Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 08

Seimo kontrolierė: ilgalaikis migrantų apgyvendinimas Medininkų URC prilygsta žeminimui

Po apsilankymų pasieniečių mokykloje Medininkuose įrengtoje laikinoje migrantų stovykloje Seimo kontrolierė Erika Leonaitė konstatavo, kad užsieniečių apgyvendinimo sąlygos ir ilgalaikis laikymas jose, neleidžiant laisvai palikti stovyklos teritorijos, prilygsta žmogaus orumą žeminančiam elgesiui. Pasak E.Leonaitės, migrantų apgyvendinimas savo esme yra sulaikymas, o stovykloje nėra tinkamai patenkinami nei buitiniai, nei psichologiniai sulaikytųjų poreikiai.
Migrantų stovykla Medininkuose
Migrantų stovykla Medininkuose / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Stovykla – netinkama ilgalaikiam apgyvendinimui

Anot E.Leonaitės, situacija Medininkų URC yra sudėtinga dėl įvairių aplinkybių, o vieną iš jų tikrintojams pripažino ir kalbinti pareigūnai – gyvenamųjų konteinerių stovykla nėra pritaikyta ilgalaikiam apgyvendinimui.

„Pavyzdžiui, riboti elektros energijos tiekimo pajėgumai lemia, kad užsieniečiams draudžiama turėti elektros prietaisų, stovyklos planavimo metu padaryti sprendimai lemia, kad į virtuvėlių konteinerius nėra galimybės atvesti vandentiekio. Prastos gyvenimo sąlygos prisideda prie ilgalaikio laisvės apribojimo ir neapibrėžtumo situacijoje esančių asmenų patiriamo streso ir prastos psichologinės būklės“, – teigė ji.

manoteises.lt/Augusto Didžgalvio nuotr./dr. Erika Leonaitė
manoteises.lt/Augusto Didžgalvio nuotr./dr. Erika Leonaitė

„Socialinių darbuotojų, psichologų stoka lėmė tiek nepakankamą dėmesį čia laikomų asmenų poreikiams, tiek ir tapo rimtu iššūkiu pareigūnams, akcentavusiems sudėtingas tarnybos sąlygas“, – konstatavo E.Leonaitė.

Ataskaitoje taip pat akcentuojama, kad visiems Medininkuose apgyvendintiems užsieniečiams jau dešimt mėnesių taikomų apribojimų pobūdis ir laipsnis prilygsta sulaikymui.

Seimo kontrolierė konstatavo, kad migrantai buvo apgyvendinti rakinamame bendrabutyje ar rakinamuose sektoriuose ir buvo ribotos galimybės judėti tarp jų. Užsieniečiams taikyti itin griežti laisvės apribojimai, priežiūros ir kontrolės pobūdis, itin ribotas laisvas plotas gyvenamuosiuose sektoriuose, neužtikrintas kasdienis aktyvus ir prasmingas užimtumas.

„Kai kurie asmenys Medininkų URC gyvenamųjų konteinerių miestelyje yra daugiau nei 10 mėnesių ne tik be galimybės palikti centro teritoriją, bet ir su itin ribotomis galimybėmis išeiti už savo gyvenamojo sektoriaus ribų. Kaip pasakojo patys Medininkų URC pareigūnai, kamuoliui atsidūrus už sektorius juosiančios tvoros, jo pasiimti užsienietis eina su pareigūnų palyda“, – pažymėjo E.Leonaitė.

Absoliuti dauguma Medininkuose laikomų užsieniečių buvo apgyvendinti keturiuose laikinų modulinių namelių sektoriuose. Jų bendro naudojimo patalpose trūksta baldų, įrangos ir kito inventoriaus, virtuvėlėse nėra viryklių ir plautuvių, nes nėra galimybės užtikrinti pakankamo elektros tiekimo ir atvesti vandentiekio. A sektoriuje gyvenančioms moterims nėra užtikrintas pakankamas tualetų skaičius.

„Geresnės materialinės sąlygos užtikrintos tik pasieniečių bendrabučio patalpose apgyvendintiems pažeidžiamiems asmenims“, – konstatuojama ataskaitoje.

Patikrinimo metu nustatyta, kad Medininkų URC Priėmimo sąlygų organizavimo skyriuje, be vedėjo, dirba tik vienas socialinis darbuotojas ir jo padėjėjas, o psichologo etatas nėra užpildytas.

VIDEO: Reportažas iš stovyklos Medininkuose: čia gyvenantys migrantai skaičiuoja mėnesius už tvoros

Prašymai atmetami be motyvų

Seimo kontrolierė taip pat atkreipė dėmesį, kad stovykloje nėra tinkamai užtikrinama užsieniečių teisė teikti prašymus, skundus ir kitus kreipimusis.

„Šis klausimas itin svarbus kaip viena iš prevencinių priemonių, kad būtų užkirstas kelias savavališkiems sprendimams ir situacijoms, kai prašymą pateikęs asmuo nesužino, kodėl prašymas buvo atmestas“, – pabrėžė E.Leonaitė.

Pasieniečiai kontrolierius informavo, kad atsakymų į migrantų raštu pateiktus kreipimusis nerengia, tik informuoja juos ir bando situaciją spręsti raštu. Kreipimąsi atmetus ar atsisakius tenkinti, jis pažymimas viza lapo viršuje, tačiau tokio sprendimo motyvai, pagrindai ar jo apskundimo tvarka migrantams nėra žinoma.

„Kalbinti užsieniečiai ne visada žinojo, kodėl konkretus prašymas nėra tenkinamas, o kai kurie užsieniečiai teigė, kad atsakymų į skundus ir prašymus apskritai nesulaukia“, – teigiama ataskaitoje.

15min nuotr./Migrantų gyvenimas stovykloje Medininkuose
15min nuotr./Migrantų gyvenimas stovykloje Medininkuose

Migrantai taip pat nurodė nežinantys, kodėl jiems kartais būna nesuteikiamas leidimas aplankyti draugus ar artimuosius kituose sektoriuose, drauge paminėti gimtadienius ar kultūrines šventes.

Anot migrantų, jų prašymai susitikti ne per tvorą ne visuomet tenkinami, o neretai pareigūnai draudžia bendrauti net ir per sektorius skiriančią tvorą, tačiau tokio draudimo nepaaiškina.

„Pavyzdžiui, vienas užsieniečių nurodė, kad nebuvo leista atvykusiems draugams perduoti gimtadienio proga atvežtų gėlių ir torto, tačiau tokio sprendimo priežasčių jis teigė nežinantis, nes apie jo pagrindą užsieniečio niekas neinformavo“, – rašoma ataskaitoje.

Kaip dar vienas pavyzdys pateikiamas atvejis, kai vyresnio amžiaus migrantė dėl užsikrėtimo COVID-19 buvo perkelta į bendrabutį ir vėliau kelis mėnesius negalėjo bendrauti su gyvenamajame sektoriuje likusia dukra, o jų susitikimai vykdavo tik per tvoras arba sporto aikštelėje. Po to, kai migrantės kreipėsi į Seimo kontrolierę dėl šio atvejo, vyresnioji užsienietė perkelta atgal į gyvenamąjį sektorių.

15min nuotr./Migrantų gyvenimas stovykloje Medininkuose
15min nuotr./Migrantų gyvenimas stovykloje Medininkuose

Nuolatinė įtampa ir baimė

Medininkuose gyvenantys migrantai kontrolieriams sakė, kad jaučiasi nuolat stebimi pareigūnų, kurie priežiūrą ir kontrolę vykdo visą parą, o dėl to užsieniečiai patiria nuolatinę įtampą, emocinį nuovargį ir baimę.

„Patikrinimo metu pastebėta, jog pareigūnai, prieš įeidami į gyvenamąsias patalpas, ne visuomet pasibeldžia, o pasibeldę, ne visuomet sulaukia užsieniečių leidimo užeiti. Kalbintų užsieniečių, ypač moterų, teigimu, tokia praktika nėra maloni, nes kartais į kambarį pareigūnai, neretai ir priešingos lyties, užeina persirenginėjant“, – rašoma ataskaitoje.

Seimo kontrolierė ir kiti šios įstaigos darbuotojai Medininkų Užsieniečių registracijos centre lankėsi gegužės ir birželio mėnesiais, vykdydami kankinimų prevencijos patikrinimus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose

Patikrinimų metu bendrauta su Medininkuose dirbančiais pareigūnais, čia apgyvendintais užsieniečiais, vertintos jų gyvenamosios, bendro naudojimo patalpos ir visa teritorija. Taip pat nagrinėti ir gauti dokumentai bei kiti surinkti duomenys, tarptautiniai standartai ir Lietuvoje galiojantys teisės aktai.

Siekdami užkirsti kelią kankinimui ir kitokiam žiauriam, nežmoniškam ar žeminančiam elgesiui ar baudimui, Seimo kontrolieriai nuolat lankosi laisvės apribojimo vietose, kur tikrina, kaip užtikrinamos jose esančių asmenų žmogaus teisės ir laisvės.

Į pasieniečių mokyklos stadiono vietoje įrengtą laikiną stovyklą pirmieji migrantai buvo atvežti pernai vasaros pabaigoje. Rugsėjo viduryje čia įsteigtas Užsieniečių registracijos centras, kuriame praėjus devyniems mėnesiams dar gyveno daugiau nei pusė tūkstančio iš Baltarusijos į Lietuvą patekusių migrantų.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas neseniai konstatavo, kad Lietuvos teisės normos, nesuteikiančios galimybės neteisėtiems migrantams prašyti prieglobsčio ir leidžiančios juos sulaikyti vien dėl patekimo į šalį neteisėtai, prieštarauja Europos direktyvoms.

Praėjusią savaitę žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ sukritikavo Lietuvos pareigūnų veiksmus tvarkantis su pernai kilusia migracijos krize ir pasiūlė sustabdyti apgręžimo politiką, paleisti visus prieglobsčio prašytojus ir neteisėtus migrantus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rustamas Liubajevas ir Agnė Bilotaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Rustamas Liubajevas ir Agnė Bilotaitė

Per visus 2021 metus į Lietuvą pateko beveik 4,4 tūkst. migrantų. Jų srautas buvo suvaldytas leidus pasieniečiams grąžinti atgal į Baltarusiją iš jos ateinančius užsieniečius, dalis vėliau pabėgo, sulaukė prieglobsčio arba patys apsisprendė grįžti į gimtąją šalį, pasinaudodami nemokamu skrydžiu ir pasiimdami 1000 eurų už tai.

Šiuo metu šalyje yra apie 2,7 tūkst. migrantų, pasinaudojusių Baltarusijos autoritarinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos atvirų sienų politika.

Laikiną Medininkų stovyklą ilgainiui ketinama uždaryti, o Pabradės Užsieniečių registracijos centras turėtų būti plečiamas. Daugeliui VSAT bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kontroliuojamuose centruose gyvenančių migrantų vasarą sueis vienerių metų sulaikymo terminas, po kurio žadama juos paleisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas