Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimo Kaimo reikalų komitetas svarstys naujų poligonų steigimą

Seimo Kaimo reikalų komitetas antradienį svarstys naujų karinių poligonų steigimą Tauragės ir Šilalės rajonuose.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Mums rūpi ir gynybos klausimai, ir kad mažiausiai būtų pažeidžiami žemės, miško savininkų interesai, ir kad būtų suderinti tie klausimai bei išdiskutuoti“, – BNS sakė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Posėdžio metu antradienį planuojama išklausyti ​Krašto apsaugos, Žemės ūkio ministerijų, žemdirbių savivaldos organizacijų atstovus. Trečiadienį trijų parlamento komitetų – Kaimo reikalų, Aplinkos apsaugos bei Nacionalinio saugumo ir gynybos – nariai vyks į vietą apžiūrėti teritorijų, kur norima kurti naujus karinius poligonus.

„Pasišnekėsime su žmonėmis, bus susitikimai ir baigsime tą svarstymą. Tas klausimas turi būti viešai suderintas su bendruomenėmis, užtikrinant valstybės interesą, bet nepažeidžiant ir žmonių interesų“, – pabrėžė V. Pranckietis.

Seimo Kaimo reikalų komitetas yra papildomas Seime svarstant naujiems poligonams skirtą įstatymo projektą. Jo nuomonė – tik patariamoji.

Liepos viduryje Seimas pradėjo svarstyti Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtą įstatymo projektą Tauragės ir Šilalės rajonuose įsteigti du poligonus. Tam jau yra pritarusi Valstybės gynimo taryba.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas naujų poligonų kūrimą yra pavadinęs strateginiu projektu, nes Lietuvos kariams trūksta erdvių treniruotis.

Planuojama, kad nauji poligonai talpins nuo kuopos iki bataliono dydžio karinius vienetus, tačiau neturės karinės teritorijos statuso, todėl juose nebus šaudyklų, nevažinės sunkioji karinė technika, su kariuomenės leidimu galės lankytis žmonės.

Tauragės ir Šilalės savivaldybių merai žinią apie poligonus priėmė skirtingai, šių karinių teritorijų atsiradimui priešinasi ir dalis vietos bendruomenių bei medžiotojų.

Poligonuose medžioklė bus uždrausta, tai sukėlė didelį vietos medžiotojų pasipiktinimą.

V. Pranckietis medžiotojų pasipiktinimą vadino keistu.

„Toks keistokas susirūpinimas, kad medžioklės plotai prapuola. Medžiojamieji gyvūnai yra valstybės turtas ir, manau, kad valstybė turi teisę jį reguliuoti taip, koks yra valstybės interesas, o ten beveik viskas yra valstybinio miško teritorijose, nedaug labai paliečia privačių interesų“, – BNS sakė Kaimo reikalų komiteto pirmininkas.

KAM duomenimis, Tauragės rajone poligonas užims 4304 hektarus ploto, Šilalės – 2677 hektarus.

Poligonų steigimo darbus ketinama pradėti rudenį.

Tauragės rajone veikia Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas, Šilalės rajone – brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas