Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 05 24 /12:05

Seime – audra dėl premjerės ir Seimo pirmininkės saugojimo: seksizmas, replikos apie išvaizdą ir „norą pasukti į kairę“

Antradienį posėdžiavęs Seimas per pateikimą pritarė, kad Seimo pirmininkė ir premjerė bei šias pareigas vėliau eisiantys asmenys laisvu metu nuo darbo nebūtų saugomi Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) pareigūnų. Siūlymo oponentai aiškino, kad apsauga reikalinga ne tik tam, kad saugotų vadovybę, bet ir tam, kad asmenys neitų į kairę ar nesugalvotų kada parūkyti žolės. Projekto svarstymo metu salėje skambėjo seksistinės replikos, kaltinimai šovinizmu.

Už mažesnio lygio Seimo pirmininko ir ministro pirmininko apsaugą pasisakė 73 Seimo nariai, prieš buvo 13 tautos atstovų, balsuodami susilaikė 37.

Kaip dėl projekto balsavo kiekvienas parlamentaras, galite patikrinti čia.

Toliau pataisas svarstys Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

I.Šimonytė: lydinčiųjų paradas kartais neracionalus

Vadovybės apsaugos įstatymo pataisas dėl mažesnio lygio apsaugos antradienį Seimo tribūnoje pristatė premjerė Ingrida Šimonytė.

Pasak jos, pataisomis siekiama sudaryti galimybes Vadovybės apsaugos tarnybai (VAT) lanksčiau reguliuoti ministro pirmininko ir Seimo pirmininko apsaugą tais atvejais, kai pilna apsauga „sunkiai paaiškinama racionaliais argumentais“ ir yra perteklinė.

VIDEO: I.Šimonytė siūlo lanksčiau reguliuoti premjero ir Seimo pirminiko apsaugą: „Pilna apsauga sunkiai paaiškinama racionaliais argumentais“

„Yra savaime suprantama, kad tais atvejais, kada atliekamos oficialios pareigos, kada dalyvaujama renginiuose, kada iš anksto paskelbta darbotvarkė, kylančią riziką, grėsmes reikia įsivertinti ir priimti atitinkamus sprendimus.

Vis dėlto tiek ministras pirmininkas, tiek Seimo pirmininkas dar atskirais gyvenimo momentais turi galimybes ir savo kažkokiems asmeniams, privatiems dalykams, pavyzdžiui, apsilankymui pas draugus. Turbūt mažai kas ginčysis, kad tai yra privatus apsilankymas privačioje erdvėje ir toks lydinčių pareigūnų, automobilių ir visų kitų dalykų paradas, koks paprastai lydi saugomą asmenį, yra labai sunkiai paaiškinamas racionaliais argumentais“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Ji pateikė ir kitą gyvenimišką pavyzdį:

„Šiuo metu, jeigu aš pasakau, kad į renginį Valdovų rūmuose eisiu pėsčiomis ir pareisiu pėsčiomis, mane lydi du automobiliai. Be to, niekaip negaliu jų atsisakyti.“

Jeigu aš pasakau, kad į renginį Valdovų rūmuose eisiu pėsčiomis ir pareisiu pėsčiomis, mane lydi du automobiliai ir aš niekaip negaliu jų atsisakyti.

Stokoja lankstumo

Priėmus siūlomas pataisas, VAT į panašias situacijas, anot jos, galėtų reaguoti lanksčiau.

„Turiu pasakyti, kad mes apie tai diskutavome ir su tarnybos vadovu, bet visiškai suprantama, kad kaip statutinė organizacija ji griežtai laikosi įstatymo ir galimybių lankstumui, pagal dabar galiojančią redakciją, nemato. Tačiau jeigu būtų pritarta šitam siūlymui, atsirastų galimybės tas sąlygas papildomai reglamentuoti Vyriausybės pagrindais ir tvarka. Taigi tokiu atveju būtų užtikrintas geresnis apsaugos balansas“, – teigė I.Šimonytė.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Ji atmetė oponentų pastabas, kad neva noras atsisakyti nuolatinės apsaugos yra bravūra, populizmas ar kažkokia užgaida. Bet, anot premjerės, „ne viskas taip vienareikšmiška“.

„Mes tikrai esame turėję ne vieną valstybės pareigūną, kuris pasirinko gyventi savo asmeninėje rezidencijoje, nors tai susiję su tam tikrais papildomais iššūkiais VAT, su papildomomis išlaidomis ir žmonių darbo sąlygomis, kurios nėra tokios geros, kaip pavyzdžiui, gyvenant oficialių rezidencijų kvartale. Vadinasi, yra tų gyvenimiškų situacijų buvę ir kitais atvejais, kai kiti valstybės vadovai rinkosi kažkokį savo asmeninį patogumą“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Premjerė teigė, kad ji ir Seimo pirmininkė šiuo atveju siūlo rinktis ne savo asmeninį patogumą, o galimybes turėti labiau subalansuotą apsaugos režimą.

„Abi su Seimo pirmininke būdamos moterys mes nemažai tų (privačių – 15min) reikalų turime sutvarkyti pačios, kuriuos ankstesniems vadovams sutvarkydavo jų žmonos“, – pažymėjo I.Šimonytė.

Abi su Seimo pirmininke būdamos moterys mes nemažai tų (privačių – 15min) reikalų turime sutvarkyti pačios, kuriuos ankstesniems vadovams sutvarkydavo jų žmonos.

Ji teigė, kad Seimo pirmininko apsaugos lygis, lyginant su praktika užsienyje, Lietuvoje yra vienas aukščiausių. Ministrai pirmininkai užsienyje, anot I.Šimonytės, taip pat saugomi paprasčiau.

„Tikrai daugelio dalykų, kurie yra čia, kitose valstybėse nėra“, – sakė ji.

D.Gaižauskas: gal jums moteriškai atrodo

Vertindamas siūlymą, Seimo „darbietis“ Artūras Skardžius sakė žmogiškai suprantantis Seimo pirmininkę ir ministrę pirmininkę.

„Kartais kyla noras pasukti į kairę, tai nevalia, kad maklinėtų iš paskos kažkokie apsauginiai“, – pridūrė opozicionierius.

„Gerbiamas kolega, jūs dar neseniai pergyvenot, ką darys mano apsauga, kai aš būsiu šaulių pratybose. Dabar jūs pergyvenat, kad aš galiu be jų priežiūros nusukti į kairę. Tai, žinot, turint noro į visas puses visais atvejais galimybių visiems nusukti yra“, – atsakė I.Šimonytė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Dainius Gaižauskas

Seimo „valstietis“ Dainius Gaižauskas aiškino, jog Seimo pirmininkui ir premjerui VAT apsauga skiriama ne tik tam, kad užkardytų jiems kylančias grėsmes.

„Apsauga skiriama ne tik dėl jūsų saugumo. Apsauga skiriama siekiant mus visus, tai yra valstybę, piliečius, taip pat apsaugoti nuo galimai jūsų neteisėtų veiksmų, veiklos, skaidrumo“, – vardijo D.Gaižauskas.

„Tikrai?“ – klausė I.Šimonytė. Seimo salėje nuskambėjo jos juokas.

„Kad neprieitų prie jūsų su dėžutėmis, kad nesugalvotumėt kada žolės parūkyti“, – toliau tęsė D.Gaižauskas.

Premjerė teigė, jog jai – didelė naujiena, kad apsauga yra skirta tam, kad ją sektų.

D.Gaižauskas toliau aiškino, jog siūlomo projekto turinys – nerimtas.

Gal jums moteriškai atrodo, kad nereikia tos apsaugos, gal jums moteriškai norisi pakalbėti – kaip ten sako tarp jūsų mergaičių.

„Gerbiamos moterys, kreipiuosi į Seimo pirmininkę ir premjerę, gal jums moteriškai atrodo, kad nereikia tos apsaugos, gal jums moteriškai norisi pakalbėti – kaip ten sako tarp jūsų mergaičių. Neįsižeiskit. Išties apsauga reikalinga ne tik tam, kad apsaugotų nuo grėsmių, išties reikalinga ir dėl skaidrumo, kad negalėtų kažkokie nedori draugai, lobistai prieiti, kažką pasiūlyti. Išties tai veikia ir prevenciškai“, – kalbėjo politikas.

Ir pridūrė: „Jei jums netinka šios pareigos, jūs galit jų atsisakyti dėl tos laisvės.“

M.Navickienė: D.Gaižauskas – šovinistas

Į D.Gaižausko žodžius sureagavo V.Čmilytė-Nielsen.

„Gerbiamas kolega, apmaudu, kad jūs sugebate suvokti šį įstatymo projektą tik per savo vyriškumo prizmę. Ir tai visiškai su tuo nesusiję“, – sakė ji.

Seimo konservatorė Monika Navickienė D.Gaižauskui pasiūlė „prevenciškai pažiūrėti į veidrodį“.

„Realiai tai, kaip jūs atrodot, kaip kalbate, kaip žeminate moteris, yra gėdinga šiame parlamente. Jeigu viskas, ką jūs sugebate pasakyti apie premjerę ir Seimo pirmininkę, yra apie siekius mergaitiškų pokalbių, tai norėčiau pasakyti, kad jūs esate senas, užkietėjęs šovinistas“, – teigė ji.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Monika Navickienė

D.Gaižauskas, kreipdamasis į visus konservatorius, pasiūlė jiems patiems pasižiūrėti, kaip jie kalba – esą tyčiojasi iš žmonių.

O moterys konservatorių tai išvis praradę moteriškumą: neina suprasti, ką jos sako, išvis kokias vertybes jūs išpažįstate.

„O moterys konservatorių tai išvis praradę moteriškumą: neina suprasti, ką jos sako, išvis kokias vertybes jūs išpažįstate. Konservatoriai, pažiūrėkite į veidrodžius, ypač moterys – aš kalbu apie jūsų vidinį charakterį“, – tęsė tautos atstovas.

Seimo konservatorius Jurgis Razma teigė, jog D.Gaižausko kalbos nusipelno kreipimosi į Seimo etikos sargus.

A.Kubilienė: yra įspūdis, kad privatumas svarbiau

Seimo Lietuvos regionų frakcijos narė Rita Tamašunienė abejojo, ar siūlomi pakeitimai bus veiksmingi.

„Tik laisvalaikiu jūsų nesaugant, o saugant vykdant tiesiogines pareigas, mano vertinimu, efekto didelio nebus, nes vis tiek komandos jūsų apsaugai bus išlaikomos, žmonės turės būti įdarbinti“, – kalbėjo atstovė iš opozicijos.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

Ji sureagavo ir į premjerės pastabą apie moteriškus reikalus – esą Seimo pirmininkės ir ministrės pirmininkės apsaugoje galėtų dirbti moterys.

„Mūsų VAT yra puikių moterų pareigūnių, galbūt irgi būtų galima galvoti, kad jos jus saugotų ir nesukeltų kartais nepatogių situacijų“, – pažymėjo R.Tamašunienė.

Seimo „valstietė“ Asta Kubilienė teigė, kad Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas neturi normuoto darbo laiko, jų pareigos esą neskirstomos į tiesiogines ir netiesiogines.

Gali susidaryti įspūdis, kad jums jūsų asmeninis privatumas yra svarbesnis už atsakomybę prieš valstybės piliečius.

„Žvelgiant į projektą, gali susidaryti įspūdis, kad jums jūsų asmeninis privatumas yra svarbesnis už atsakomybę prieš valstybės piliečius arba tai, kad jūs ieškote galimybių slapčiomis su kažkuo susitikti, o gal net priimti dovanų kokią nors dėžutę. Ar jums neatrodo, kad šis įstatymo projektas tarsi užkardo tuos neigiamus dalykus?“ – klausė opozicionierė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Asta Kubilienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Asta Kubilienė

„Gerbiamoji ponia A.Kubiliene, aš noriu jums pasakyti, kad dėl tarnybos pareigūnų apsaugos patogumo aš išsikėliau iš savo asmeninės gyvenamosios vietos, ko nepadarė anksčiau mano pareigas ėję pareigūnai. Aš sumažinau ir smarkiai savo asmenines veiklas, kadangi man tai kelia tam tikrą nusistebėjimą, ar išties tokio masto apsauga yra reikalinga.

Jūs puikiai žinote, kad žmonės, kurie nori daryti kažką nedoro, tą nedorą sugeba padaryti labai įvairiomis aplinkybėmis. Ir ne, tai nėra susiję“, – atsakė I.Šimonytė.

Nuolat būtų saugomas tik prezidentas

Dabar prezidentą, Seimo pirmininką bei šias pareigas laikinai einančius asmenis, ministrą pirmininką ir jį pavaduojantį asmenį VAT pareigūnai įpareigoti saugoti visą parą.

I.Šimonytė ir Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen pasiūlė esamą tvarką keisti, kad 24 valandas per parą būtų saugomas tik prezidentas.

Ministro pirmininko ir Seimo pirmininko pareigas einantys asmenys būtų saugomi „užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai tiesiogiai vykdo funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga“.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Ingrida Šimonytė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Ingrida Šimonytė

Taip pat – jų pačių prašymu ar motyvuotu tarnybų teikimu, jei kiltų grėsmė saugumui.

Premjeras ir Seimo pirmininkas nebūtų saugomi laisvu metu nuo oficialių ir neoficialių vizitų, susitikimų ar funkcijų įgyvendinimo.

24 valandas per parą būtų saugoma visų vadovybei priskiriamų asmenų – Seimo pirmininko, ministro pirmininko ir prezidento – gyvenamoji vieta.

Siūloma, kad nauja Seimo pirmininko ir ministro pirmininko saugojimo tvarka, ją patvirtinus Seimui, įsigaliotų šių metų rugsėjo 1-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas