Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 22 /10:57

Seimo pirmininkė apie balsavimą dėl partnerystės išbraukimo: tai bus lakmuso popierėlis

Antradienį Seimas spręs, ar reikėtų Partnerystės įstatymo projektą svarstyti pavasario sesijoje. Šis balsavimas, pasak Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, parodys, ar užtektų balsų ir pačios partnerystės įteisinimui. Partnerystės įstatymo pataisas inicijuojančios Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė atsisako komentuoti kalbas, kad partija trauksis iš koalicijos, jei partnerystės klausimas bus išbrauktas iš darbotvarkės.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Transliacija iš Seimo:

Antradienį Seime kalbėdama su žurnalistais Seimo pirmininkė pripažino, jog skirtingi požiūriai į partnerystę tiek bendrai Seime, tiek koalicijos gretose išlieka.

„Ar pakanka balsų pačiai partnerystei, matyt, šiandienos balsavimas dėl išbraukimo taip pat taps tam tikru lakmuso popieriuku, nes iš esmės didelio skirtumo vėliau, matyt, ir negalima būtų tikėtis.

Įtampos dėl šio sprendimo, įstatymo projekto išlieka, nuomonių skirtingumai išlieka, bet, man rodos, tai yra skola mūsų valstybės piliečiams, kurią būtų labai gerai, kad jau šios kadencijos Seimas atiduotų“, – dėstė V.Čmilytė-Nielsen.

Tikrai ir koalicijoje yra nuomonių išsiskyrimas.

„Tikrai ir koalicijoje yra nuomonių išsiskyrimas dėl kai kurių klausimų, ir tarp liberalų yra pakankamai konservatyviai mąstančių Seimo narių, ir kitose frakcijose yra tokių narių, kurie 100 proc. nepalaiko visos koalicijos partnerių darbotvarkės“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Jei partnerystės įteisinimo klausimas antradienį bus išbrauktas iš darbotvarkės, jį, pasak V.Čmilytės-Nielsen, į darbotvarkę bus galima įtraukti papildomai ir pateikti vėliau.

A.Širinskienė: yra keliami ultimatumai

Išbraukti Partnerystės įstatymo projektą iš Seimo pavasario sesijos darbotvarkės pasiūlė opozicijos atstovė, Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė.

Jos įsitikinimu, dabar, kai kaimynystėje vyksta karas, Seime nereikėtų svarstyti visuomenę priešinančių klausimų.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Nesinori bereikalingų įtampų tada, kai mes turime siekti vienybės“, – pažymėjo parlamentarė.

Seimas, jos įsitikinimu, susitelkti turėtų į kitus darbus – spręsti infliacijos valdymo, merų rinkimų klausimus.

„Dabar valdantieji nori tuos prioritetus sudėlioti šiek tiek kitur, kas, manau, tikrai nesąžininga visų žmonių atžvilgiu“, – vertino A.Širinskienė.

Partnerystės įstatymo pataisas inicijuojanti Laisvės frakcija, pasak jos, koalicijos partneriams „laužė rankas“, kad šie nebalsuotų už partnerystės klausimo išbraukimą iš darbotvarkės.

„Visi puikiai žinom, kad yra keliami ultimatumai, jog, jeigu bus išbraukta iš darbų programos, Laisvės partija pasitrauks iš koalicijos. Manau, pamatysime šiandien ir valdančiųjų nuotaikas, ir tai, kiek žmonėms svarbi valdžia ir jų pačių išpažįstamos ar deklaruojamos vertybės“, – pažymėjo A.Širinskienė.

Pamatysime šiandien ir valdančiųjų nuotaikas, ir tai, kiek žmonėms svarbi valdžia ir jų pačių išpažįstamos ar deklaruojamos vertybės.

A.Armonaitė: nekomentuosiu

Laisvės partijos lyderė A.Armonaitė atsisakė komentuoti A.Širinskienės kalbas apie tai, kad Laisvės partijos trauktųsi iš koalicijos, jei Partnerystės įstatymo projektas būtų išbrauktas iš darbotvarkės.

„Aš nežinau, gal kažką praleidau per naktį, ar Agnė Širinskienė prisijungė prie valdančiosios koalicijos, kad žino, kas yra kalbama valdančiojoje koalicijoje? Nekomentuosiu šitų jos pamąstymų“, – sureagavo A.Armonaitė.

Partnerystės įteisinimo tikslas yra lygiateisiškumas, pabrėžė ji ir teigė, kad tai įtvirtinusios yra daugybė Europos Sąjungos valstybių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Jei siūloma nesvarstyti tokių projektų, tai V.Putinui net nereikia užpulti Lietuvos, kad jo naratyvas čia Seime paimtų viršų, – kalbėjo A.Armonaitė ir teigė besivilianti, kad Seimas nepalaikys išbraukimo.

– Šiandien mes balsuojame ne dėl projekto, o dėl to, ar frakcija gali tokį projektą atnešti. <...> Iki liepos mėnesio mes tikrai galime rasti laiko svarbiausiems žmogaus teisių klausimams Lietuvoje.“

V.Mitalas: tai – išbandymas Seimui

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigė, kad balsavimas dėl partnerystės išbraukimo iš darbotvarkės Seimui yra išbandymas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

„Tai yra gana didelis simbolinis išbandymas, ar mūsų šalies parlamente susiformavo nauja koalicinė vertybinė dauguma vedama Agnės Širinskienės, jeigu tas pasiūlymas bus išbrauktas. Ar iš tikrųjų ta vertybinė dauguma pasimovinėja ant iš „z“ šalies sklindančios kultūros, kad dabar vyksta karas Ukrainoje. Tai mes ne tik tą karą kovokim, bet ir savo šalies piliečiams dar vieną karą paskelbkim“, – kalbėjo politikas.

G.Paluckas: bandoma kelti audrą stiklinėje

A.Širinskienė siūlydama išbraukti partnerystės klausimą iš sesijos darbų programos bando kelti audrą vandens stiklinėje, vertino opozicinės socialdemokratų frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas.

Pasak jo, Seime reikia svarstyti visus visuomenei aktualius klausimus, įskaitant ir partnerystės įteisinimą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gintautas Paluckas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gintautas Paluckas

„Kai prieisime prie Partnerystės įstatymo projekto, tada matysime iš esmės, kaip elgtis, kokie yra teikiami siūlymai, kokius mes norėtume registruoti pakeitimus ir panašiai“, – pažymėjo G.Paluckas.

Jis pripažino, kad socialdemokratų frakcijoje dėl partnerystės įteisinimo yra įvairių nuomonių, bet sprendimą frakciją, anot politiko, priims tada, kai bus registruotas įstatymo projektas.

S.Skvernelis: nepalaikysiu projekto įtraukimo

Klausimas dėl sesijos darbotvarkės, pasak opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan tos“ atstovo Sauliaus Skvernelio, nieko nereiškia, frakcija dėl to balsuos laisvai.

„Kaip kas nori, taip balsuoja. Jeigu yra turinys, tą įstatymą gali bet kada įregistruoti, jis gali būti neįrašytas į darbotvarkę, visi puikiai žinome“, – kalbėjo politikas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Aš nepalaikysiu, kad būtų įtrauktas įstatymo projektas, kurio mes nematome.

Jis pats teigė nepritarsiantis, kad Partnerystės įstatymo projektas būtų įtrauktas į pavasario sesijos darbų programą: „Aš nepalaikysiu, kad būtų įtrauktas įstatymo projektas, kurio mes nematome, nėra turinio. Nežinau, dėl ko balsuoti.“

Dėl to, ar palikti dar neregistruotą Partnerystės įstatymo projektą pavasario sesijos darbotvarkėje, Seimas balsuos vakariniame posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas