Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 10 /23:00

Seimo pirmininkė: mitingai su stilizuotomis kartuvėmis peržengia nuomonių įvairovės ribas

Būtina atsižvelgti į žmonių nerimą, tačiau mitingai su stilizuotomis kartuvėmis peržengia nuomonių įvairovės ribas, sako Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Protestas prieš Galimybių pasą
Protestas prieš Galimybių pasą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Svarstau galimybę ir svarsčiau galimybę pasiūlyti kalbėtis su organizatoriais sankcionuotų mitingų, bet vėlgi mitingai, kurių akcentai yra Dovydo žvaigždės ar stilizuotos kartuvės tai yra jau mitingai, kurie peržengia ribas tos nuomonių įvairovės, kurią mes turime skatinti ir stiprinti, todėl labai svarbu įvertinti ir tas aplinkybes. Manau, kad būtina atsižvelgti į nerimą žmonių, į pastabas, galbūt baimes susijusias su vienu ar kitu sprendimu, ypač kai tai liečia pandemijos valdymą“, – LRT laidai „Dienos tema“ sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Antradienį po Seimo posėdžio vyko pasitarimas su Vidaus reikalų ministre ir generaliniu policijos komisaru, kuriame aptarta, kaip ateityje užtikrinti saugų Seimo darbą, kad jis nebūtų paralyžiuojamas.

„Nesankcionuoti veiksmai nukreipti po jau piketo sankcionuoto, nukreipti į tam tikrą blokavimą ir paralyžiavimą parlamento darbo yra nepriimtini“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Vėliau savo poziciją dėl mitingo plačiau ji išdėstė feisbuke. Politikė teigė sąmoningai nėjusi bendrauti su protestavusiais.

„Politikų kalbėjimas su mitinguojančiais – tokia pat sena tradicija, kaip ir valdžios keikimas mitinguose. Tačiau šiandien aš labai sąmoningai nėjau bendrauti su minia, susirinkusia prie Seimo.

Dėl kelių priežasčių. Labiausiai – dėl pagarbos ir atminties. Pagarbos žmonėms, kurie tiki mokslu ir juo grįsta mūsų perspektyva. Ir atmintiems tiems žmonėms ir jų artimiesiems, kurie ne iš knygų žino, kas yra Holokaustas.

Grasinimas kartuvėmis man asmeniškai negąsdina. Tai vertinu kaip blogo skonio emocinę perkrovą. Politikai jau eidami į rinkimus žino, kad turės pakęsti kur kas didesnius įžeidimus, nei kita veikla užsiimantys žmonės. Blogas skonis blogai visur, bet tokia jau kai kurių žmonių saviraiškos samprata. Agresija ir asmeniškumai.

Savo įsitikinimus ir nuomones Lietuvoje žmonės gali reikšti labai laisvai. Jie dėl to nepersekiojami kaip kaimyninėse Baltarusijoje ar Rusijoje, ar autoritarinėse Azijos valstybėse. Jie dėl to nepraranda darbų, ar „nedingsta“ kelioms paroms ar savaitėms izoliatoriuose, kur juos sutinka budeliai“, – rašė Seimo pirmininkė.

Pasak jos, dabartiniai valdžios sprendimai ir ketinimai dėl koronaviruso – ne iš gero gyvenimo, kaip esą sako daugelis.

„Mes labai akivaizdžiai matome, kas vyksta su pandemija“, – pridūrė V.Čmilytė-Nielsen.

Ji svarstė, ar neigiamo pobūdžio retorika apie skiepus nėra tikslinga:

„Ignoruoti skiepus, kuriuos parūpino valstybė, ir dar aplink juos sukurti tiek sąmokslo teorijų, kiek girdime pastarosiomis dienomis, yra ne tik baimė ar nežinojimas. Tai jau panašu į labai tikslingą kenkimą valstybei.“

Tai jau panašu į labai tikslingą kenkimą valstybei.

Seimo pirmininkė atkreipė dėmesį ir į tai, kad dalis protesto dalyvių jo metu naudojo Holokausto simboliką.

„Šiandien Holokausto sulyginimas su esama situacija Lietuvoje taip pat nėra tik blogas skonis. Tai yra spjūvis savo bendrapiliečiams ir istorijai.

Todėl aš ir nėjau kalbėtis su minia, kuri nejaučia atsakomybės ir pagarbos mirusiems ribų“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Tiesa, ji neatmetė galimybės, kad ateityje toks pokalbis įvyks:

„Esant būtinybei Seimo vadovybė susitiks su protestų organizatorių atstovais. Ne kartuvių šešėlyje. Darbinėje aplinkoje.

„Kartuvių demokratija“ – nėra mūsų kelias“, – tikino Seimo pirmininkė.

Keli tūkstančiai žmonių antradienį buvo susirinkę prie Seimo išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš užblokavusius protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas