Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 28

Seimo Etikos komisija pripažino V.Ąžuolą padarius pažeidimą dėl kelionės į Egiptą

„Valstietis“ Valius Ąžuolas pažeidė Seimo statutą, kai sesijos metu be Seimo valdybos leidimo išvyko į Egiptą, trečiadienį konstatavo Seimo Etikos ir procedūrų komisija.
Valius Ąžuolas
Valius Ąžuolas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo etikos sargai bendru sutarimu nusprendė, kad V.Ąžuolas, kovo 7–14 dienomis išvykdamas į asmeninę kelionę be Seimo valdybos pritarimo, pažeidė Seimo narių užsienio komandiruočių ir kelionių tvarką.

Taip pat – be pateisinamos priežasties praleido vieną kovo 10 dienos Seimo plenarinį posėdį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktoras Fiodorovas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktoras Fiodorovas

„Pats Valius Ąžuolas, kaip suprantu, pripažįsta, kad padarė pažeidimą, savo paaiškinime informuoja, kad vykdamas ne į Europos Sąjungos šalį visada stengsis iš anksto informuoti Seimo valdybą“, – teigė išvadą dėl V.Ąžuolo kelionės rengęs Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narys „darbietis“ Viktoras Fiodorovas.

Komentuodama etikos sargų sprendimą Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pripažino, kad dėl Seimo statuto pažeidimo politikui negresia finansinės nuobaudos, mat iki šiol nėra priimtos pataisos, kurios leistų nemokėti parlamentarams dalies atlyginimo už be svarbios priežasties praleistus posėdžius.

Tai negresia finansinėmis nuobaudomis, tačiau atkreipčiau dėmesį, kad politikai turi moralinę atsakomybę.

„Tai negresia finansinėmis nuobaudomis, tačiau atkreipčiau dėmesį, kad politikai turi moralinę atsakomybę. Kai kalbame apie pavyzdį, kurį norime rodyti visuomenei, tai yra ir taisyklių laikymosi pavyzdį, ir statuto laikymosi pavyzdį, galų gale karantino apribojimų laikymosi pavyzdį, šitoje situacijoje kalbėčiau daugiau apie politikų moralinę atsakomybę.

Juoba, kad šis Seimo narys yra ir šešėlinės Vyriausybės narys, tad atsakomybė, galima sakyti, dvigubėja“, – trečiadienį žurnalistams Seime komentavo V.Čmilytė-Nielsen, kurios pasisakymą cituoja BNS.

Į etikos sargus kreipėsi Seimo pirmininkė

Ji ir kreipėsi į Seimo etikos sargus dėl Seimo nario V.Ąžuolo kelionės į Egiptą.

Seimo pirmininkė prašė išnagrinėti situaciją ir išsiaiškinti, ar be Seimo valdybos leidimo į asmeninę kelionę išvykęs politikas nepažeidė Seimo statuto.

V.Čmilytė-Nielsen taip pat pastebėjo, kad V.Ąžuolas į užsienį keliavo tebesitęsiant koronaviruso pandemijai, be to, jis buvo vienas tų, kuris labiausiai prieštaravo darbui nuotoliniu būdu.

„Šiandien matome, kad jis vos ne iš baseino yra pasirengęs jungtis į posėdžius“, – anksčiau komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Į Egiptą be Seimo valdybos leidimo opozicionierius V.Ąžuolas išvyko vos tik prasidėjus Seimo pavasario sesijai, politikas praleido pirmąjį plenarinį sesijos posėdį.

Seimo nario prioritetai

Jo padėjėja tuomet teigė, kad posėdyje V.Ąžuolas nepasirodė dėl sveikatos problemų, bet vėliau pats politikas patikslino, kad skubiai dėl asmeninių priežasčių išvyko į užsienį.

„Žmona padovanojo man kelionę, pasakė paskutiniu metu, kad išvykstam, ir mačiau, kad fiziškai jau nebespėsiu į valdybą kreiptis ir paprašyti leidimo. Teko rinktis tarp vieno posėdžio praleidimo arba atsisakymo siurprizo, kur žmona padarė. Pasirinkau šeimą ir žmoną“, – LRT laidai „Panorama“ komentavo V.Ąžuolas.

Teko rinktis tarp vieno posėdžio praleidimo arba atsisakymo siurprizo, kur žmona padarė. Pasirinkau šeimą ir žmoną.

15min politikas teigė, kad šeima jam – svarbiausia.

„Noriu pabrėžti, kad Seime darbą atlieku sąžiningai, taip pat sąžiningai tarnauju rinkėjams, tačiau šeima man yra svarbiausia ir turiu įsipareigojimų būti šalia savo žmonos ir vaikų“, – teigė jis.

Būdamas Egipte nuotoliniu būdu politikas bandė dalyvauti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje, tačiau komiteto nariai suabejojo, ar kolega naudoja saugų interneto ryšį.

Iš Egipto sugrįžęs V.Ąžuolas, pagal karantino taisykles, privalėjo izoliuotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas