Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 10

Seimo pirmininkė: sprendimas dėl apdovanojimo atėmimo buvo vienintelis teisingas

Prezidento Gitano Nausėdos sprendimas atimti valstybės apdovanojimus iš ledo šokėjų Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago dėl jų pasirodymo Rusijoje buvo vienintelis teisingas šioje situacijoje, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Jokio pateisinimo nematau, ką padarė čiuožėjai, ir manau, kad sprendimas dėl valstybinio apdovanojimo atėmimo yra vienintelis teisingas šioje situacijoje, nes jie pasirinko agresoriaus pusę“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Klausiama, ar pritaria, kad iš M.Drobiazko būtų atimta jai 1993 metais suteikta Lietuvos pilietybė, Seimo pirmininkė sakė, kad ji situaciją vertins, kai bus parengti teisės aktų projektai.

„Kiek žinau, jau iniciatyvos Seime kyla, net neabejoju, kad prasidėjus rudens sesijai mes Seimo salėje turėsime tokių projektų ir padiskutuosime. Turi būti aiškūs kriterijai, aš norėčiau, kad būtų atsieta nuo šitos situacijos, kad būtų aiški tvarka tokiems atvejams kaip šis“, – kalbėjo parlamento vadovė.

„Kalbant apie pilietybės atėmimą, pirmiausia turi būti įstatymo projektas, jis turi būti suderintas su teisininkais, atitikti Konstitucijos dvasią, ir tuomet kalbėsime apie konkrečius atvejus“, – pažymėjo Seimo pirmininkė.

Ji sakė mananti, kad teisinė sistema turėtų numatyti pilietybės atėmimo galimybę.

„Teisinė bazė turėtų būti kuriama, bet tai svarbu ir platesniame kontekste, kad kiekvieną kartą nereikėtų karštligiškai ieškoti sprendimų, o žmonės, kurie pasirenka agresoriaus pusę, labai aiškiai suvoktų, kuo jie rizikuoja, kad tiek valstybei būtų aišku, kas daroma tokiose situacijose, tiek žmonėms, kurie apsirenka agresoriaus pusę“, – teigė V.Čmilytė-Nielsen.

Prezidentūra pranešė, kad prezidentas G.Nausėda trečiadienį išbraukė iš valstybės apdovanotųjų sąrašo ledo šokėjus M.Drobiazko ir P.Vanagą, rekomendaciją tai padaryti pateikė tos pačios dienos rytą posėdžiavusi Valstybės apdovanojimų taryba.

M.Drobiazko ir P.Vanagas 2000 metais yra apdovanoti Gedimino ordino Riterio kryžiais.

Prezidentūra anksčiau šią savaitę teigė, jog svarstys atimti iš M.Drobiazko ir P.Vanago apdovanojimus, jeigu šie pasirodys rusų ledo šokėjos Tatjanos Navkos organizuojamame šou Sočyje.

Pagal įstatymą, valstybės apdovanojimai gali būti atimti, jeigu apdovanotųjų veika žemina apdovanotojo vardą.

T. Navka yra Rusijos prezidento atstovo Dmitrijaus Peskovo žmona.

M.Drobiazko ir P.Vanagas gyvena Rusijoje, vasarį pradėjusioje invaziją į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas