Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 10 03 /13:02

Iš Seimo pirmininko posto atleistas Vydas Gedvilas: „Aš iš tikrųjų myliu jus visus, jūs – nuostabūs, ačiū"

Seimas ketvirtadienį sutiko atleisti Vydą Gedvilą iš Seimo pirmininko pareigų. Darbo partijos atstovas teigė, kad traukiasi savo noru, nes nori kandidatuoti į Europos Parlamentą, o konservatoriai tvirtino, kad jį išeiti verčia Viktoras Uspaskichas, nes V.Gedvilas esą netinkamai atstovavo jo interesams.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Ketvirtadienį Seimas iš pareigų sutiko atleisti pirmąjį V.Gedvilo pavaduotoją, Darbo partijos (leiboristų) pirmininką Vytautą Gapšį.

Už V.Gedvilo atleidimą balsavo 76 Seimo nariai, prieš – 7, susilaikė 35.

„Aš iš tikrųjų myliu jus visus, jūs – nuostabūs, ačiū", – po balsavimo sakė V.Gedvilas.

Konservatorių pirmininkas Andrius Kubilius V.Gedvilo atsistatydinimą pavadino „akivaizdžiu prievartiniu aktu".

„Valstybės institucijos yra elementariai išprievartaujamos vienos partijos ir jos ambicijų. Neįsivaizduoju, kad tokia situacija galėjo susiklostyti prie Irenos Degutienės ar Česlovo Juršėno. Jūs padarėte viską, kad Seimo pirmininku būtų marionetinė figūra", – Darbo partijos atstovus bandė sugėdinti A.Kubilius.

Konservatoriai kalbėjosi su V.Gedvilu

V.Gedvilas Seime kelis kartus pakartojo, kad iš posto traukiasi dėl to, kad ketina dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose, kitų priežasčių jis nenurodė.

Atsakinėdamas į klausimus V.Gedvilas atskleidė, kad Darbo partija be Loretos Graužinienės svarstė dar dvi kandidatūras į Seimo pirmininko postą, kuris Darbo partijai priklauso pagal koalicinę sutartį.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai aiškino, kad jų parlamento pirmininko aiškinimai neįtikino.

Konservatorių prašymu šio klausimo svarstyme ketvirtadienį buvo padaryta valandos pertrauka, per ją su V.Gedvilu susitiko Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) frakcija. Po susitikimo nei „darbietis", nei konservatorių atstovai nieko nekomentavo.

A.Kubilius: V.Uspaskichas duoda komandą, o visi ją vykdo

A.Kubilius po pertraukos Seimo posėdyje priminė, kad parlamento pirmininko postas yra antras valstybėje.

„Visiškai akivaizdu, kad ir pirmininko personalija, jo atleidimas yra ypatingai svarbios procedūros. Tai, ką šiandien išgirdome, mums palieka labai prastą įspūdį, – aiškino jis. – Vakar buvo sakoma, kad jis traukiasi dėl solidarumo su V.Gapšiu, toks motyvas yra juokingas. Kaip sakė V.Uspaskichas, abu „darbiečiai“ pademonstravo komandinį darbą. V.Uspaskichas duoda komandą, o visi ją vykdo.  Kokios to priežastys, ir kodėl toks paklusnumas, galime tik spėlioti. Valdančiosios koalicijos ir Darbo partijos elgesys atrodo visiškai neatsakingas“, – sakė jis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas, parlamentaras Eligijus Masiulis aiškino, jog akivaizdu, kad V.Gedvilas netinkamai atstovavo V.Uspaskicho interesams, todėl šis rado kitą žmogų – Loretą Graužinienę. „Tai – visiškai nepriimtina“, – pridūrė jis.

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis konservatoriams sakė, kad nepritardami V.Gedvilo atsistatydinimui konservatoriai bando suskaldyti Darbo partiją.

„Jūs – intrigantai. Bandėte atskirai kalbėdamiesi atkalbėti V.Gedvilą, kad jis nesitrauktų“, – šaukė P.Gražulis.

Seimo Darbo partijos frakcijos narys V.Uspaskichas dar kartą pakartojo, kad tiek V.Gedvilas, tiek V.Gapšys, trauktis nusprendė patys.

„Reaguodamas į kalbėjusius, noriu pasakyti, kad ir Vydas Gedvilas, ir Vytautas Gapšys priėmė tokį sprendimą. Jie tikrai parodė komandinį supratimą ir žaidimą. Tai – vienas dalykas, kitas dalykas – dėl Loretos Graužinienės. Noriu palinkėti, kad L.Graužinienė paimtų pavyzdį iš Irenos Degutienės valdymo, bus geriau Seime negu dabar paišomas kažkoks paveikslas. Imti pavyzdį iš gerų, sąžiningų politikų, kai buvo Č.Juršėnas... Iš tokių politikų“, – ketvirtadienį Seime aiškino V.Uspaskichas.

Ketvirtadienio rytą buvo pasklidę gandų, kad V.Gedvilas per naktį apsigalvojo ir neberašys atsistatydinimo pareiškimo, tačiau Seimo posėdyje jis aiškino, kad traukiasi niekieno neverčiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas