEO: Naujai paskirti ministrai prisiekė ir pradėjo eiti pareigas

S.Skvernelis: Vyriausybė dirbs, nemiegos

Paskirtasis premjeras Saulius Skvernelis pasisakydamas Seime tikino, kad Vyriausybės programa negali būti visiškai identiška partijos rinkimų programai. Pasak jo, likę tie patys siekiai, o keliai bus pasirinkti patys geriausi.

Anot S.Skvernelio, negali nauja Vyriausybė išskirti kelių prioritetų, mat tada kitiems ministrams liktų ketverius metus tinginiauti.

„Taip nebus“, – nukirto jis.

S.Skvernelis tikino, kad skaitė ir konservatorių planą Lietuvai, ir 2008-ųjų Vyriausybės programą, tačiau ten radęs tik „labai konkretų“ pasiūlymą sukoncentruoti intelektinius gebėjimus.

„Naujas planas Lietuvai yra puikus, bet žmonės nusprendė, kad jį reikia dar ketverius metus tobulinti“, – dūrė S.Skvernelis.

Anot būsimo premjero, programoje negali būti konkrečių planų kiekvienam valstybės tarnautojui ar kiekvienam žvyrkeliui.

Pasak jo, visa kritika dėl to, kad neva valdančioji dauguma Seime ir nepartinių Vyriausybė dirbs atskirai, yra visiškai nepagrįsta, nors kai kas gal tai ir norėtų įžvelgti.

„Vyriausybės darbo sėkmės garantas yra bendradarbiavimas su Seimu – ir su valdančiaisiais, ir su opozicija“, – akcentavo S.Skvernelis.

Pasak jo, nuogąstaujantys, kad po kadencijos nebus kriterijų įvertinti, ar šis ministrų kabinetas dirbo gerai, gali būti ramūs. Tai esą vertins ne politikai, o rinkėjai.

„Jie pasakys, ar ketverius metus ši Vyriausybė miegojo, ar dirbo. Aš neabejoju, kad ji dirbs“, – sakė S.Skvernelis.

Jis ragino ministrus nebijoti kritikos, nebijoti šantažo ir verslo intervencijos.

Opozicija nebesupranta, kas tikra: programa ar žodžiai?

Opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vadovas Gabrielius Landsbergis iš Seimo tribūnos tikino, kad Vyriausybės programoje pasigedo aiškumo, kaip nurodyti tikslai bus pasiekti.

Pasak jo, Vyriausybės nariai iš pradžių prašė laukti programos, o dabar jau siūlo laukti Vyriausybės veiksmų plano.

„Mes pasigedome politinės lyderystės, aiškios krypties ir aiškių darbų įvardinimo“, – sakė G.Landsbergis.

Aš norėčiau, kad būtų laisvės Lietuva, o šiandien mes matome didėjančių ir stiprėjančių draudimų Lietuvą, jeigu bus realizuota tai, kas yra šnekama, – sakė E.Gentvilas.

Kartu jis stebėjosi, kad tuo pačiu metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis kalba apie tai, kad visi „valstiečių“ priešrinkiminiai pažadai bus įgyvendinti.

„Tai galvojame, gal yra alternatyvi programa, kurioje tie darbai yra sudėlioti. Jeigu ne, tai matome skilimą ir didelį neaiškumą“, – sakė jis.

G.Landsbergis siūlė „valstiečiams“, jei jie pritrūkę idėjų, atsiversti konservatorių Naująjį planą Lietuvai.

Dėl neaiškumo programą kritikavo ir opozicinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderis Remigijus Žemaitaitis. Anot jo, 47 proc. prieš rinkimus valstiečių-žaliųjų duotų pažadų ir programos punktų skiriasi, o žodis „įvykdysime“ pakeistas aptakesniu „sieksime“.

Be to, R.Žemaitaitis atkreipė dėmesį, kad ministrai frakcijoms ir viešai kalbėjo apie daugybę tokių idėjų, kurių programoje visai nėra. Galiausiai jis palinkėjo ministrams laikytis būtent savo, o ne Vyriausybės, programos ir žodžio.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas tikino, kad jam ne visai aišku, kaip dirbs nauja Vyriausybė, mat dauguma ministrų niekaip nėra įsipareigoję koaliciją sudariusioms partijoms.

Pasak jo, kol kas programoje nėra nė žodžio apie naujus mokesčius, tačiau ministrai viešai jau yra pristatę ne vieną idėją didinti mokesčius.

„Aš norėčiau, kad būtų laisvės Lietuva, o šiandien mes matome didėjančių ir stiprėjančių draudimų Lietuvą, jeigu bus realizuota tai, kas yra šnekama“, – atkreipė dėmesį E.Gentvilas.

Tik valdančiajai koalicijai nepriklausanti Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija nutarė pagirti programą ir pažadėjo balsus už ją.

Kritika iš baimės?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos vardu kalbėti į Seimo tribūną stojęs parlamentaras Virginijus Sinkevičius pareiškė, kad opozicijos kritika tėra paremta baime, kad žmonės po šios profesionalų nepartinių Vyriausybės nebenorės valdžioje politikų.

Pasak jo, vienintelis dalykas, kurį opozicija gali daryti ieškodama programoje priekabių, teliko žodžių skaičiavimas ir rėžė, kad tas skurdo ir emigracijos problemas, kurių įvardijimo pasigedo opozicija, būtent ji ir sukėlė tuo metu, kai pati buvo valdžioje.

Politikui, kaip ir gydytojui, visada svarbiausia vadovautis viena taisykle: niekada nepakenk, – sakė I.Šiaulienė.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė apie opoziciją kalbėjo švelniau. Pasak jos, opozicijos toks darbas, todėl reikia jos žodžius priimti ramiau.

„Komplimentai neįveikia moters, o vyrus – visada. Čia ir yra skirtumas tarp lyčių“, – juokavo ji.

Tiesa, pati I.Šiaulienė pareiškė, kad lyderystės pasigendantys konservatoriai patys tesugeba tik kurti dideles vizijas, o kai prireikia jas įgyvendinti, išeina šnipštas.

I.Šiaulienė tikino, kad ši Vyriausybė bus išmintinga ir keis tai, kas būtina, bet priims tai, kas neišvengiama.

„Politikui, kaip ir gydytojui, visada svarbiausia vadovautis viena taisykle: niekada nepakenk“, – teigė socialdemokratė.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas sakė, kad programoje yra trūkumų, mat socialinio modelio įgyvendinimą nutarta atidėti pusmečiui, ir išreiškė viltį, kad to laiko pakaks rasti racionaliausiam keliui. Be to, jis tikino nesuprantantis, kaip Vyriausybė gali kalbėti apie šeimos stiprinimą ir tuo pačiu į programą įsirašyti siūlymą steigti naktinius darželius.

„Suprantu, kas yra naktiniai barai, bet negaliu suprasti, kas yra naktiniai vaikų darželiai. Jeigu mūsų programoje yra šeima, kaip prioritetas, tai vaikai turėtų ne naktiniuose vaikų darželiuose būti, o šeimose ir jausti tėvų šilumą ir artumą. Suprantu, kas norėta pasakyti – kad būtų lengviau derinti gyvenimą asmeninį, šeimą, darbą, bet visgi stenkimės, kad vaikai būtų namuose, o ne naktiniuose vaikų darželiuose“, – sakė jis.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis tikino, kad ankstesnės Vyriausybės gal ir parašydavo sklandesnes programas, tačiau nebūtinai jas įgyvendindavo.

„Jie pasiliko sau kūrybai ir siekiams laisvesnes rankas, o ir kritikuot gal bus galima mažiau, nes mažai konkretybės Vyriausybės programoje. Iš gyvenimo patirties galiu sakyti, kad programa gal nėra svarbiausia, svarbiau – realūs darbai. O ši valdančioji dauguma kaip niekad laisva padaryti tai, ko mes nepadarėme“, – sakė P.Gražulis.

Panoro įtraukti savo punktus

„Valstietis“ Robertas Šarknickas, užuot kalbėjęs apie Vyriausybės programą nutarė pateikti savo pasiūlymą įkurti šeimos tarybas, kurios esą galėtų padėti ne tik vaikams, bet ir į depresiją puolusioms ir išgerti panorusioms nėščiosioms.

Taip pat jis stojo ginti „Alitos“ šampano gamyklos. Pasak jo, akcizai alkoholiui neturėtų būti didinami, nes šiai įmonei gali tekti atleisti dalį darbuotojų.

Socialdemokratas Artūras Skardžius irgi rado vieną įmonę, kurią panoro užstoti kalbėdamas apie Vyriausybės programą. Tai – „Lietuvos geležinkeliai“, kuriuos dabar esą užsimota sužlugdyti.

Tikslas – stipri šeima

Naujosios Vyriausybės programoje neliko dalies Lietuvos valstiečių ir žaliųjų partijos rinkimų programoje skelbtų nuostatų, tačiau paskirtasis premjeras S.Skvernelis programą vadina nuoseklia.

Pasak jo, prioritetu naujai Vyriausybei bus šeimos puoselėjimas, švietimas, sveikatos reforma.

Sveikatos apsauga, anot S.Skvernelio, bus tobulinama radus būdus kaip efektyviai diegti ligų prevenciją, ankstyvąją diagnostiką, taip pat bus kovojama su žalingais įpročiais.

Paskirtasis premjeras paminėjo ir Lietuvos kaimą, skurdo mažinimą, darbo vietų kūrimą regionuose, užimtumo galimybes pagyvenusiems žmonėms, kovą su korupcija, ypač – skaidresnius viešuosius pirkimus.

Pirmasis darbas, kurio imsis Vyriausybė, pasak S.Skvernelio, bus viešojo sektoriaus reforma. Programoje numatyta Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijas perkelti į Kauną, o apie Eneregtikos ministerijos naikinimą kalbama aptakiai.

Ne vienam opozicijos atstovui užkliuvo, kad Vyriausybės programoje nenumatyta, iš kur bus paimti pinigai Vyriausybės programoje išdėstytiems tikslams pasiekti.

Prisieks visi

Jeigu Seimas paprasta balsų dauguma pritars programai, naujieji ministrai su premjeru S.Skverneliu antradienį prisieks ir pradės eiti pareigas.

„Valstiečių“ į premjerus pateikto S.Skvernelio kabinetą sudaro 11 LVŽS bei trys socialdemokratų deleguoti atstovai, tačiau dauguma naujosios Vyriausybės narių – nepartiniai.

Aplinkos ministru skiriamas Lietuvos aplinkosaugos organizacijų koalicijai vadovavęs Kęstutis Navickas, energetikos – Lietuvos energetikos atašė Briuselyje pareigas ėjęs Žygimantas Vaičiūnas, finansų – Lietuvos banke dirbęs Vilius Šapoka, krašto apsaugos – užsienio reikalų viceministro pareigas iki šiol ėjęs diplomatas Raimondas Karoblis, kultūros – aktorė, vertėja, kultūros diplomatė Liana Ruokytė-Jonsson.

Socialinės apsaugos ir darbo ministru taps iki šiol Vilniaus arkivyskupijos „Caritas“ organizacijai vadovavęs socialinių mokslų ekspertas Linas Kukuraitis, susisiekimo ministru – ekonomistas Rokas Masiulis, kadenciją pabaigusioje socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje dirbęs energetikos ministru.

Sveikatos apsaugos ministro pareigas eis biomedicinos mokslų daktaras profesorius, Seimo narys Aurelijus Veryga, švietimo ir mokslo ministrės – ligšiolinė MOSTA vadovė Jurgita Petrauskienė, teisingumo ministrės – Mykolo Romerio universiteto teisės profesorė Milda Vainiutė. Ūkio ministru taps socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius, dėl ministro portfelio atsisakęs Jonavos rajono mero posto. Užsienio reikalų ministru antrą kadenciją iš eilės dirbs socialdemokratas Linas Linkevičius.

Vidaus reikalų ministerijai vadovaus buvęs Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Eimutis Misiūnas, Žemės ūkio ministerijai – buvęs Žemės ūkio rūmų pirmininkas, ūkininkas „valstietis“ Bronius Markauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas