Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 14

Seimo komiteto posėdžių transliavimas skatina ne tik skaidrumą

Seimo komitetų posėdžiai – jau prieinami visiems. Seimo kanceliarija mėnesį testavusi naujai Įrengtas kameras „Youtube“ paskyroje tiesiogiai rodo kone visų komitetų posėdžius. Patys politikai aiškina, kad žingsnis itin svarbus siekiant skaidrumo. Esą transliacijos aktualios ne tik paprastiems žmonėms, bet ir interesų grupėms, kurios gali stebėti įrašus.
„Youtube“ logotipas
„Youtube“ logotipas / Scanpix nuotr.

Tačiau kai kurie politikai vis dėlto baiminasi, kad toks žingsnis skaidrumo link skatina populizmą. Žinodami, kad kameros nuolat įjungtos, parlamentarai gali bandyti užsiimti savireklama.

Įprastai, daugelis Seimo komitetų posėdžių vyksta tuo pat metu. Tad Seimo „Youtube“ paskyroje transliacijų – ne viena. Ekonomikos komitete dirbantis Eugenijus Gentvilas sako, kad tiesioginės transliacijos naudingos ne tik dėl skaidrumo, bet ir dėl operatyvumo.

„Daugeliui galbūt ar verslo žmonių, ar interesų grupių atstovų yra aktualu, kas yra svarstoma. Jie nėra kviečiami į tą posėdį arba patys nežinodavo, kas bus svarstoma. Dabar įsijungi transliaciją ir gali pamatyti, kad svarstomas man aktualus klausimas. Man nereikia dalyvauti posėdyje, aš išgirstu kokias pozicijas dėsto ir kas ką nusprendė“ – sako E.Gentvilas.

Rengti tiesiogines komitetų ir komisijų transliacijas nuspręsta po to, kai žurnalistai ir mažiausiai trys Seimo nariai kreipėsi dėl Kaimo reikalų komiteto įrašų, tačiau jų taip ir negavo. Posėdyje svarstytos pataisos dėl žemės įsigijimo saugiklių, esą galėjusių apriboti „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio ir jam artimų asmenų galimybes supirkinėti žemes per šeimos įmones, bet joms nebuvo pritarta. Apie skaidrumą nuo pat atėjimo į valdžią kalbėję valdantieji valstiečiai komisijų ir komitetų posėdžius dažnai rengdavo uždarus, tačiau dabar regis persigalvojo.

Vis dėlto ne visi patenkinti naujove. Antikorupcijos komisijos narys Kęstutis Glaveckas tikina, kad Seimo nariai dabar užsiims populizmu.

„Kai tik yra kamera, iš karto pradeda šnekėti. Kai kameros nėra – nešneka. Tai tas toks mano patyrimas yra labai senas. Kaip ir Seimo salėje, kai tik kameros įsijungia, visi rašosi į eilę ir pradeda šnekėti. Kad tik juos matytų žiūrovai. Galvoja, kad žmonės sėdi prie televizoriaus ir jų laukia. Žmones domina pasekmės ir veiksmai“, – teigia jis.

Tačiau ne vienas Seimo narys siunčia signalą ir Vyriausybei. Ypač po to, kai buvo sunaikintas pasitarimo įrašas, kuriame premjeras Saulius Skvernelis pasisakė apie žodžio laisvę ir žurnalistus. Buvęs premjeras, o dabar Seimo biudžeto ir finansų komiteto narys Andrius Kubilius sako, kad tokie veiksmai diskredituoja bet kokius valdžios pažadus didinti skaidrumą.

Tačiau, regis, kol kas Seimo transliacijos nėra itin žiūrimos. Įprastai tiesioginę transliaciją stebi kelios dešimtys žiūrovų, o įrašų peržiūrų skaičius siekia porą šimtų. Nacionalinio gynybos ir saugumo komiteto posėdžiai netransliuojami dėl šalies saugumo klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas