Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 02 /18:10

Seimo narys, signataras K.Glaveckas išlydėtas į paskutinę kelionę

Sekmadienį sostinėje palaidotas Seimo narys, Kovo 11-osios Akto signataras, vienas iš Lietuvos laisvosios rinkos instituto įkūrėjų, ekonomistas prof. Kęstutis Glaveckas. Išlydėti jo į paskutinę kelionę atvykę bendražygiai ir bičiuliai sakė, kad atsisveikina su mokytoju ir geru draugu, kuris kitiems žmonėms ir Lietuvai norėjo ir linkėjo tik gero. Jų teigimu, K.Glavecko netektis – praradimas visai šaliai.

K.Glaveckas amžinojo poilsio atgulė sostinės Antakalnio kapinėse.

Atsisveikinti su kolega Vilniaus laidojimo rūmų Olandų gatvėje atvyko Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, buvę partijos kolegos Eugenijus Gentvilas ir Aušrinė Armonaitė, buvęs Seimo narys Vytenis Andriukaitis, nemažai signatarų, kitų politikų.

Buvo mokytojas

Atsisveikinti su politiku atvykusi Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad buvo gera turėti tokį bendražygį ir pažymėjo didelį K.Glavecko indėlį kuriant valstybę.

„Jo indėlis tiek atkuriant valstybę, tiek įtvirtinant valstybę yra didžiulis. Jis buvo tas žmogus, tas politikas, kuris turėjo labai nuoseklią, tvirtą pasaulėžiūrą.

Tačiau visada mielai diskutuodavo, buvo šmaikštus, visada įdomus pašnekovas. Dosniai dalindavo patarimus jaunesniems. Buvo gera turėti tokį bendražygį“, – žurnalistams sakė Seimo pirmininkė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Jos teigimu, K.Galveckas pirmiausia buvo mokytojas ir mentorius, nestokojantis patarimų jaunesniems politikams.

„Jis buvo vienas iš pirmųjų žmonių, kuriuos sutikau atėjusi į parlamentą.

Jis mėgo globoti, dalinti patarimus dar nepatyrusiems politikams ir tikrai buvo dosnus, niekada nežiūrėjo iš aukšto į jaunesnius, mažiau patyrusius, kaip tik buvo labai geranoriškas, aš jį tokį ir prisiminsiu – kaip mentorių, kaip mokytoją, koks jis, matyt, buvo daugeliui kolegų“, – žurnalistams gražius žodžius apie K.Glavecką sakė Seimo pirmininkė.

Jis mėgo globoti, dalinti patarimus dar nepatyrusiems politikams ir tikrai buvo dosnus.

Ji pridūrė, kad labiausiai jai įsiminė ir reikšmingu prisiminimu išliks politiko geranoriškumas.

„Kęstutis Glaveckas labai nemėgo piktumo, buvo atlaidus, man tai yra vienas iš bruožų, kuriuos labiausiai prisiminsiu“, – pažymėjo ji.

Padarė daug Lietuvai

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas K.Glavecką vadino svarbiu bendražygiu ir „liberaliosios minties gigantu“.

„Kęstutis labai daug padarė nuo Sąjūdžio laikų ir po Sąjūdžio pergalės, ir atkuriant nepriklausomybę.

Jis buvo tas, kuris visą laiką dirbo kaip parlamentaras, išskyrus vieną kadenciją, bet per tą kadenciją jis padarė esminius dalykus Lietuvos ekonomikai – sukūrė Vertybinių popierių biržą ir įkūrė Laisvosios rinkos institutą, kaip liberalios minties sklaidos organizaciją“, – žurnalistams K.Glavecko reikšmę Lietuvai įvardijo į laidotuves atvykęs E.Gentvilas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kęstučio Glavecko laidotuvės
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kęstučio Glavecko laidotuvės

Ir pridūrė, kad K.Glaveckas buvo neeilinė, „džiazuojanti“ asmenybė, su „Gavelišku charakteriu“.

„Lenkiu prieš jį galvą“

Pagarbą velioniui atidavė ir kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Jis sakė su K.Glavecku nuolat palaikęs ryšį ir nuo savo politinės veiklos Lietuvoje pradžios, grįžimo į Lietuvą, jautęs palaikymą. Todėl priimti faktą, kad profesoriaus nebėra, itin sunku, kalbėjo prezidentas.

V.Adamkus kelias dienas prieš K.Glavecko mirtį netikėtai sutiko jį ligoninėje, keletą dienų joje pasilikęs kalbėjosi su profesoriumi, o prieš išvykdamas, viltingai palinkėjo geros operacijos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Adamkus

„Išgirdus per radiją, kad jo nėra, buvo kažkas neįtikėtino. Lenkiu galvą prieš jį, aš galvoju, kad jis Seime buvo vienas iš tvirčiausių mūsų politinio gyvenimo atstovų, tikėjo Lietuva, norėjo jai geriausio ir atidavė save, viską geriausio, ką turėjo sukaupęs, Lietuvos žmonėms ir valstybei.

Lenkiu prieš jį galvą ir tikiuosi, kad dar atsiras žmonių, kurie tikrai paseks jo pavyzdžiu“, – kalbėjo V..Adamkus.

Lenkiu galvą prieš jį, aš galvoju, kad jis Seime buvo vienas iš tvirčiausių mūsų politinio gyvenimo atstovų.

„Meile mano, aš su tavim“

Laidojimo ceremonijos pabaigoje, sugiedojus valstybės himną, į susirinkusius kreipėsi K.Glavecko žmona Rūta Rutkelytė. Dėkojo už palaikymą sunkią valandą.

„Leiskite padėkoti visiems, kurie mus palaikė šią sunkią valandą, kurie pareiškė užuojautą, kurie lydėjo Kęstutį į paskutinę kelionę, kurie pagelbėjo sunkiomis minutėmis, kurie pasakė jam gerą žodį ir mums artimiesiems.

Per tuos 2 mėnesius mes išverkėme savo akis, todėl noriu pasakyti tik keletą žodžių, tokius, kurios Kęstutis mėgdavo kartoti, kai man būdavo liūdna arba negera.

Jis man sakydavo „meile mano, aš su tavim“. Tai aš noriu tuos žodžius tau atkartoti – „meile mano, aš su tavim“, – šalia kapo stovėdama sakė K.Glavecko žmona R.Rutkelytė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kęstučio Glavecko laidotuvės
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kęstučio Glavecko laidotuvės

Tikras draugas

Pirmosios vyriausybės narių klubo prezidentas, buvęs pramonės ir prekybos ministras Albertas Sinevičius, daugiau kaip 35 metus pažinojęs K.Glavecką, sakė nenorintis vadinti jo tik bendražygiu.

„Mano jis visą laiką buvo bičiulis ir draugas, net atsisveikinant, būdavo, sakydavo, „Sudie, drauge“. <...> Jis buvo labai geras, taip tai stambus, tvirtas, bet labai geros dūšios ir labai nekonfliktiškas“, – su 15min prisiminimais dalinosi A.Sinevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kęstučio Glavecko laidotuvės
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kęstučio Glavecko laidotuvės

Jis mintimis grįžo į tuos laikus, kai Lietuvoje kūrėsi Vertybinių popierių birža, prie kurios K.Glaveckas reikšmingai prisidėjo.

„Mes sugalvojome padaryti Vertybinių popierių biržą Lietuvoje, <...> ir reikėjo, kad mus priimtų Europos Sąjunga iš pradžių, tad aš ir Glaveckas mašiną pasiėmę važiavome į Gentą (Belgijos miestas – aut.past), nuvažiavom, ten pabuvom ir patapome Europos biržos nariai.

Paskui dar gavome 400 tūkstančių frankų ir programinę įrangą įkurti Vertybinių popierių biržai. O svarbiausia, kad nuvažiavome į Varšuvą, mašiną ten palikome dešimčiai minučių ir mums ją pavogė, ir parėjome pėsti iš Lenkijos“, – prisiminimais dalijosi Pirmosios vyriausybės narių klubo prezidentas.

Mašiną ten palikome dešimčiai minučių ir mums ją pavogė, ir parėjome pėsti iš Lenkijos

Jo teigimu, kartu su K.Glavecku per dieną tekdavo kalbėti ne po vieną kartą, lankytis vienas kito namuose, todėl išlikę daug gražių prisiminimų ir nuotraukų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

Draugystė jų buvo stipri, teigė A.Sinevičius. Padėdavo vienas kitam ištikus bėdai, prireikus pagalbos ar patarimo.

„Aš iš prigimties autokratas, o jis liberalas, bet visą laiką sutardavome, kur reikėdavo, vienas kitam nusileisdavom“, – apibendrino jis.

Šeštadienį pagerbti K.Glavecko atminimo taip pat atvyko prezidentas Gitanas Nausėda, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, profesorius Vytautas Landsbergis, Seimo nariai, politikai, signatarai.

Ilgametis parlamentaras

Politikas mirė penktadienį, 72-ojo gimtadienio dieną. Išvakarėse buvo pranešta, kad jau kurį laiką prastai jautęsis parlamentaras yra ligoninėje.

VIDEO: In Memoriam: Kęstutis Glaveckas

K.Glaveckas buvo vienas parlamento senbuvių: habilituotas ekonomikos mokslų daktaras, profesorius jau 1990 m. tapo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatu, buvo Nepriklausomybės Akto signataras.

Nuo 1996-ųjų jis parlamentaru buvo išrinktas septynis kartus iš eilės. Kelis kartus vadovavo Biudžeto ir finansų komitetui, buvo jo vicepirmininkas.

Per ketverius metus, praleistus ne Seime, K.Glaveckas konsultavo Lietuvos ir užsienio kompanijas, 1992 m. su bendraminčiais įkūrė Lietuvos laisvosios rinkos institutą ir iki 1998 m. buvo jo tarybos pirmininkas.

Pernai į Seimą jis pateko pagal Liberalų sąjūdžio kandidatų sąrašą, bet netrukus bendražygių santykiai ėmė šalti. Nors anksčiau politikas buvo sakęs, kad visuomet liks liberalu, netrukus iš partijos pasitraukė ir prisijungė prie Mišrios Seimo narių grupės.

K.Glaveckas – jau 38-as Anapilin iškeliavęs signataras.

VIDEO: Viktorija Čmilytė-Nielsen: Kęstutis Glaveckas buvo vienas ryškiausių politikų

Bendražygių prisiminimus apie K.Glavecką skaitykite čia: Bendražygiai K.Glavecką atmena kaip šviesų ir energingą politiką ir Nepriklausomybės Akto signatarai – apie Kęstutį Glavecką: Seimo mohikanas, kuris išsiskyrė ir būdu, ir iškalba

Kokį pėdsaką K.Glaveckas paliko ekonomikoje, skaitykite čia: Kapitalo rinkos krikštatėvis: K.Glaveckas ryškų pėdsaką paliko ir šalies ekonomikoje

Apie Anapilin jau iškeliavusius signatarus skaitykite čia: Kovo 11-osios signatarai iškeliauja Anapilin: K.Glaveckas – jau 38-as šiame liūdname sąraše

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas