Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 07 /12:41

„Aklavietė“ su A.Smetonos paminklu: V.Juozapaitis Vilniaus savivaldybei siūlo kreiptis į teismą, kultūros viceministras – pačiai išsirinkti kitą paminklą

Po to, kai Vilniaus miesto savivaldybės taryba, su miesto meru Remigijumi Šimašiumi priešakyje, paprašė stabdyti prezidento Antano Smetonos paminklo statybas Vilniuje ir projekto „622522“ įgyvendinimą, šį klausimą trečiadienį aptarė Seimo Kultūros komitetas. Komiteto pirmininkas konservatorius Vytautas Juozapaitis sako, kad politikams nederėtų imtis vertinti meno kūrinių ir kurti precedentų, kurie, anot jo, gali privesti prie chaoso. Kultūros viceministras Rimantas Mikaitis situaciją su A.Smetonos paminklu vadina aklaviete. Logiškiausia, anot jo, būtų, jei savivaldybė dabar pati skelbtų naują paminklo idėjos konkursą.
Vytautas Juozapaitis
Vytautas Juozapaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Konkursą A.Smetonos paminklo sukūrimui inicijavo dar praėjusi Vyriausybė, jį laimėjo projektas „622522“.

Paminklo statybas šįmet ketinta pradėti Vilniuje prie Gedimino prospekte 13-uoju numeriu pažymėto pastato, kitapus Vinco Kudirkos aikštės, tačiau tam ėmė priešintis Vilniaus miesto savivaldybė.

Savivaldybės taryba balsų dauguma priėmė rezoliuciją „Dėl Antano Smetonos paminklo“, kuria pritaria idėjai sostinėje statyti A.Smetonos paminklą, tačiau prašo stabdyti konkursą laimėjusio projekto „622522“ įgyvendinimą.

Ministerija atsakomybę norėtų perleisti savivaldybei

Seimo komiteto posėdyje dalyvavęs kultūros viceministras R.Mikaitis pasakojo, kad anksčiau Vilniaus miesto savivaldybė jokių pretenzijų dėl konkurso ar planuojamo A.Smetonos paminklo neturėjo – esą jos atsirado praėjus penkiems mėnesiams po to, kai paaiškėjo konkurso laimėtojai.

Viceministras teigė, kad savivaldybės atstovai dalyvavo atrenkant paminklui vietą iš keturiolikos galimų, sutarta, kad savivaldybė įgyvendins projektą.

Tam, anot jo, numatyta skirti 250 tūkst. eurų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Mikaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Mikaitis

„Kultūros ministerija yra parengusi sutartį, pagal kurią norėtų Vilniaus miesto savivaldybei perduoti šias lėšas. Taip pat yra autorinės teisės, kurias, pagal konkurso rezultatus, pagal sutartį, turi Kultūros ministerija ir jas irgi norėtų perduoti Vilniaus miesto savivaldybei.

Šitoje vietoje procesas sustojo, nes Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo abejoti konkurso rezultatais“, – kalbėjo R.Mikaitis.

Vilniaus mero pavaduotojas Tomas Gulbinas sutiko, jog savivaldybės atstovai buvo įtraukti parenkat vietą paminklui, bet, anot jo, ne atrenkant patį paminklą.

Paminklo idėjos konkursas, pasak jo, buvo surengtas skubotai, ne visi norintys spėjo pateikti siūlymus.

Vilniuje A.Smetonos paminklas laukiamas ir reikalingas, tikino vicemeras, bet, anot jo, reikia skelbti naują paminklo idėjos konkursą.

Apie sutryptas kūrėjų ambicijas

Seimo Kultūros komiteto pirmininkas V.Juozapaitis stebėjosi susidariusia situacija.

Pasak jo, šalyje formuojasi bloga tradicija, kai valstybės vardu skelbiami meniniai konkursai, išrenkami laimėtojai, jie įvertinami finansiškai, bet jų kūriniai „niekada neišvysta dienos šviesos“.

„O tai yra pats baisiausias dalykas kūrėjui, kuris atiduoda savo gyvenimo dalį, širdį, talentą nepaisant to, kad gauna keletą pinigų neva kompensavimui išlaidų. Vis dėlto kūrybinės ambicijos yra sutrypiamos“, – komentavo politikas.

Be to, tokios situacijos, anot jo, diskredituoja pasitikėjimą valstybe.

Kiek galima dalyvauti konkursuose, kurie baigiasi niekuo?

„Kiek galima dalyvauti konkursuose, kurie baigiasi niekuo?“ – klausė V.Juozapaitis.

Kalbėdamas apie Vilniaus miesto savivaldybės tarybos priimtą rezoliuciją dėl A.Smetonos paminklo statybų, jis nurodė, kad politikai, įskaitant savivaldybės tarybos narius, neturėtų vertinti meno kūrinių – esą tai ne jų kompetencija: „Jeigu mes sukursime tokį precedentą, kad parašome pareiškimą, mums nepatinka, todėl, kad nepatinka, prieisime prie chaoso.“

Jei įžvelgia neteisę, parlamentaras savivaldybei pasiūlė kreiptis į teismą.

„Jei savivaldybės taryba mato, kad ministerija priėmė neteisėtą sprendimą, ji gali kreiptis į teismą. Tokiu būdu turėtų būti priimtas sprendimas, nes yra skirti, kaip aš supratau, biudžeto pinigai“, – teigė V.Juozapaitis.

Viceministras pasiūlė „logiškiausią“ sprendimą

Kultūros viceministras R.Mikaitis sostinės savivaldybei pačiai siūlė pasiskelbti A.Smetonos paminklo idėjos konkursą.

„Logiškiausia būtų, kad Vilniaus miesto savivaldybė pati ir organizuotų konkursą, pati sudarytų sąlygas, pati parinktų komisiją ir priimtų tokius sprendimus, kurie ją tenkintų. Juolab <...> ji nori nuo pradžios iki pabaigos dalyvauti visame procese.

Toks kelias turbūt pats logiškiausias ir sklandžiausias“, – kalbėjo viceministras.

Logiškiausia būtų, kad Vilniaus miesto savivaldybė pati ir organizuotų konkursą, pati sudarytų sąlygas, pati parinktų komisiją.

Jis teigė, kad įgyvendinti dabar suplanuoto paminklo niekas neprivers:„Skaitant šią rezoliuciją ir suprantant išreikštą Vilniaus miesto savivaldybės tarybos valią, kad konkursą laimėjęs projektas jiems nepriimtinas, ir tai, kad jie prašo organizuoti naują konkursą ir prašo Vyriausybės įtraukti į konkurso komisijos sudėtį Vilniaus miesto savivaldybės atstovus, rodo jų poziciją. Niekas per prievartą to paminklo neįgyvendins ir nepastatys.“

„Įsivaizduokite, jeigu Vilniaus miesto savivaldybės tarybos tokia pozicija, taigi, niekas nederins jokio leidimo, jokio veiksmo Vilniaus miesto savivaldybėje. Tai iš esmės yra aklavietė, jeigu pozicija nepasikeis“, – pridūrė R.Mikaitis.

Sauliaus Žiūros nuotr./Tomas Gulbinas
Sauliaus Žiūros nuotr./Tomas Gulbinas

Jei Vilniaus savivaldybė neįgyvendins projekto „622522“, A.Smetonos paminklo įgyvendinimui numatyti 250 tūkst. eurų., pasak jo, grįš į valstybės biudžetą.

Savivaldybė dabar lauks ministerijos reakcijos

Vilniaus mero pavaduotojas leido suprasti, jog savivaldybė bent kol kas jokių staigių veiksmų dėl A.Smetonos paminklo nesiims – lauks, kaip į rezoliuciją sureaguos Kultūros ministerija

„Mūsų kitas žingsnis priklausys nuo Kultūros ministerijos sprendimo. <...> Mes lauksim Kultūros ministerijos pozicijos, ar tikrai esam pasiruošę derintis ir kalbėtis, kaip galėtumėm iš tos situacijos išeiti“, – teigė T.Gulbinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas