Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 03 24

Rimo Ručio nuo prokurorų neišgelbėjo net ligoninė: Seimas panaikino jo neliečiamybę

Antradienį Seimas leido teisėsaugai baudžiamojon atsakomybėn patraukti kyšininkavimu įtariamą „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narį, parlamentarą Rimą Antaną Ručį. Vos prasidėjus svarstymui paaiškėjo, kad R.A.Ručio nėra posėdžių salėje. „Tvarkietis“ Kęstas Komskis pranešė, kad R.A.Ručys staiga susirgo ir buvo reanimobiliu išvežtas į Santariškių klinikas. Nepaisant to, klausimo svarstymas nebuvo nutrauktas.
Rimas Antanas Ručys
Rimas Antanas Ručys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už tai, kad R.A.Ručys netektų neliečiamybės, balsavo 78 Seimo nariai. Apsaugoti R.A.Ručį nuo teismų norėjo tik 32 parlamentarai.

R.A.Ručio neliečiamybę naikinti buvo nutarusios socialdemokratų, liberalų ir konservatorių frakcijos. Tačiau ne visi parlamentarai laikėsi partijų nurodymų. Štai buvusi ūkio ministrė socialdemokratė Birutė Vėsaitė balsavimo metu buvo salėje, bet nebalsavo. Taip pat salėje buvo, bet nebalsavo ir Darbo partijos atstovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

„Tvarkiečiai“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Darbo partijos frakcijos buvo pasiryžusios saugoti R.A.Ručio neliečiamybę, bet ir čia atsirado nepaklusniųjų. „Darbietis“ Artūras Paulauskas balsavo už tai, kad R.A.Ručio neliečiamybė būtų panaikinta.

Neatlaikė širdis

Pradėjus svarstyti teisinės neliečiamybės atėmimo klausimą, Seime turėjo pasisakyti R.A.Ručys, tačiau jo salėje nebuvo. Pranešta, kad jis išvežtas į ligoninę. Tuomet posėdžiui pirmininkaujantis socialdemokratas Algirdas Sysas leido Seimui svarstyti klausimą parlamentarui nedalyvaujant.

K.Komskis vėliau paaiškino, kad R.A.Ručys jau kurį laiką blogai jausdavosi, turėjo bėdų su širdimi.

„Pastaruosius du mėnesius jis jautėsi labai blogai. Gulėjo Kauno klinikose. Vieną operaciją jam padarė. Žinau, kad su širdimi jam yra blogai“, – sakė jis.

K.Komskis teigė pastebėjęs, kad praėjusią savaitę kolegos sveikata dar labiau pablogėjo. „Nors mes raginome jį gultis į ligoninę ir sakėme, kad ir be jo bus tas svarstymas, bet jis buvo nusprendęs eiti į tribūną ir išsakyti savo nuogąstavimus ir visa kita, ką buvo sugalvojęs. Deja, nuėjęs į med. punktą jis pasijuto blogai ir išvežė jį su reanimobiliu į Santariškių klinikas“, – teigė K.Komskis.

Ragino neieškoti politikos, kur jos nėra

Dėl to, kad R.A.Ručys negalėjo pasisakyti, jo neliečiamybės atėmimo procedūra nebuvo nutraukta. „Tvarkietis“ Petras Gražulis stojo ginti kolegos teisinės neliečiamybės, aiškindamas, kad toje byloje pilna politinių motyvų.

Tuo tarpu konservatoriai teigė, kad Seimas negali aiškintis, ar A.R.Ručys kaltas, ar ne, apsiginti jis turi teisme.

Mes Seime nepastebėjome jokios jo veiklos, už kurią galėtų būti persekiojama, – sakė D.Kuodytė.

Liberalė Dalia Kuodytė pažymėjo, kad teisinis imunitetas negali būti priežastis trukdyti vykdyti teisingumą. „Mes aiškiai matėme, kad tos veikos, kuriomis jis įtariamas, buvo įvykdytos prieš jam tampant Seimo nariu. Mes Seime nepastebėjome jokios jo veiklos, už kurią galėtų būti persekiojama“, – argumentavo D.Kuodytė.

Seimo narys Povilas Urbšys teigė, kad „Tvarka ir teisingumas“ R.A.Ručį apsaugoti stengiasi dėl to, kad galimai žinojo apie jo vykdytą neskaidrią veiklą. „Bet ar mes turime susitapatinti su ta organizuota nusikalstama grupe?“ – retoriškai kausė P.Urbšys.

R.A.Ručio ginti stojo buvęs „drąsietis“ Povilas Gylys. Jis tvirtino, kad akivaizdu, kad teisėsauga Lietuvoje vienus persekioja, o kitų ne. Jam pritarė ir „darbietis“ K.Daukšys. „Byla buvo pradėta ir išviešinta rinkimų kampanijos metu. Vien tai kelia abejonių“, – sakė jis.

Kartą buvo atidėję

Teisinės R.A.Ručio neliečiamybės atėmimo klausimas turėjo būti svarstomas dar praėjusią savaitę, tačiau tuomet imta žaisti procedūromis ir klausimas buvo atidėtas. 

Taip atsitiko dėl to, kad ryte tikėdamasi, jog po pietų nebeliks balsų R.A.Ručio neliečiamybei atimti pertraukos klausimo svarstyme paprašė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) frakcija. Paskui dar vienos pertraukos suskubo prašyti Liberalų sąjūdis. 

Tam, kad R.A.Ručio neliečiamybė būtų atimta, už tai turėjo balsuoti 71 Seimo narys.

Anksčiau šį klausimą sprendusi Seimo laikinoji komisija nutarė, kad Seimas turėtų saugoti „tvarkiečio“ imunitetą. Komisijos pirmininkas K.Daukšys paaiškino, kad toks sprendimas priimtas byloje įžvelgus politinių motyvų.

Įtariamas prekyba poveikiu

Šiuo metu „tvarkiečių“ prekybos poveikiu byloje jau yra dešimt įtariamųjų, apklaustas buvo ir „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas. Dviem politikams – R.A.Ručiui ir buvusiam vidaus reikalų ministrui Dailiui Barakauskui suteiktas specialaus liudytojo statusas. Šis statusas reiškia, kad ateityje jie gali tapti įtariamaisiais.

R.A.Ručiui įtarimus prokurorai pasirengę pareikšti iškart po to, kai Seimas panaikins jo teisinį imunitetą.

Prokurorai įtaria, kad tuometis partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingasis sekretorius, dabartinis Seimo narys R.A.Ručys, 2013 m. veikdamas grupėje su Ervinu Raistenskiu ir Algimantu Juocevičiumi (jis neseniai mirė, – red. past.) ir prodiuseriu Rolandu Skaisgiriu sukūrė korupcinę schemą, kaip išreklamuoti partiją „Tvarka ir teisingumas“ ir jos pirmininką R.Paksą, o už reklamą atsilyginti per šios politinės jėgos kontroliuojamos Vidaus reikalų ministerijos organizuojamus viešuosius pirkimus.

Penktadienį teisėsauga atliekamą ikiteisminį tyrimą praplėtė ir atliko pakartotines kratas ir poėmius R.Skaisgirio ir kitose byloje figūruojančiose įmonėse. Poėmiai atlikti ir Aplinkos ministerijoje bei valstybės įmonėje „Regitra“. Ši ministerija ir valstybės įmonė taip pat yra partijos „Tvarka ir teisingumas“ įtakos zonoje.

Pats R.A.Ručys kaltę neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi