Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 16

Seimo senbuviai supyko: kodėl kaimo seniūnas turi tarnybinę mašiną, o mes – ne?

Seimo valdybos sprendimas atimti galimybę už parlamentines lėšas išsinuomoti automobilį jau kelia aistras Seime ir net vadinamas antikonstituciniu. Tačiau iniciatoriai laikosi savo: nuomotis automobilį – prabanga, į susitikimus su rinkėjais tautos išrinktieji gali vykti savomis mašinomis arba pasinaudoti tarnybiniu transportu. Tačiau parlamento autoparke automobilių – per mažai, kad užtektų visiems.
Nauji Seimo automobiliai – BMW 520i
Seimo automobiliai BMW 520i / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį valdantieji įvykdė savo pažadą pakoreguoti parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimą – už jas nebegalima nuomotis automobilio.

Parlamentarai dažnai sulaukdavo kritikos dėl brangių nuomojamų automobilių, kai kurie jiems išleisdavo kone visas parlamentinei veiklai skiriamas lėšas.

Malšindama triukšmą Seimo valdyba buvo uždraudusi sudarinėti tokias sutartis.

Prieš septynerius metus paaiškėjo, jog maždaug pusė parlamentarų prabangias mašinas nuomojosi išperkamosios nuomos būdu, kai pasibaigus sutarties laikui mašina įsigyjama už likutinę vertę.

Kas iš Seimo narių šia galimybe pasinaudojo – taip ir liko neaišku, nes malšindama triukšmą Seimo valdyba buvo uždraudusi sudarinėti tokias sutartis, tačiau žiniasklaida rašė, kad kai kurie Seimo nariai rado, kaip draudimą apeiti. Esą išperkamoji nuoma būdavo numatyta nuomos sutarties priede, kurio parlamentarai kanceliarijai tiesiog nepateikdavo.

Ar kurie nors praėjusios kadencijos parlamentarai slapčia nuomojosi automobilius išperkamosios nuomos būdu – pasakyti sunku.

Tačiau iš Etikos ir procedūrų komisijai pateiktų ataskaitų matyti, kad automobilių nuoma „prarydavo“ didžiąją dalį parlamentinei veiklai skiriamų pinigų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Algimantas Salamakinas

Vienas iš tokių – socialdemokratas Algimantas Salamakinas, sausio – rugsėjo mėnesiais mašinos nuomai skyręs 4 750 eurų.

„Tas mažai ar nemažai – sąlyginis dalykas. Visada norisi važinėti su saugiu automobiliu“, – sprendimą didžiąją dalį parlamentinių išlaidų skirti mašinai, aiškino A.Salamakinas.

Tas mažai ar nemažai – sąlyginis dalykas. Visada norisi važinėti su saugiu automobiliu.

Jis patikino išperkamuoju nuomos būdu tikrai nesinaudojęs, o artimiausiu metu ketinantis nutraukti nuomos sutartį.

Jis priminė, kad užpraėjusią kadenciją rengiant Seimo narių darbo sąlygų įstatymą dalyvavę du konstitucinės teisės ekspertai Vytautas Sinkevičius ir Egidijus Kūris pabrėžė, jog parlamentaras turi būti aprūpintas automobiliu, nes viena iš jo pareigų – susitikinėti su rinkėjais.

Tiesa, pasak socialdemokrato, jie siūlė, kad kiekvieno parlamentaro naudojimui automobilį nupirktų arba nuomotų Seimo kanceliarija.

„Dabar aš nelabai supratau šio veiksmo“, – teigė A.Salamakinas ir pridūrė, kad konstitucinės teisės ekspertams labiau kliuvo rinkėjams perkamos gėlės – esą tai jokia parlamentinė veikla.

Politikas teigė neagituojantis grąžinti buvusią tvarką, tačiau pabrėžė, kad parlamentaras turi turėti kuo važinėti.

„Tai yra absoliutus popsas ir tiek“

„Kodėl kaimo seniūnas turi tarnybinį automobilį, jau nekalbant apie visus kitus, o Seimo narys, kuris yra aukščiausia valdžia, kurį Konstitucija ir Statutas įpareigoja susitikti su rinkėjais, atseit, turi važiuoti kuo nori: traukiniu, autobusu, su savo automobiliu. Konstitucijoje parašyta aiškiai – Seimo nario išlaidos apmokamos iš valstybės biudžeto. Tokia valdyba daro antikonstitucinį žingsnį“, – pykčio neslėpė A.Salamakinas.

Socialdemokratas sakė sutinkantis darbo reikalams naudoti savo transportą, tačiau jo amortizaciją norėtų apmokėti iš parlamentinei veiklai skirtų lėšų.

„Bet ir tai uždraudė. Man keisti tokie žingsniai. Tai yra absoliutus popsas ir tiek“, – sakė jis.

Per devynis mėnesius 3 823 eurus automobilio nuomai išleidęs konservatorius Arvydas Anušauskas 15min sakė jau sutaręs su bendrove grąžinti nuomojamą automobilį.

Jis pabrėžė esantis vienas daugiausiai praėjusią kadenciją su rinkėjais bendravusių tautos išrinktųjų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

Paklaustas, kokiu transportu naudosis, A.Anušauskas sakė, kad to klausti reikėtų Seimo valdybos.

„Ten, kur važiuoja visuomeninis transportas, tikrai jokių problemų nematau. Turiu porą susitikimų rajonuose, kadangi jie didesniuose miesteliuose, aš ten tikrai pateksiu. Reikės tada paaukoti ne pusdienį, o visą darbo dieną vienam susitikimui“, – sakė jis.

Jis irgi citavo Konstituciją, kurioje aprašoma pareiga bendrauti su rinkėjais.
Pasak jo, kol kas niekas nekalba apie tai, kaip ši pareiga bus vykdoma.

Galbūt dalis nori „nusiplauti“ nuo šios pareigos.

„Galbūt dalis nori „nusiplauti“ nuo šios pareigos ir gali niekur nevažinėti, sakydami, kad visi Seimo automobiliai šiuo metu užimti, – svarstė jis. – Būtų juokinga, jei nebūtų graudu. Bet graudu visai ne dėl automobilių, man dėl jo visiškai negraudu.“

R.Baškienė: automobilį gali nuomotis iš algos

Seimo narių pasipiktinimas parlamento vicepirmininkės Rimos Baškienės nesugraudino. Ji 15min pabrėžė, kad parlamentines lėšas Seimo nariai gali leisti automobilio eksploatacijai, tai yra draudimui, degalams, remontui.

„Numatyta galimybė vykti kita transporto priemone. Seimo narys turi visas sąlygas užsisakyti automobilį transporto skyriuje pagal nustatytą limitą. Jis turi visas sąlygas! O automobilio nuoma yra jo, kaip piliečio, galimybė. Išperkamąja nuoma tai gali daryti iš savo atlyginimo“, – teigė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Baškienė ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rima Baškienė ir Ramūnas Karbauskis

R.Baškienė įsitikinusi, kad Seimo automobilių parko paslaugomis Seimo nariai nepuls naudotis tuo pat metu.

Ji priminė, kad visi parlamentarai galės naudotis 6 automobiliais, kuriais praėjusią kadenciją buvo vežiojami tik Seimo pirmininkės pavaduotojai.

„Vadinasi, sąlygos pagerėjo visiems ir privilegijų sumažėjo. Kai mielieji kolegos nuomodavosi automobilį už 500–600 eurų per mėnesį, tai buvo ir nesąžininga, ir neteisinga“, – teigė R.Baškienė.

Trečiadienį 15min studijoje viešėjęs naujasis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pakartojo R.Baškienės mintį, kad parlamentarai galės iš algos nuomotis automobilius išperkamosios nuomos būdu.

„Ir aš tokį pat turiu išperkamąja nuoma. Ir žinau, kad tai nėra taip brangu. Taip, yra įsižeidusių, kurie negalės pratęsti sutarties ar panašiai. Visi naujieji (parlamentarai, – red. past.) net neabejojo, kad jie turi važinėti savo automobiliu“, – sakė jis.

Pernai sausį Seimas atnaujino automobilių parką – nusipirko 10 naujų „BMW 520i“ automobilių.

Tačiau jeigu visi parlamentarai ims naudotis tarnybiniu transportu, visiems mašinų neužteks.

Šiuo metu automobilių parkui priklauso 8 mikroautobusai ir 36 lengvieji automobiliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas