Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 30 /10:19

Seimo pirmininko postas – irgi derybų objektas: V.Pranckietis sako, kad taip būti neturėtų

Vertindamas „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimą, kad ir Seimo pirmininko postas yra koalicijos derybų objektas, šias pareigas užimantis Viktoras Pranckietis sako, kad tokios iniciatyvos iš viso neturėtų būti.
Viktoras Pranckietis ir Saulius Skvernelis
Viktoras Pranckietis ir Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Išvis neturėtų būti tokios iniciatyvos. Jeigu jau kalbėti apie derybas, tas postas turėtų priklausyti didžiausiai frakcijai. Labai natūralu, ir aš esu iš tos frakcijos. Dabar esu ne frakcijos narys, bet partijos narys“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė jis.

„[Seimo pirmininko postas] yra statutinė pareigybė. Ta pareigybė yra renkama Seimo. Pradžioje tai gali būti kažkoks objektas. Ir tas derybų objektas buvo Seimo, susirinkusio 2016 metais“, – dėstė V.Pranckietis ir pažymėjo, kad pagal Seimo statutą Seimo pirmininkas renkamas ketveriems metams, tiesa, gali būti atstatydintas.

„Galima tą inicijuoti, bet aš ne kartą esu sakęs, jeigu kažką ne taip dirbu, tada turi būti pretenzijos dėl mano darbo ir inicijuojamas nepasitikėjimas“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Išvis neturėtų būti tokios iniciatyvos. Jeigu jau kalbėti apie derybas, tas postas turėtų priklausyti didžiausiai frakcijai.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas R.Karbauskis patikino, kad persiderant dėl koalicijos visos pozicijos, įskaitant Seimo pirmininko, yra ant stalo.

Klausiamas, ar turi kritikos „valstiečių“ deleguotam Seimo pirmininkui V.Pranckiečiui, politikas sakė to nekomentuosiantis: „Tai yra sprendimas, kurį ne aš priiminėju. Tai koalicinės sutarties klausimas. Aš šiandien nė vieno žmogaus atžvilgiu, kuris užima vieną ar kitą pareigybę, nedrįsčiau pasakyti jokių blogų minčių.“

S.Skvernelis ir R.Žemaitaitis: dėl Seimo pirmininko bus deramasi

Premjeras Saulius Skvernelis komentuodamas V.Pranckiečio ateitį poste tvirtino, kad ji priklauso nuo besiderančiųjų valios.

„Tai priklauso nuo to, kaip bus sudaryta koalicinė sutartis, – Seime sakė jis. – Visos valdančios koalicijos ne tik Lietuvoje, o visur, derasi dėl pagrindinių pozicijų. Tai yra koalicinės sutarties dalykas.“

S.Skvernelis pažymėjo, kad jį tenkina V.Pranckiečio darbas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Derybose dalyvaujančios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis teigė, kad performuojant koaliciją premjeras S.Skvernelis ir toliau turėtų eiti pareigas. Seimo pirmininko postas – derybų objektas.

„Dėl Seimo pirmininko – tai politinis postas, kuris dažniausiai yra persideramas. Tai įvyko 2010–2011 metais, kai A.Valinskas buvo patrauktas iš Seimo pirmininkų, ir buvo persiderėta. Postas atiteko Irenai Degutienei“, – priminė R.Žemaitaitis.

Pasibaigus trejiems rinkimams ir išrinkus naują prezidentą, valdančioji LVŽS nutraukė koaliciją su „socdarbiečiais“ ir dėl koalicijos nutarė persiderėti. Derybos prasidėjo tarp buvusių koalicijos partnerių, „tvarkiečių“ ir Lenkų rinkimų akcijos.

LVŽS nurodo, kad deramasi bus dėl visų postų, tiesa, Vyriausybės programos rėmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas