Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 27

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nusprendė nesiaiškinti, kiek atstovų turi valdantieji

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) nusprendė nepradėti tyrimo, kiek atstovų išties turi valdantieji, daliai socialdemokratų nepasirašius bendro darbo susitarimo su „valstiečiais“.
Seimo posėdžio akimirka
Seimo posėdžio akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo EPK nariai trečiadienį posėdyje svarstė, kad opozicinių konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio keliami klausimai susiję su socialdemokratų politiniais, o ne Seimo procedūriniais sprendimais. Šešiais balsais prieš vieną nuspręsta tyrimo nepradėti.

Per Seimo plenarinį posėdį antradienį paskelbta deklaracija, kad Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos suformuoja valdančiąją frakcijų koaliciją ir Seimo daugumoje dirba 76 Seimo nariai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rita Tamašunienė

G.Landsbergis kreipėsi į Seimo EPK prašydamas išaiškinti, kas šiuo metu priklauso valdančiajai daugumai, kai šeši Socialdemokratų frakcijos nariai nepasirašė susitarimo dėl bendro darbo su „valstiečiais“.

„Jei yra frakcijos sprendimas prisijungti, tai viešai paskelbiama, o vidiniai nesutarimai dėl kažkokų klausimų Seimo statute nėra aprašyti. Jei mes turime bendrą frakcijos sprendimą, mes suprantame, kad visi jos nariai priklauso šiai frakcijai, jei jie nepasitraukia“, – sakė EPK pirmininkė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovė Rita Tamašunienė.

Konservatorius Antanas Matulas ragino aiškintis situaciją, nes „buvo akivaizdus pasimetimas, dešimt balsavo, kad lieka pozicijoj, bet yra Seimo narių, kurie sako, kad jie opozicijoj, yra toks neapibrėžtumas valstybėj, yra dauguma ar nėra daugumos“.

R.Tamašunienė argumentavo, kad tol, kol susitarimo nepasirašę socialdemokratai neišėjo iš frakcijos, yra jos nariais, tad ir valdančiąją koaliciją sudariusių narių skaičius yra aiškus.

„Aš noriu, kad partijos priimtų sprendimų mes nepainiotume su Seimo statutu ir Seimo darbu pagal frakcijas. Partijos priimtų sprendimų nesilaikymas svarstomas partijos viduje“, – sakė R.Tamašunienė.

Tyrimo nepradėti siūlė ir liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen, anot jos, nors situacija ir paradoksali, tačiau lengvai išsprendžiama pačių frakcijos sprendimui oponuojančių socialdemokratų. „Yra labai paprastas instrumentas, kuris prieinamas bent kuriam Seimo nariui – išeiti iš frakcijos“, – į svarstymus, ar dalis socialdemokratų nėra prievarta įtraukti į koaliciją, atsakė parlamentarė.

Antradienį Seime viešai paskelbus apie socialdemokratų ir „valstiečių“ frakcijų koaliciją, kilo painiava, kiek socialdemokratų remia šią koaliciją, daliai jų laikantis partijos tarybos sprendimo trauktis į opoziciją.

Nuo to, kiek socialdemokratų pritaria koalicijai, priklauso, ar valdantieji turi realią daugumą – 71 balsą iš 141– parlamente. Kita vertus, nors dalis socialdemokratų nepritaria koalicijos pasirašymui su „valstiečiais“, palikti Socialdemokratų frakcijos Seime jie neplanuoja.

Šeštadienį Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pirmadienį paaiškėjo, kad tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su „valstiečiais“ dėl koalicijos sudarymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas