Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 19

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis skaičiuoja paskutines dienas poste?

Viktoras Prankcietis Seimo pirmininko kėdėje dirbs nebeilgai, sako opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, vertindamas tai, kad ketvirtadienį frakcija „Lietuvos gerovei“ bei valdantieji žada pasirašyti bendradarbiavimo sutartį. Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis jam antrina teigdamas, kad Seimo vadovas bus pakeistas greitu metu.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ketvirtadienį „tvarkiečių“ pagrindu susibūrusi frakcija „Lietuvos gerovei“ žada pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su valdančiaisiais.

Pagal susitarimą, valdantieji formaliai parlamente turės 75 balsus iš 141, tačiau, tikėtina, daugumos sprendimus palaikys LVŽS palikęs Seimo pirmininkas V.Pranckietis ir be „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos parlamente likęs šios partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

Seimo pirmininko postas, pagal valdančiosios koalicijos sutartį, priklauso „socialdarbiečiams“, tačiau praktiškai jiems taip ir neatiteko – su „valstiečiais“ į Seimą patekęs V.Pranckietis iš šių pareigų nepasitraukė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

G.Landsbergio manymu, taip tęsis nebeilgai.

„Manau, kad yra suskaičiuoti balsai. Manau, kad V.Pranckietis jau savo paskutines dienas skaičiuoja kaip Seimo pirmininkas. Ir mūsų skaičiai rodo, kad yra 76 balsai. Net jeigu vienas bus kokioje nors komandiruotėje ar nepritaria V.Pranckiečio atleidimui, matyt, 71 jie surinks“, – ketvirtadienį Seime kalbėdamas su žurnalistais svarstė jis.

Seimo pirmininko atstatydinimui reikia 71 balso.

Kad Seimo pirmininką planuojama keisti, patvirtino ir LVŽS vedlys R.Karbauskis.

„Seimo pirmininkas turėtų pasikeisti, nes yra koalicinė sutartis, pagal kurią šitas postas priklauso Socialdemokratų darbo partijai“, – nurodė jis.

Konkrečios datos, kada Seimui bus teikiamas projektas dėl V.Pranckiečio atšaukimo, R.Karbauskis nepatikslino.

„Gali būti, kad visai netrukus“, – teigė jis ir patikino su naujausios frakcijos „Lietuvos gerovei“ nariais jau anksčiau kalbėjęs apie V.Pranckiečio patraukimą.

Situacija, kada Seimo pirmininkas nebeatstovauja nei daugumai, nei mažumai, tikrai ilgai tęstis nebegali.

„Visi suprantam, kad koalicinė sutartis turi būti vykdoma – atitinkamai – dabartinė situacija, kada Seimo pirmininkas nebeatstovauja nei daugumai, nei mažumai, tikrai ilgai tęstis nebegali“, – kalbėjo R.Karbauskis.

V.Pranckietis politikų kalbų nesureikšmino. Jis tikino, kad klausimas dėl jo atšaukimo „greitai“ sprendžiamas jau „labai seniai“ ir sakė manantis, kad turi Seimo narių pasitikėjimą.

Pažymėjus, kad dabar net opozicija neabejoja, kad poste jis skaičiuoja paskutines dienas, V.Pranckietis su polėkiu atsakė: „Na, ką, matyt, reikės mirti, jeigu paskutines dienas gyvenu.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Buvusį bendražygį, LVŽS lyderį R.Karbauskį organizuoti jo atšaukimo procedūrą V.Pranckietis paragino dar praėjusią savaitę.

„Tegul padaro balsavimą. Sėkmės“, –tąkart palinkėjo Seimo vadovas.

Anksčiau „valstiečiai“ skelbė surinkę reikiamus parašus, kad suorganizuotų nepasitikėjimo V.Pranckiečiu procedūrą, tačiau klausimo į Seimo salę nenešė. Opozicija teigė tokiame balsavime nedalyvausianti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas