Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 21

Seimo nariams – spaudimas dėl partnerystės įteisinimo: ragina rašyti laiškus

Antradienį Seimas balsuos dėl to, ar reikėtų Partnerystės įstatymo projektą įtraukti į pavasario sesijos darbotvarkę. Aktorė Elžbieta Latėnaitė kviečia gyventojus rašyti Seimo nariams ir prašyti jų palaikyti lyčiai neutralios partnerystės įteisinimą Lietuvoje.
Seime svarstomas Partnerystės įstatymas
Seime / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Parašykite laišką Seimo nariams ir paprašykite jų:

  • balsuoti PRIEŠ partnerystės įstatymo išbraukimą iš Seimo darbotvarkės;
  • balsuoti UŽ partnerystės įstatymą (kai ateis ta diena).

Rekomenduoju pridėti nuo savęs, kodėl, jūsų manymu, tai svarbu Lietuvai“, – rašoma gyventojams pateikiamose laiško gairėse.

Jose taip pat išvardijami politikai, kurie praėjusiais metais per Partnerystės įstatymo projekto pateikimą balsavo „prieš“, susilaikė arba nedalyvavo balsavime.

Skiriamas dėmesys ir tiems parlamentarams, kurie eidami į rinkimus programose įsipareigojo įteisinti partnerystę.

Partnerystės įstatymo projektą į Seimo pavasario sesijos darbų programą siekia įtraukti valdančiosios Laivės partijos frakcija. Dokumentas dar nėra registruotas teisės aktų bazėje.

Per pirmąjį sesijos posėdį kalbėjusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė neabejojanti, kad partnerystės klausimas Seime sukels labai daug diskusijų, bet žmogaus teisių skolas, anot jos, turime grąžinti.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Po­žiū­ris į žmo­gaus tei­ses mus ir cha­rak­te­ri­zuo­ja kaip va­ka­rie­tiš­kos, libe­ra­lios de­mo­kra­tijos ša­lį ir to­li­na nuo ti­ro­niš­kų re­ži­mų Ru­si­jo­je bei Bal­ta­ru­si­jo­je“, – pridūrė ji.

Balsuos dėl sesijos darbų programos

Ketvirtadienį Seimas svarstė, kokia turėtų būti pavasario sesijos darbų programa.

Atliepdamas į tai, kad kaimynystėje vyksta karas, opozicionierius „valstietis“ Dainius Gaižauskas prašė susilaikyti ir neteikti Partnerystės įstatymo projekto. Anot jo, šis klausimas priešina visuomenę.

Liberalas Eugenijus Gentvilas teigė, kad į Seimą išrinktos partijos turi turėti teisę įgyvendinti savo programas: „Par­ti­jos, da­ly­va­vu­sios rinkimuose, at­ėjo su pro­gra­mo­mis, su įsi­pa­rei­go­ji­mais ir pa­ža­dais sa­vo rin­kė­jams. To­dėl aš žiū­riu ši­taip, kad kiek­vie­na par­ti­ja ar kiek­vie­nas atskiras po­li­ti­kas tu­ri tu­rė­ti tei­sę įtrauk­ti į sesi­jos dar­bų pro­gra­mą sa­vo tei­kia­mus pro­jek­tus.“

Įsiplieskus diskusijai, „valstietis“ Jonas Jarutis paprašė atidėti pavasario sesijos darbotvarkės klausimą iki kito Seimo posėdžio. Jis įvyks antradienį.

Išbraukti Partnerystės įstatymo projektą iš Seimo pavasario sesijos darbotvarkės pasiūlė opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Reprezentatyvios apklausos rodo, kad bandymai sureguliuoti partnerystės teisinius santykius poliarizuoja ir priešina visuomenę.

Partnerystės įteisinimui nepritaria didžioji dalis Lietuvos gyventojų. Dėl to, esant geopolitinėms įtampoms, kai Europoje vyksta karas, ir siekiant toliau nepriešinti visuomenės grupių tarpusavyje, siūlytina pakeisti Lietuvos Respublikos Seimo IV (pavasario) sesijos darbų programą, atsisakant partnerystės teisinius santykius reguliuojančių teisės aktų“, – aiškino ji teikdama pasiūlymą.

Organizuojama akcija

Pirmadienį prie Seimo organizuojama akcija „Už partnerystę ir lygybę visiems Lietuvoje!“.

„Kol Ukraina ginasi nuo Rusijos, Lietuva ginasi nuo vidinių prorusiškų jėgų.

Seimo narė A.Širinskienė pateikė apgailėtiną pasiūlymą išbraukti partnerystę iš Seimo darbotvarkės. Jei antradienį Seimas pritars Širinskienės siūlymui atidėti partnerystę, kitas šansas greičiausiai bus 2028 metais. Tad antradienį Seimo narių rankose atsidurs rimtas, geopolitinio lygmens sprendimas.

Susirinkime prie mūsų visų Seimo į pilietinę akciją ir susivienykime už Partnerystę ir Lygiateisiškumą visiems tautiečiams. Gana mus skaldyti ir skirstyti. Visi vienodai mylime Lietuvą, Laisvę ir palaikome Ukrainą kovoje su „rašistais“. Visi esame žmonės, norintys elementarių teisių.

Mes raginame palaikyti EUROPIETIŠKĄ, o ne putinišką šeimos sampratą. O Kremliaus melagienas apie LGBT „grėsmę šeimai ir visuomenei“ drauge su homofobija siunčiame paskui rusų karinį laivą!“, – teigiama renginio aprašyme feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas