Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 10

Seimo pirmininkė: Ukrainai turi būti suplanuotas greitasis kelias į ES

Rusijos puolimą patiriančios Ukrainos situacija yra išskirtinė, todėl jos stojimo kelias į Europos Sąjungą (ES) turėtų būti greitas, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Ketvirtadienį per prasidedančią pavasario sesiją Seimas ketina priimti rezoliuciją „Dėl šalies kandidatės statuso suteikimo Ukrainai ir visateisės Ukrainos narystės Europos Sąjungoje“.

„Svarbu yra politinė valia, svarbu yra pareiškimas. Šiame etape mes nekalbame apie biurokratinius sprendimus“, – žurnalistams prieš Seimo posėdį komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

O kalbėdama apie Ukrainos stojimą į ES, ji teigė, kad šiai šaliai turėtų galioti greitasis prisijungimo prie Bendrijos kelias.

„Taip, Ukrainai turi būti suplanuotas greitasis kelias, greitasis takelis į Europos Sąjungą. Tokia yra idėja. Natūralu, kad Ukrainos situacija yra išskirtinė“, – pabrėžė Seimo pirmininkė.

Ji reiškė viltį, kad parlamentarai ketvirtadienį vieningai balsuos dėl rezoliucijos Seime:

„Labai viliuosi, kad Seime šiandieną mes ir be didesnių nuomonių išsiskyrimų palaikysime šį projektą.“

„Europos Sąjungos perspektyva Ukrainai šiandieną tikrai yra labai svarbi. Visai neseniai, vos prieš dvi dienas, mes su kolegomis iš Latvijos ir Estijos su parlamentų pirmininkais taip pat pasirašėme rezoliuciją, kurioje išsakome palaikymą stojimui, kandidatavimui į Europos Sąjungą“, – pridūrė V.Čmilytė-Nielsen.

Rezoliucijoje dėl Ukrainos stojimo į Bendriją ES institucijos raginamos nedelsiant suteikti Ukrainai šalies kandidatės statusą ir pradėti derybas dėl jos narystės ES, taip pat deklaruojama pozicija, kad „Ukrainai be išlygų turi būti taikoma pagreitinta stojimo į Europos Sąjungą procedūra“.

Anksčiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ragno ES nedelsiant suteikti jo šaliai narystę bloke pagal specialią ir skubią procedūrą. ES šiuo metu nagrinėja Ukrainos narystės paraišką.

VIDEO: Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen kalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas