Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 22 /21:59

Seimas apsvarstė siūlymą dėl narkotikų dekriminalizavimo: iniciatyva pralaužė ledus

Antradienį Seimo posėdis nusitęsė. Apie pusę devynių vakare Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė stojo į Seimo tribūną ir pristatė siūlymą dekriminalizuoti nedidelio narkotikų kiekio turėjimą be tikslo juos platinti. Seimas po pateikimo, balsų dauguma, tokiai iniciatyvai pritarė. Valdantieji nebuvo vieningi, su parama pagelbėjo opozicionieriai socialdemokratai.
Narkotikai
Narkotinės medžiagos / 123RF.com nuotr.

Dabar už neteisėtą disponavimą nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų be tikslo jas platinti baudžiama bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Šią nuostatą iš Baudžiamojo kodekso siūloma išbraukti.

Baudžiamoji atsakomybė liktų galioti tik tiems asmenims, kurie įkliūtų su didesniu nei nedideliu kiekiu narkotinių ar psichotropinių medžiagų.

Nuo baudžiamosios atsakomybės siūloma atleisti ir tuos, kurie savo noru kreiptųsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos, ar į valstybės instituciją ir atiduotų neteisėtai įgytus kvaišalus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teisme
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teisme

Taip pat siūloma papildyti Administracinių nusižengimų, kad už nedidelio kiekio narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų gaminimą, perdirbimą, įgijimą, laikymą, gabenimą ir siuntimą be tikslo jas parduoti ar kitaip platinti, grėstų įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 100 eurų.

Tokio pat dydžio bauda grėstų ir įkliuvus svaiginantis viešoje vietoje, o jei pažeidimas pasikartotų, baudos dydis augtų iki 100–200 eurų, pažeidėjui galėtų būti skiriamas draudimas lankytis viešosiose vietose vykstančiuose renginiuose.

Mano, kad pagrindinė problema – platinimas

Antradienį prieš Seimą kalbėjusi M.Danielė svarstė, jog dėl siūlymo dekriminalizuoti narkotikų turėjimą Seime bus daug „politikuojama“.

Baudžiamieji įstatymai didina žalą mūsų visuomenei dėl perteklinio persekiojimo.

„Šiandien šioje salėje aš žinau, kad bus daug politikavimo, tačiau aš taip pat žinau, kad mes visi sutariame šiuo klausimu. Kad visi turime reikiamas žinias apie tai, kad šiuo metu veikianti sistema Lietuvoje yra ydinga, kad ji yra perteklinė, kad ji nėra pagrįsta mokslu.

Ir kad mokslo įrodymai jau seniai ir aiškiai rodo, kad baudžiamieji įstatymai ne tik nemažina narkotikų paplitimo visuomenėje, nemažina jų vartojimo, bet ir didina žalą mūsų visuomenei dėl perteklinio persekiojimo“, – kalbėjo Seimo narė.

Politikės nuomone, dabar pagrindinė problema – narkotikų platinimas, o jos mes esą nesprendžiame.

„Mes turim penktadaliu sumažėjusį ikiteisminių tyrimų skaičių dėl narkotikų platinimo. Tai reiškia, kad šiandien kruopščiai dirbame tam, kad nubaustume savo piliečius, tačiau nebeatrandame resursų spręsti tikrosios problemos – platinimo problemos“, – dėstė M.Danielė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Morgana Danielė

Parlamentarė ragino kolegas Seime atsisakyti „perteklinio ir nereikalingo, represinio“ požiūrio į Lietuvos piliečius ir sureguliuoti bausmes.

„Tai reiškia, kad bausmės liks, tiesiog jos bus proporcingos, atitiks mokslo įrodymus ir Jungtinių Tautų rekomendacijas“, – tikino M.Danielė ir taip pat siūlė susitelkti į prevenciją, priklausomybių gydymą.

Heroinas nelygu kanapėms

Seimo posėdyje dalyvavusi Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pastebėjo, jog kolegos Seime nuogąstauja dėl siūlymų tikslo – dekriminalizuoti ne tik kanapių, bet ir kitų narkotinių medžiagų turėjimą.

M.Danielė sutiko, jog baudžiamoji atsakomybė neturėtų grėsti už jokių mažo narkotinių medžiagų kiekio turėjimą, bet tai, kas būtų laikoma mažu kiekiu, esą skirtųsi.

„Kiekiai yra tikrai skirtingi. Mes kalbam apie labai mažus kiekius ir jie skirtingi kiekvienai medžiagai: <...> jeigu tai yra heroinas, tai iš principo – lašai – 0,02 gramo, man atrodo, jeigu tai yra kanapės, tai yra, aišku, didesnis kiekis“, – teigė M.Danielė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Konservatorius Mykolas Majauskas pritarė dekriminalizavimo iniciatyvai, tačiau perspėjo: „Negalime normalizuoti narkotikų vartojimo, todėl labai svarbu, kad būtų užtikrintas platus visuomenės informavimas apie narkotikų daromą žalą. Antras dalykas, turime užtikrinti gydymą turintiems priklausomybę.“

Mišrioje Seimo narių grupėje esantis Vytautas Bakas pateiktas pataisas įvertino nepalankiai. Pasak jo, tai – viešųjų ryšių kampanija. Politikas teigė nesuprantantis, ko jomis siekiama – legalizuoti narkotikų vartojimą ar dekriminalizuoti atsakomybę.

Rinkimų kampanijos metu jis pasakojo lankęsis kalėjime, o ten bausmę atliekantys žmonės esą džiaugėsi, kad priėmus pataisas į laisvę išeis anksčiau.

Man tai panašu į kampaniją legalizuoti vartojimą.

„Baudžiamasis įstatymas taikomas atgal. Tai su kokia problema mes susidursime? Projektas neparuoštas. Man tai panašu į kampaniją legalizuoti vartojimą, jį paskatinti, neaiškūs tikslai, todėl kviesčiau susilaikyti ir dar kalbėtis apie tai“, – ragino V.Bakas.

„Jeigu jūs nesuorganizuosit geros mokslinės diskusijos, kitą kartą mano balso nebus“, – persėjo konservatorius Kęstutis Masiulis.

Palaikė dauguma balsavusių socialdemokratų

Seimas, „už“ balsavus 57 parlamentarams, „prieš“ – 24 ir 20-čiai susilaikius, po pateikimo pritarė siūlymui keisti Administracinių nusižengimų ir Baudžiamąjį kodeksus ir dekriminalizuoti nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą.

Iniciatyvą palaikė visi balsavime dalyvavę Laisvės frakcijos nariai, dauguma Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovų – susilaikė liberalai Ričardas Juška ir Jonas Varkalys, konservatorius Valdas Rakutis.

Dar trys konservatoriai – Audronius Ažubalis, Arvydas Pocius ir Vilija Aleknaitė-Abramikienė – balsavo „prieš“, o keturi – energetikos ministras Dainius Kreivys, Vytautas Juozapaitis, Linas Slušnys ir Andrius Vyšniauskas – balsavimui registravosi, tačiau pozicijos neišreiškė.

Daugumos valdančiųjų norą dekriminalizuoti mažo kiekio narkotinių medžiagų turėjimą palaikė opozicijoje esantys socialdemokratai: šeši balsavo „už“, tik Kęstutis Vilkauskas spaudė „prieš“, o Liudas Jonaitis susilaikė.

Palaikymą išreiškė ir Mišrioje Seimo narių grupėje dirbantis Domas Griškevičius.

Vyriausybės išvados neprašo

Dauguma opozicinės Darbo partijos frakcijos narių balsavo „prieš“, susilaikė vienintelis Valentinas Bukauskas.

Du „darbiečiai“ Antanas Guoga ir Vytautas Gapšys po siūlymu dekriminalizuoti nedidelio kiekio narkotikų turėjimą padėjo parašus, tačiau antradienį prieš Seimo posėdį juos atsiėmė. To prašė partija.

Abu „darbiečiai“ vėlyvame balsavime dekriminalizavimo klausimu nedalyvavo.

Iš opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos balsavusiųjų „už“ nebuvo – politikai susilaikė arba balsavo „prieš“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seimas

Vyriausybės išvados dėl pataisų Seimas nutarė neprašyti.

Panaikinti baudžiamąją atsakomybę už psichoaktyvių medžiagų nedidelio kiekio turėjimą be tikslo jas platinti valdantieji konservatoriai, Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis sutarė, pasirašydami koalicijos sutartį.

Tiesa, partijos pabrėžė, jog dėl to dalies jų narių nuomonės išsiskiria.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus