Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 25

Seimas pratęs sesiją, kad apsvarstytų eurokomisarą ir atsinaujintų Vyriausybė

Seimas ketvirtadienį turėtų dar kartą pratęsti pavasario sesiją, kad apsvarstytų Lietuvos deleguojamą Europos Komisijos narį ir užbaigtų Vyriausybės atnaujinimą.
Seime pristatyta Vyriausybės 2018 metų veiklos ataskaitą
Seime pristatyta Vyriausybės 2018 metų veiklos ataskaitą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak pirmosios Seimo vicepirmininkės „valstietės“ Rimos Baškienės, sesiją siūloma pratęsti iki rugpjūčio 8 dienos, iki to laiko įvyktų du plenariniai posėdžiai.

„Aš pateikiau pasiūlymą, atsiklausime Seimo, ar pratęsti sesiją ir rugpjūčio 6 dieną susirinkę priimtume įstatymus, kuriuos esame aptarę, apsvarstytume kandidatūrą dėl Europos Komisijos komisaro ir užbaigtume klausimus, susijusius su Vyriausybės įgaliojimų grąžinimu“, – BNS sakė R.Baškienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Baškienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rima Baškienė

Pasak jos, rugpjūčio 8 dieną posėdžio gali prireikti, jeigu atnaujinant Vyriausybę Seime reikėtų balsuoti dėl jos programos.

Premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį susitinka su prezidentu Gitanu Nausėda ir pateiks jam kandidatūras į atnaujintą Vyriausybę.

Prieš kelias savaites dėl naujos koalicijos sutarę valdantieji nusprendė pakeisti mažiausiai tris ministrus – susisiekimo, vidaus reikalų ir žemės ūkio.

Vietoj susisiekimo ministro Roko Masiulio turėtų būti pasiūlytas Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Vladislavas Kondratovičius, vidaus reikalų ministru vietoje Eimučio Misiūno bus siūlomas vadovauti „lenkų“ narys Jaroslavas Narkevičius, o žemės ūkio ministrą Giedrių Surplį bus siūloma pakeisti „socialdarbiečiu“ Andriumi Palioniu.

Šiuo metu taip pat tariamasi dėl teisinių niuansų, kaip bus atnaujinama Vyriausybė.

Iš pradžių svarstyta pakeisti tris ministrus dar iki prezidentui patvirtinant visą kabinetą. Tai reikštų, kad Seimui tektų balsuoti dėl Vyriausybės programos ir pristatyti ministrus, nes nuo S.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Skvernelio įgaliojimų gavimo 2016 metais būtų pasikeitę daugiau nei pusė visų ministrų.

Tačiau politikai linksta prie kito varianto – prezidentui patvirtinti senąją Vyriausybės sudėtį, keičiant tik vieną ministrą, o likusius keisti paskui. Tai leistų išvengti balsavimo dėl Vyriausybės programos, nes patvirtinus senąją sudėtį S.Skvernelis gautų įgaliojimus iš naujo, ir ministrų keitimo „skaitliukas“ vėl pradėtų skaičiuotis iš naujo.

Seimas taip pat turi pritarti Vyriausybės siūlomai ir su prezidentu suderintai kandidatūrai į eurokomisarus. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pranešė, kad frakcija siūlo ekonomikos ir inovacijų ministro Virginijaus Sinkevičiaus kandidatūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito