Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 10 /17:13

Seimo komisija: Milda Dargužaitė be konkurso įdarbino žmones ir jiems nuo pirmos dienos skyrė priedus

Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė, nusprendusi dėl nieko nesiaiškinti parlamentinei Antikorupcijos komisijai, užsitraukė parlamentarų pyktį. Seimo komisija antradienį M.Dargužaitei išsiuntė prašymą paaiškinti, kodėl ji kanceliarijoje be konkurso įdarbino tam tikrus žmones ir iškart jiems skyrė 20 proc. priedus prie algos. M.Dargužaitė 15min teigė neužsiimanti nepotizmu ir draugų įdarbinimu.
Milda Dargužaitė
Milda Dargužaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dėl Vyriausybės kanceliarijoje vykstančių pertvarkų kovo pradžioje buvo kilęs nemenkas triukšmas – kai kurie darbuotojai pasipiktino M.Dargužaitės darbo metodais.

Tačiau premjeras Saulius Skvernelis apgynė kanclerę, sakydamas, jog nemato priežasčių, kodėl ji negalėtų dirbti toliau. Pati M.Dargužaitė aiškino, kad vykdoma reforma, kurios metu iki liepos darbo neteks 30 žmonių.

Tam tikrų asmenų įdarbinimu Vyriausybės kanceliarijoje susidomėjo parlamentinė Antikorupcijos komisija ir, kaip matyti iš komisijos rašto, kurį gavo 15min, balandžio pradžioje kreipėsi į M.Dargužaitę, klausdama, apie Vyriausybės kanceliarijos vyriausiojo patarėjo pareigybės įsteigimą ir asmenis, kurie eina ar ėjo šias pareigas.

Tačiau M.Dargužaitė, panašu, niekam nieko aiškinti nepanoro.

Tačiau M.Dargužaitė, panašu, niekam nieko aiškinti nepanoro.

„Jūs neatsakėte į komisijos pateiktus konkrečius klausimus, išskyrus klausimą dėl Vyriausybės kanceliarijos vyriausiojo patarėjo pareigybės įsteigimo datos“, – rašoma antradienį komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus pasirašytame rašte.

Šiame rašte Antikorupcijos komisija pateikė keturis puslapius klausimų M.Dargužaitei.

Komisija pažymėjo, kad panašias funkcijas vykdo dviejų kategorijų darbuotojai: valstybės tarnautojai ir darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis.

Pastaruosius įdarbinti lengviau, tuo metu valstybės tarnautojai turi laimėti konkursą, jiems keliami griežti kvalifikacijos ir kiti reikalavimai.

Prisipažino, kad yra draugės

Kaip matyti iš komisijos rašto, Vyriausybės kanceliarijoje dar vasario mėnesį atsirado naujų darbuotojų, tačiau jiems konkursuose dalyvauti neteko – buvo pasirašytos darbo sutartys. Kai kuriems nuo pirmų dienų skirti 20 proc. atlyginimo siekiantys priedai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas

Komisijos duomenimis, vasario mėnesį į Komunikacijos departamento Spaudos ir komunikacijos skyriaus viešųjų ryšių projektų vadovės pareigas pagal darbo sutartį priimta Karolina Paulonytė, kuriai nustatytas 20 proc. pareiginės algos priedas.

Vasario 27 d. į atkūrimo šimtmečio projektų vadovės pareigas įdarbinta Biruta Zimnicka, taip pat pagal darbo sutartį ir su tokiu pačiu priedu.

Panašiu metu į ministro pirmininko sekretoriato vyriausiojo specialisto pareigas pagal darbo sutartį su jau minėto dydžio priedu įdarbinta Indrė Tamolė, o į Strateginio planavimo ir stebėsenos skyriaus vyriausiojo specialisto pareigas pagal darbo sutartį su priedu įdarbinta Viktė Teresaitė.

Beje, I.Tamolė savo „Facebook“ paskyroje yra neseniai prisipažinusi, kad pažįsta M.Dargužaitę dvejus metus ir jos yra draugės.

„Jau galvojau, jog per daugiau nei 2 metus mūsų pažinties, gerai ją pažįstu. Tačiau šiandien ir vėl ji mane be galo nustebino... Ir su visa pagarba – nebuvau vakar konferencijoje “Go Forward„ su nepaprastai įkvepiančiomis, daug pasiekusiomis moterimis, kurių kiekvienos istorija tikrai verta knygos. Aš ir taip, kasdien turiu garbės ir laimės kvėpuoti šalia. Ačiū, Milda Dargužaite, už pasitikėjimą ir draugystę!“, – rašė ji.

Klausimai apie priedus ir įdarbinimo būdą

Komisija paprašė paaiškinti, kodėl nebuvo konkursų į šias pareigas ir dėl kokių priežasčių nuo pat pirmos dienos skirtas algos priedas.

Komisija paprašė paaiškinti, kodėl nebuvo konkursų į šias pareigas ir dėl kokių priežasčių nuo pat pirmos dienos skirtas algos priedas.

Komunikacijos departamente, irgi sudarant darbo sutartis, įdarbinti Inga Kvaraciejienė, Marius Gurskas ir Darius Janutis, tik jau be priedų.

Parlamentarai panoro sužinoti, kokie reikalavimai minėtoms pareigybėms ir kaip juos atitinka įdarbinti žmonės, be to, jie klausia, kaip minėti žmonės buvo atrinkti – ar apie tai, kad ieškoma darbuotojų, skelbta viešai, juos kas nors pasiūlė ir panašiai.

Komisijai kilo abejonių dėl Biudžeto ir ES struktūrinės paramos skyriaus patarėjo pareigas einančio Antano Matuso perkėlimo į šias pareigas paprašyta nurodyti, kokius darbus jis jau yra atlikęs.

Anot komisijos, priimant asmenis į darbą pagal darbo sutartis, apeinant konkursus, atsiranda korupcinio pobūdžio rizika.

Todėl Antikorupcijos komisija M.Dargužaitės paprašė pateikti informaciją, kiek etatų nuo sausio iki gegužės 1 dienos buvo įsteigta Vyriausybės kanceliarijoje bei kiek žmonių pradėjo dirbti pagal darbo sutartis ir kiek – laimėję konkursus, bei kiek etatų panaikinta.

M.Dargužaitė: neužsiimame nepotizmu bei „draugų“ įdarbinimu

Kaip teigiama 15min pateiktame M.Dargužaitės komentare, vykstant Vyriausybės kanceliarijos pertvarkai ir siekiant pokyčių visame viešajame sektoriuje, orientuotų į veiklos rezultatus, viešajam sektoriui reikalingi aukštos kvalifikacijos specialistai.

Anot kanclerės, ypač kompetentinga komanda reikalinga, nes siekiamea įgyvendinti valstybės veiklos efektyvinimo pokyčius.

Vyriausybės kanceliarija planuoja pokyčius, kuriems nepakanka turimų žmogiškųjų išteklių ir kompetencijų.

„Tai didžiausias mūsų galvos skausmas – kaip į viešąjį sektorių pritraukti profesionalus ir juos išlaikyti dėl mažo darbo užmokesčio. Vyriausybės kanceliarija nuolatos ieško ir sieks įvairiais būdais (tiek pagal darbo sutartis, tiek konkursų į valstybės tarnautojų pareigas būdu) atsirinkti kompetentingiausius darbuotojus numatytiems Vyriausybės prioritetiniams darbams ir planuojamiems pokyčiams įgyvendinti. Visiems yra keliami itin aukšti kvalifikaciniai reikalavimai, ypač – pokyčių valdymo srityje, – teigiama atsakyme. – Į valstybės sektorių žmones galima įdarbinti ir pagal Valstybės tarnybos įstatymą, ir pagal darbo sutartis – priklausomai nuo darbo pobūdžio. Valstybės kontrolė atkreipia dėmesį, jog būtinas aiškus atskyrimas – to mes ir siekiame.“

Pasak M.Dargužaitės, Vyriausybės kanceliarija, įvertindama Valstybės kontrolės rekomendacijas dėl viešojo sektoriaus ir vidaus administravimo funkcijų atskyrimo, žmones įdarbino ne tik pagal darbo sutartis, bet ir į valstybės tarnautojų pareigas tarnybinio kaitumo būdu.

„Vyriausybės kanceliarija planuoja pokyčius, kuriems nepakanka turimų žmogiškųjų išteklių ir kompetencijų. Taip pat šiuo metu ruošiamos Valstybės tarnybos įstatymo pataisos, kuriomis bus siekiama valstybės tarnybą padaryti lankstesnę ir patrauklesnę, pakeičiant atrankos, darbo užmokesčio apmokėjimo tvarką bei motyvavimo sistemą. Neužsiimame nepotizmu bei “draugų” įdarbinimu. Mums svarbiausia – rasti geriausius specialistus, kuriuos šiuo metu, deja, sunku pritraukti į valstybės tarnybą“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas