Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 12 /12:31

Parlamentiniame kongrese Vilniuje – raginimai užtikrinti pagarbą tarptautinei teisei

Seimo rūmuose Vilniuje penktadienį prasidėjusiame parlamentiniame kongrese skambėjo raginimai užtikrinti pagarbą tarptautinei teisei.
Seimas susirinko į neeilinę sesiją
Seimas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Kongreso „Pasaulio ateitis“ dalyvius vaizdo įrašu pasveikinęs Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad Rusijos karas prieš Ukrainą primena, jog pasaulio ateitis priklauso nuo „mūsų kolektyvinio gebėjimo paremti ir užtikrinti pagarbą tarptautinei teisei“.

Jis kvietė parlamentus ir jų narius konsoliduoti pastangas stiprinant ir įgyvendinat parlamentinę demokratiją, kartu kovoti su augančiomis grėsmėmis žmogaus teisėms, demokratijai ir teisės viršenybei.

„Siekiant šių tikslų parlamentinis matmuo yra itin svarbus“, – teigė G.Nausėda, cituojamas Seimo Spaudos tarnybos pranešime.

Apie būtinybę užtikrinti pasaulio tvarką, grįstą tarptautinės teisės normomis, kalbėjo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Kai valstybės gerbia tarptautinę teisę, jos sukuria stabilią ir nuspėjamą aplinką, kurioje gali klestėti bendradarbiavimas. Tai vienintelis būdas įveikti ateities pasaulinius iššūkius“, – sakė Lietuvos parlamento vadovė.

Anot jos, dabar „stebime, kaip nepaisoma tarptautinių normų ir taisyklių, kaip agresyvus elgesys ir kitų valstybių suverenumo ir teritorijų vientisumo pažeidimas tampa nauja norma“.

Seimo pirmininkės įsitikinimu, nėra per stipru teigti, kad pasaulio ateitis sprendžiama Ukrainoje.

„Agresija prieš Ukrainą susijusi net tik su teritorijos vientisumu ar geopolitiniais interesais. Tai susiję su pamatinėmis vertybėmis, kurios yra mūsų visuomenių pagrindas. Su žmonių teise patiems pasirinkti savo ateitį ir gyventi laisvoje ir demokratinėje visuomenėje. Su teisine valstybe, žmogaus teisėmis ir kiekvieno žmogaus orumu“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojas politikai Guy'us Bernardas Ryderis vaizdo sveikinime pristatė JT generalinio sekretoriaus iniciatyvas, kuriomis siekiama spręsti gyvybiškai svarbias ateities kartų problemas.

Jis minėjo vyriausybių susitarimą dėl Deklaracijos ateities kartoms, kurioje būtų pripažinti ateities kartų poreikiai, pasirinkimo laisvė; specialaus pasiuntinio ateities kartoms, kuris, be kita ko, patartų vyriausybėms, kaip geriausiai atstovauti ateities kartų interesams, paskyrimą; ateities laboratorijų tinklo JT sistemoje su centru Helsinkyje sukūrimą.

Tarpparlamentinės sąjungos prezidentas Duarte Pachecas akcentavo būtinybę parlamentams aktyviau įsitraukti, sprendžiant šiandienos ir pasaulio ateities problemas.

Jis pabrėžė, kad Tarpparlamentinė sąjunga, atstovaujanti 180 valstybių ir vienijanti 47 tūkst. parlamentarų, pasmerkė karinę agresiją prieš Ukrainą bei neteisėtą jos teritorijos aneksiją.

„Turime bendradarbiauti su kolegomis iš Ukrainos ir padaryti viską, kad padėtumėme laimėti šį karą“, – sakė D.Pachecas.

Pasaulinis parlamentinis kongresas „Pasaulio ateitis“ vyks dvi dienas.

Renginyje svarstomi aktualiausi geopolitikos, demokratijos, darnaus vystymosi, klimato kaitos, demografijos ir socialiniai klausimai. Itin didelis dėmesys bus skiriamas parlamentinei demokratijai ir nacionalinių parlamentų uždaviniams sprendžiant pasaulio ateities problemas.

Kongresą numatoma baigti bendru pareiškimu, kviečiant pasaulio parlamentus tęsti ir gilinti diskusijas dėl parlamentinės atsakomybės už pasaulio ateitį įgyvendinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas