Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 14 /17:47

Narkotikų dekriminalizavimas Seime skinasi kelią

Mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimo pataisos Seime stumiasi į priekį – svarstymo procedūros metu joms pritarta. Tiesa, parlamentarai sutarė dėl didesnių baudų už narkotikų gaminimą, perdirbimą, įsigijimą, laikymą, gabenimą ir siuntimą.
Deja, bet paaugliai randa būdų, kaip įsigyti kvaišalų net ir per karantiną
Prekyba narkotikais / 123RF.com nuotr.

Dabar už neteisėtą disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų be tikslo jas platinti baudžiama bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pakartotinai prasižengus, reikėtų laikyti kursus

Šią nuostatą iš Baudžiamojo Kodekso siūloma išbraukti ir atsakomybę perkelti į Administracinių nusižengimų kodeksą.

Po svarstymų komitete ir Seimui nubalsavus, siūloma, kad už nedidelio kiekio narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ir siuntimą be tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, grėstų bauda nuo 50 iki 350 eurų.

123RF.com nuotr./Narkotikai
123RF.com nuotr./Narkotikai

Pakartotinis nusižengimas užtrauktų 300–500 eurų baudą, pažeidėjas būtų įpareigojamas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos ar kitose programose.

Už tokią atsakomybę, svarstymo procedūros metu, balsavo 65 parlamentarai, prieš buvo 40, susilaikė 4.

Bendrai už nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimą balsavo 66 tautos atstovai, „prieš“ – 38, susilaikė 5.

Ketvirtadienį narkotikų dekriminalizavimo klausimu Seime vyko karšti debatai. Vieni teigė, kad tai – žingsnis link narkotikų legalizavimo, kiti, – kad tai padės spręsti turinčiųjų priklausomybę problemas.

L.Slušnys: baudžiamoji atsakomybė nepadeda

Prieš Seimą stojęs konservatorių atstovas Linas Slušnys teigė, jog pavojingiausias narkotikas yra alkoholis, bet jį vartojantiems netaikoma baudžiamoji atsakomybė.

„Mes taikome baudžiamąją atsakomybę asmenims, dėl kurių valstybėje patiriame žymiai mažesnes išlaidas ir mielai nuo to atleidžiame priklausomus nuo alkoholio, rieškučiomis semiančius mūsų sveikatos sistemos lėšas“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo politikas.

Kanapės, psichostimuliantai, opiatai, pasak jo, labai keičia žmogaus elgesį, sunku stebėti priklausomą žmogų, „besiritantį žemyn“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Slušnys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Slušnys

„Baudžiamasis kodeksas nieko padėti negalės, nes tam reikia žmogiškumo“, – tikino L.Slušnys.

Pasak jo, dėl disponavimo narkotikais nubausti asmenys Baudžiamojo kodekso straipsnį nešiojasi visą gyvenimą.

Teismai dėl įstatymo nuostatų virto socialinėmis tarnybomis, kurios ieško kelio, kaip padėti jaunuoliui ar jaunuolei išvengti kalėjimo.

„Teismai dėl įstatymo nuostatų virto socialinėmis tarnybomis, kurios ieško kelio, kaip padėti jaunuoliui ar jaunuolei išvengti kalėjimo, ir klauso brangiai samdomų advokatų argumentų, iš anksto suvokdami savo atsakomybę dėl galimo įkalinimo padarinių.

Tiesa, mūsų savivertei pakelti šiems jaunuoliams lieka Baudžiamojo kodekso straipsnis, kurį jis nešiotis turės visą gyvenimą. Mažinama žmonių savivertė, lipdomas gėdos jausmas, mažinama motyvacija keistis“, – dėstė L.Slušnys.

„Mūsų pagrindinis tikslas turėtų būti pagalba žmogui. Ir turime tam puikias galimybes“, – pridūrė jis.

A.Veryga: netikiu, kad valdžia investuos į pagalbą

Seimo „valstietis“ Aurelijus Veryga paprieštaravo L.Slušniui teigdamas, jog Baudžiamojo kodekso straipsnio žmogus nesinešioja visą gyvenimą.

„Straipsnio nelieka, nes tai baudžiamasis nusižengimas, o ne nusikaltimas. Tai reiškia nėra teistumo. Ar ne? Tai yra spekuliacija, ką pasakė Linas“, – dėstė politikas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pasak jo, dekriminalizavus nedidelio narkotikų kiekio laikymą, jaunimui pasiųsime žinią, kad tai – žaislas ir pramoga.

„Mes pasakysim, kad narkotikai tai – žaislas, o nedidelis kiekis – pramoga.

Tie, kurie teikia šiuos siūlymus, visiškai neslepia, kad ateityje būtų smagu kalbėti apie narkotinių medžiagų legalizavimą, Ne vienam interviu tą yra patvirtinę. <...> Taip, šitos pataisos nenumato legalizavimo ir nebandau tuo manipuliuoti, bet dekriminalizavimas yra vienas žingsniukas link to“, – dėstė A.Veryga.

Jo įsitikinimu, narkotikų dekriminalizacija be pagalbos priklausomiems žmonėms išplėtimo pablogins situaciją.

Pykit nepykit, kolegos, bet jūs statote vežimą prieš arklį.

„Pykit nepykit, kolegos, bet jūs statote vežimą prieš arklį. Kad jūs tikrai investuosite į priklausomybes, <...> netikiu jūsų nuoširdumu“, – kalbėjo A.Veryga.

M.Danielė: projekte numatyta proporcinga bausmė

Tačiau dekriminalizavimo pataisų autorė Laisvės frakcijos atstovė Morgana Danielė patikino, jog lėšos priklausomybių gydymui bus skirtos.

„Vyriausybė jau yra paskyrusi beveik 1 mln. papildomų eurų jau šiandien, tačiau dar dukart tiek žadame rasti ateinantiems metams“, – teigė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė

Seimo narė aiškino, jog politikai apie tai, kaip tinkamai ir proporcingai bausti žmones, „kurie turi problemų su narkotikų vartojimu ir su gyvenimu“, diskutavo nuo praėjusio gruodžio.

Ir, anot jos, pavyko rasti konsensusą.

Projekte numatyta proporcinga bausmė, numatytas nukreipimas pas specialistus.

„Mokslo įrodymai šiandien rodo, kad bausmės pagal Baudžiamąjį kodeksą nei didina atgrasymą, kaip buvome linkę iki šiol galvoti, nei padeda spręsti problemas tų žmonių, kurie turi problemų su narkotikų vartojimu ir turi problemų su gyvenimu“, – kalbėjo M.Danielė.

„Projekte numatyta proporcinga bausmė, numatytas nukreipimas pas specialistus, kurio mes nesame turėję niekada Lietuvoje“, – pridūrė ji.

M.Puidokas: nusikaltėliams atsivers erdvės meluoti

Tačiau „darbietis“ Mindaugas Puidokas nenorėjo su tuo sutikti – pataisose numatytos baudos už disponavimą nedideliu kiekiu narkotikų, anot jo, per mažos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

„Pirmas nusižengimas užtrauks įspėjimą arba baudą nuo 30 eurų, kuri, sumokėjus laiku, pavirs vos 15 eurų bauda. Ar tai tos priemonės, kurios atgrasys jaunus žmones nevartoti narkotikų?

Ar įvyks priešingai ir tai taps kvietimu nepergyventi dėl pasukimo į priklausomybes ir gyvenimo klystkelius?“ – svarstė Seimo narys.

„Dar vienas esminis momentas – baudžiamosios atsakomybės nelieka už nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų neteisėtą gaminimą, perdirbimą, įsigijimą, laikymą, gabenimą, siuntimą be tikslo platinti.

Tai atveria didžiules erdves nusikaltėliams piktnaudžiauti.

Akivaizdu, kad teisinėje sistemoje tai atveria didžiules erdves nusikaltėliams piktnaudžiauti šia tvarka ir žaisti kiekiais bei meluoti apie tikruosius tikslus“, – pridūrė M.Puidokas.

E.Gentvilas: reikia prevencijos ir gydymo

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas prisipažino niekada nevartojęs narkotinių medžiagų ir teigė nepateisinantis jų vartojimo.

Bet, pasak politiko, už tai neturėtų grėsti baudžiamoji atsakomybė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Sutinku, kad turi būti bausmė už psichotropinių medžiagų vartojimą, bet niekaip nesutinku, kad ta bausmė būtų baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamąjį kodeksą“, – kalbėjo parlamentaras.

Bet ir dekriminalizavimo, pasak E.Gentvilo, nepakanka: „Vien tik dekriminalizavimas, be prevencijos ir priklausomybių ligų gydymo, lieka bereikšmė priemonė.“

Demokratų frakcijos „Vardan tos“ nario Algirdo Stončaičio įsitikinimu, dekriminalizavus disponavimą nedideliu kiekiu narkotikų, augs jų vartojimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Stončaitis

„Ši iniciatyva tai yra narkotikų politika narkotikų vartojimui. Platesniam vartojimui, platesnių galimybių, platesnio prieinamumo“, – dėstė Seimo narys.

Jis pabrėžė, kad dekriminalizacijos siūlymas apima visų rūšių narkotines medžiagas – ne tik „lengvuosius narkotikus“.

Neapgaudinėkim, kolegos, vieni kitų, kad kada nors kažkokias prevencines programas paleisim.

„Neapgaudinėkim, kolegos, vieni kitų, kad kada nors kažkokias prevencines programas paleisim. Taip mes kalbam jau 30 metų“, – komentavo A.Stončaitis ir ragino teikiamas pataisas tobulinti.

Dėl narkotikų dekriminalizavimo pataisų Seimas balsuos dar kartą priėmimo procedūros metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas