Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 15

Seimo pirmininko Vydo Gedvilo ir Suomijos prezidento Sauli Niinistö susitikime – dėmesys energetikos klausimams

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas susitiko su į Lietuvą oficialaus vizito atvykusiu Suomijos prezidentu Sauli Niinistö. Susitikime taip pat dalyvavo Seimo valdybos nariai.
Suomijos prezidentas Sauli Niinistö
Suomijos prezidentas Sauli Niinistö / Seimo ryšių su visuomene skyriaus nuotr.

Seimo pirmininkas pasidžiaugė intensyviu ir dinamišku Lietuvos ir Suomijos bendradarbiavimu – plėtojamais dvišaliais politiniais, ekonominiais ir kitais ryšiais. 

Vydo Gedvilo teigimu, aktyviai plėtojami parlamentiniai ryšiai tarp mūsų valstybių – Seime yra įkurta gausi Tarpparlamentinių ryšių su Šiaurės Europos šalimis grupė, kuriai vadovauja Seimo narė Giedrė Purvaneckienė, o grupės pavaduotojo pareigas eina Seimo pirmininko pavaduotojas Petras Auštrevičius – buvęs Lietuvos ambasadorius Suomijoje. Be to, Lietuvos parlamento vadovas pabrėžė, kad labai svarbus vaidmuo tenka vadinamajam Šiaurės ir Baltijos valstybių NB8 (angl. Nordic Baltic Eight) forumui, kurio metu reguliariai susitinka parlamentų vadovai, rengia bendrus vizitus ir aptaria rūpimus klausimus.

Lietuvos ekonomikoje Suomija užima pirmą vietą pagal inicijuojamų tiesioginių užsienio investicijų projektų skaičių. „Mes labai vertiname jūsų investicijas, kurios prisideda prie bendrojo vidaus produkto augimo“, – akcentavo parlamento vadovas. Kaip pavyzdį Seimo pirmininkas pateikė Klaipėdoje Suomijos įmonės „Fortum“ pastatytą termofikacinę jėgainę, kurios atidaryme dalyvaus ir Suomijos prezidentas.

Seimo pirmininko teigimu, Lietuva įžengė į baigiamąjį pasirengimo Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai etapą. Pasak V. Gedvilo, mūsų valstybė orientuojasi į tris pagrindines sritis – patikima, auganti, atvira Europa.

Suomijos prezidentas savo ruožtu pritarė, kad mažoms valstybėms bendradarbiavimas NB8 formate sudaro galimybes kartu spręsti nepaprastai svarbius klausimus, pavyzdžiui, energetinio saugumo, plėtros ir kt. S. Ninistas pasidžiaugė, kad vienas iš Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetų yra klausimai, susijęs u Baltijos jūros strategija. Pasak jo, tai yra labai aktualu visam mūsų regionui. Taip pat Suomijos prezidentas pasidalijo savo šalies patirtimi atominės energetikos srityje, be kita ko, pabrėždamas energetikos ir aplinkosaugos sąsajas.

Baigdamas susitikimą svečias patikino, kad Suomija visiškai remia būsimą Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai, euro įsivedimą, siekį tapti Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nare, kandidatūrą į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nenuolatines nares. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas