Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 05

A.Navickas: Seime priėmus biudžetą, mokytojams streikuoti nebebus prasmės

Seimui priėmus Vyriausybės suplanuotą kitų metų biudžetą, mokytojams streikuoti nebebus prasmės, sako Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovas Andrius Navickas.
Andrius Navickas
Andrius Navickas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Jei sprendimas bus teigiamas, mes grįžtume į derybas, jei bus neigiamas, derėtis šioje Vyriausybėje nematome prasmės. Aišku, ir streikuoti nebus tikslinga, kai biudžetas bus priimtas“, – žurnalistams antradienį sakė profsąjungos vadovas.

Taip jis kalbėjo parlamentarams ketinant apsispręsti dėl kitų metų biudžeto. Planuojamą šio dokumento tvirtinimą A.Navickas drauge su dalimi kitų pedagogų stebės Seime.

Tuo metu likusieji profsąjungos nariai rengia streiką – nedirbs ir neves pamokų.

LŠDPS prašo kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – kompromisinį variantą – po 15 proc. nuo sausio ir nuo rugsėjo. Šiuo metu numatyta darbo užmokestį kitąmet didinti du kartus po 10 procentų.

Profsąjunga nurodo, kad tokiu būdu būtų tik kompensuota infliacija, o 130 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) rodiklis nebus pasiektas.

Šis rodiklis įvardijamas pagrindiniu Vyriausybės bei politinių partijų ilgalaikiu įsipareigojimu mokytojams. Ministrų kabineto atstovai tvirtina, kad keliant algas antrąjį kartą nuo rugsėjo, bus atsižvelgiama į VDU pokyčius ir prireikus ieškoma papildomų pinigų biudžete.

A.Navickas antradienį teigė, kad profsąjungos pasiektas įdirbis bus naudingas tariantis dėl darbo užmokesčio su kitomis vyriausybėmis.

„Tikrai neplanuojame susideginti prie Seimo, neplanuojame ir jokių kitų drastiškų veiksmų. Manau, kad labai svarbu, jog mes pareiškėme poziciją, tikrai diskutavome, neleidome, kad valstybėje įsigalėtų tokia praktika, kad galima bet ką kalbėti mokytojams, pateikti bet kokią statistiką ir sakyti, kad tai yra tiesa“, – sakė jis.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, lapkričio pabaigoje streike dalyvavo apie 2 tūkst. pedagogų.

Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

LŠDPS su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nesutaria dėl esminių reikalavimų: darbo užmokesčio pedagogams, darbo krūvio sandaros ir mokinių skaičiaus klasėse mažinimo.

ŠMSM kartoja, kad labiau didinti atlyginimų nėra finansinių galimybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas