Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 04 14

Seimas svarsto uždrausti politikams turėti labdaros fondus

Seimas svarstys siūlymą uždrausti politikams steigti labdaros ir paramos fondus. Ketvirtadienį po pateikimo pritarta pataisai, kad labdaros ir paramos fondo steigėjais ir dalininkais negali būti valstybės politikai ir kandidatai į valstybės politikus.
Kęstas Komskis
Kęstas Komskis – vienas iš politikų, turinčių savo vardo labdaros fondą. / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Taip pat siūloma nustatyti, kad labdaros fondo pavadinimas negali būti susijęs su asmenų, kuriems draudžiama būti fondo steigėjais ir dalininkais, vardu, pavarde ar pavadinimu.

Už tokį konservatoriaus Algio Strelčiūno pateiktą projektą balsavo 45 Seimo nariai, prieš buvo du, susilaikė 20 parlamentarų. Projektą toliau svarstys Seimo komitetai.

„Darbietis“ Saulius Bucevičius, kurio vardo fondas veikia jo apygardoje, Naujojoje Akmenėje, tvirtino, kad svarbiausia, jog fondo gaunama parama būtų skaidri ir aiškiai deklaruojama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Bucevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Bucevičius

„Mes dabar bijome, kad rems kažkokios struktūros, tai mes turime būti vieši ir deklaruoti. Akmenės krašto žmonės, kurie iš savo dviejų proc. atidavė į mano labdaros fondą, surenka apie 500–700 eurų.

Aš nedalyvauju priimant sprendimus, yra sudaryta valdyba, kuri priima, aš net nežinau, kam jie paskirsto pinigus, bet aiškiai ir nedviprasmiškai esam pasakę – tiems, kuriems labiausiai reikia. Pažiūrėkime, apie kokias sumas (kalbama), reikia paviešinti viską, iš ko gavome, kad mūsų balsavimas nebūtų susietas. Nebijokime, tik aiškiai viską deklaruokime“, – kalbėjo parlamentaras.

Politikas gali skatinti žmones aukoti, nes fondo tikslai yra geri, ir tokių fondų labai daug. Bet kodėl turime remti savo vardo fondą – tai yra politinė nauda ir tiek, – K.Masiulis.

Konservatorius Kęstutis Masiulis į tai atsakė, kad labdaros fondų veikla – skatintina, tačiau fondai puikiai gali veikti ir be politiko vardo.

„Jie gali veikti be sąsajų su politiku. Politikas gali skatinti žmones aukoti, nes fondo tikslai yra geri, ir tokių fondų labai daug.

Bet kodėl turime remti savo vardo fondą – tai yra politinė nauda ir tiek“, – sakė K.Masiulis.

A.Strelčiūnas tvirtina, kad pataisomis jis nori užkirsti kelią paslėptai, netiesioginei politikų savireklamai.

„Valstybės politikai ir kandidatai į valstybės politikus dalyvaudami jų vardu pavadintų labdaros ir paramos fondų veikloje, t. y. savo vardu teikdami labdarą, paramą ir kitokią pagalbą, vykdo savireklamos kampanijas, kurių tikslas – skatinti rinkėją dalyvauti rinkimuose ir balsuoti už tą politiką“, – rašoma pataisos aiškinamajame rašte.

Pasak konservatoriaus, numatytas draudimas užtikrins, kad politikai negalėtų finansuoti savo politinių kampanijų iš kitų asmenų gautomis paramos lėšomis, prisidengdami savo įsteigtais, valdomais ar savo vardu pavadintais labdaros ir paramos fondais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas