Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 25 /14:30

Seimas nepanaikino Petro Gražulio neliečiamybės

Seimas nepanaikino Seimo nario Petro Gražulio neliečiamybės. Tam, kad neliečiamybė būtų panaikinta, „už“ turėjo balsuoti 71 Seimo narys, o balsavo 65. „Prieš“ balsavo 3, 25 susilaikė. Panaikinti P.Gražulio neliečiamybę prašyta siekiant jam pareikšti įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi vadinamojoje „Judex“ byloje.
Petras Gražulis
Petras Gražulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Prieš“ siūlymą naikinti P.Gražulio neliečiamybę balsavo buvęs Seimo „tvarkietis“ Rimas Andrikis, pats P.Gražulis bei Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovas Zbignevas Jedinskis.

Susilaikė – dalis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos, likę LLRA-KŠS frakcijos atstovai, liberalas Kęstutis Glaveckas, dalis „socialdarbiečių“, tarp kurių ir partijos lyderis Gediminas Kirkilas.

Po balsavimo emocingą kalbą išdėstė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Gal šita išskirtine proga norėčiau pakviesti poną Petrą į tribūną, gal pirmininkas galėtų kokių gėlių paorganizuoti, vis tiek neeilinė proga.

Baudžiamasis kaltinimas žmogui yra pareikštas prokuratūroje ir Seimas nusprendžia jį apsaugoti. Trisdešimti metai valstybės nepriklausomybės, neeilinė proga. Siūlau pasveikinti mažų mažiausiai plojimais, šampanu ir gėlėm“, – kalbėjo Seimo narys.

P.Gražulis bylą vadino politine

P.Gražulis prieš balsavimą kreipdamasis į parlamentą bylą vadino politine.

„Esu įsitikinęs, kad tai yra politinė byla ir politinis susidorojimas“, – nurodė jis.

Iš tribūnos su įkarščiu kalbėjęs Seimo narys savo poziciją išsakė vieninteliu su Generalinės prokuratūros kreipimusi susijusiu klausimu – tikino, kad automobilį „Lexus“ nuomojosi iš įmonės „Dozhas“, o ne naudojosi neatlygintinai iš įmonės „Judex“.

Vėliau jis patikino į Rusiją vykęs ne dėl vienos įmonės.

„Aš tik dėl keleto įmonių važiavau. Norėjau, kad važiuotų pats Veterinarijos tarnybos vadovas, bet jam nebuvo leidžiama važiuot. Išvažiavau aš. Tai gerbiamieji, ar tai nusikaltimas? Aš ne Rusijos interesams gi dirbau [...], aš Lietuvos įmonių interesams, ir ne vienos, dirbau“, – aiškino P.Gražulis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vytautas Bakas

Seimo „valstiečių“ atstovas Vytautas Bakas Seimo narius ragino balsuoti „už“ neliečiamybės naikinimą, o bylą įvardijo politinės korupcijos byla.

„Mes čia kalbam apie kriminalinius nusikaltimus. Ponas P.Gražulis įtariamas ne primityviais nusikaltimais, bet sunkiais, kriminalinių nusikaltimų padarymu“, – dėstė politikas ir pridūrė, kad P.Gražulis galimai atstovavo vienai įmonei, gaminančiai šaldytą produkciją.

Tai daro didžiulę gėdą Lietuvai.

„Kalbama apie jo bandymą galimai paveikti Rusijos pareigūnus, Kaliningrado srities. Tai daro didžiulę gėdą Lietuvai, kad Seimo narys, tautos atstovas, elgiasi taip, kaip elgiamasi korumpuotuose režimuose“, – teigė V.Bakas ir pažymėjo, kad nuo Seimo sprendimo priklauso visos „Judex“ bylos sėkmė.

Nepanaikinus P.Gražulio imuniteto, ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu bus nutraukiamas, anksčiau teigė Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius.

„Greičiausiai tyrimas būtų atskirtas tų asmenų atžvilgiu, kurie nesinaudoja imunitetu, ir būtų perduotas teismui“, – sakė jis.

Tiesa, tyrimą dėl P.Gražulio būtų galima atnaujinti.

„Jeigu imunitetą turintis asmuo praranda teisinį imunitetą, yra galimybė tą tyrimą atnaujinti, spręsti klausimą dėl bylos perdavimo, esant, aišku, pagrindams, į teismą“, – nurodė R.Stankevičius.

Yra galimybė tą tyrimą atnaujinti.

E.Gentvilas paragino P.Gražulį eiti į teismą

Liberalas Eugenijus Gentvilas paragino P.Gražulį ginti savo poziciją teisme.

„Aš girdžiu, Petrai, kiek pats turi argumentų arba kozirių, kuriuos čia sakai. Mūsų privačiame pokalbyje esi rodęs teisinius, procesinius dokumentus, kur aš pats matau, yra parašyta, kad nenustatyta, kad Petras Gražulis būtų turėjęs asmeninės naudos, ar siekęs asmeninės naudos. Tai yra argumentai pačiam eiti į teismą.

Dabar gi visas Seimas paverčiamas koldūnų fabriko įkaitais, kaip kažkuris kolega paminėjo. Nemanau, kad tai yra teisinga“, – kalbėjo Seimo narys.

Seimas P.Gražulio neliečiamybės klausimą ėmėsi spręsti po to, kai to paprašė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis. P.Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo laisvę antradienį pasiūlė Seimo laikinoji tyrimo komisija.

Generalinė prokuratūra įtaria, kad P.Gražulio veiksmuose yra požymiai nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 2 dalyje. Įtariama, kad P.Gražulis, nesant kyšininkavimo požymių, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdamas turtinės ar kitokios asmeninės naudos.

Už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Naikinti neliečiamybę prašė prokuratūra

Generalinės prokuratūros duomenimis, P.Gražulis galimai piktnaudžiavo savo parlamentaro statusu, siekė neteisėtai paveikti Lietuvos ir Rusijos tarnautojus, pastariesiems skatino mokėti kyšius.

E.Pašilis nurodė, kad P.Gražulis pažeidė kelis Konstitucijos straipsnius, tarp jų nuostatą, kad Seimo narys negali gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus atlygį už kūrybinę veiklą. Taip pat – Seimo statutą, draudžiantį naudoti parlamentaro mandatą ne pagal paskirtį, bei Valstybės politikų elgesio kodeksą.

„[P.Gražulis] pažeidė Konstitucijoje įtvirtintas bendražmogiškąsias vertybes ir skatino teisinį nihilizmą, taip sulaužė Seimo nario priesaiką, pažemino ir diskreditavo valstybės tarnautojo ir valstybės politiko – Seimo nario – vardą, sumenkino Seimo, kaip Tautos atstovybės, autoritetą ir dėl to didelės neturtinės žalos patyrė valstybė“, – rašyta generalinio prokuroro kreipimesi į Seimą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Petras Gražulis

Teisėsaugos duomenimis, Seimo narys padėjo tvarkyti bendrovei „Judex“ problemas dėl kontroliuojančių tarnybų nustatytų pažeidimų, kartu siekė ir gavo turtinės naudos: kelerius metus neatlygintinai naudojosi „Judex“ prabangiu automobiliu „Lexus“, bendrovės degalų mokėjimo kortelėmis, pirktais lėktuvų bilietais.

Taip pat Seimo narys yra prašęs ir gavęs pinigų iš „Judex“.

„Ikiteisminio tyrimo metu gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad nurodytu laikotarpiu (2015-05-18–2017-02-13) Seimo narys Petras Gražulis aktyviai veikė vienos uždarosios akcinės bendrovės interesais, šios bendrovės generalinio direktoriaus bei komercijos direktoriaus prašymu, ir darė tai siekdamas turtinės naudos“, – kreipdamasis į Seimo narius dėstė E.Pašilis.

E.Pašilio kreipimosi į Seimą turinys – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas