Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 22 /12:51

Seimo sprendimas: pritarta Sauliaus Skvernelio kandidatūrai į premjerus

Antradienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis sulaukė palaikymo Seime. Už jį balsavo 90 Seimo narių, prieš buvo 4, susilaikė 33 parlamentarai.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Balsuojant dėl pritarimo skirti S.Skvernelį premjeru susilaikė ne tik dauguma opozicijos atstovų, bet ir su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga išrinkta parlamentarė Dovilė Šakalienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Prieš S.Skvernelio skyrimą balsavo liberalai Virgilijus Alekna, Aušrinė Armonaitė ir konservatoriai Andrius Kubilius ir Žygimantas Pavilionis.

Iš opozicijos savo balsus už S.Skvernelį atidavė „tvarkiečiai“ Kęstutis Bartkevičius, Petras Gražulis, Juozas Imbrasas, Remigijus Žemaitaitis ir mišrios Seimo narių grupės atstovai Linas Balsys ir Aušra Maldeikienė.

Taip pat S.Skvernelis sulaukė visų Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos narių paramos.

„Nuoširdžiai dėkoju už didžiulę suteiktą atsakomybę“, – paskelbus balsavimo rezultatus pasakė S.Skvernelis.

Opozicija pasigedo ambicingumo

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis aiškino, kad sprendimas nebalsuoti už S.Skvernelio kandidatūrą priimtas, nes partijai baisu, jog S.Skvernelio gražūs žodžiai yra tik žodžiai, o valstybė praras dar ketverius metus.

Pasak jo, kandidatas į premjerus teisingai išvardija Lietuvos problemas, tačiau vargu, ar žino būdus joms išspręsti.

Jeigu tai bus tiktai išpūsti žandai ir daugiau nieko, jeigu mes vėl matysime miegančią Vyriausybę, matysime vijūnėles ir auksinius šaukštus, tai tikrai paramos iš mūsų bus sunku tikėtis, – kalbėjo K.Masiulis.

„Deja, iš būsimojo premjero mes tikimės daugiau. (...) Nesiimant politinės lyderystės mums gresia dar ketveri prarasti metai“, – sakė jis.

Konservatorius Kęstutis Masiulis dar pridėjo, kad S.Skvernelį ne vienas konservatorius parems, jei tik pademonstruos lyderystę.

„Bet jeigu tai bus tiktai išpūsti žandai ir daugiau nieko, jeigu mes vėl matysime miegančią Vyriausybę, matysime vijūnėles ir auksinius šaukštus, tai tikrai paramos iš mūsų bus sunku tikėtis“, – sakė K.Masiulis.

Buvęs konservatorių premjeras Andrius Kubilius būsimam premjerui davė patarimą iš savo patirties.

„Apsaugok mane nuo tų, kurie man lieja liaupses, o su tais, kurie konstruktyviai kritikuoja, aš susitarsiu pats“, – sakė A.Kubilius.

Tačiau jis taip pat pasisakė pasigedęs konkrečių S.Skvernelio darbų sąrašo ir abejojo, ar tie pokyčiai, apie kuriuos kalbama, bus realizuoti.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas baiminosi, kad Vyriausybė gali tapti tik rutininių klausimų sprendimo vieta, be idėjų ir iniciatyvos. Iki šiol, pasak jo, Vyriausybė buvo aktyvi ir pati siūlydavo Seimui darbus, o dabar neaišku, ar veiks atvirkštinis procesas, kokio nori „valstiečiai“.

„Mes norime, kad S.Skvernelis garantuotų, kad nedidės mokesčiai“, – dar vieną argumentą nebalsuoti už S.Skvernelį rado liberalai.

Mes jau turėjome vieną premjerą, kuris rūpindamasis šeima Sausio 13-osios naktį kažkur dingo, – sakė E.Gentvilas.

Liberalams taip pat nepatiko būsimo premjero noras pirmenybę teikti šeimai, o ne valstybei.

„Mes jau turėjome vieną premjerą, kuris rūpindamasis šeima Sausio 13-osios naktį kažkur dingo“, – primindamas Alberto Šimėno neatsakingą elgesį sakė E.Gentvilas.

Ne visa opozicija prieš

Opozicine pasiskelbusi partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija balsuojant dėl S.Skvernelio kandidatūros ketino elgtis ne visai kaip opozicija. Šios frakcijos seniūnas R.Žemaitaitis pasigyrė, kad S.Skvernelį „tvarkiečiai“ užaugino, todėl už jo kandidatūrą balsuos laisvai.

Opozicine nepasiskelbusi Lenkų rinkimų akcijos frakcija nutarė S.Skvernelį palaikyti. Pasak frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės, atrodo, kad premjeras pasiryžęs šeimos politikai suteikti prioritetą, skatinti emigrantų sugrįžimą.

Mišrios Seimo narių grupės vardu kalbėjęs Seimo narys Linas Balsys sakė, kad jiedu su Aušra Maldeikiene balsuos už S.Skvernelį. L.Balsys gyrė kandidatą į premjerus, tačiau linkėjo jam netapti valstiečių-žaliųjų frakcijos marionete.

R.Karbauskis opozicijai: „Bijote pokyčių“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis tikino, kad nepalaikantys S.Skvernelio demonstruos pokyčių baimę.

„Tiems Seimo nariams, kurie pilni nusivylimo dėl praėjusių Seimo rinkimų rezultatų ar kurie partines bei asmenines ambicijas iškelia aukščiau valstybės, tautos interesų, siūlyčiau gerai pagalvoti prieš balsuojant dėl S. Skvernelio kandidatūros. Jūsų nenoras paremti kandidato į ministrus pirmininkus visuomenei parodys teigiamų pokyčių baimę, ne konstruktyvų, bet destruktyvų nusiteikimą“, – rėžė R.Karbauskis.

Jūsų nenoras paremti kandidato į ministrus pirmininkus visuomenei parodys teigiamų pokyčių baimę, ne konstruktyvų, bet destruktyvų nusiteikimą, – į opoziciją kreipėsi R.Karbauskis.

S.Skvernelio palaikymo kalbą sakiusi „valstietė“ Virginija Vingrienė opozicijos pasisakymus vadino tik „demokratijos žaidimu“ ir ragino susivienyti ir palaikyti būsimą premjerą.

„Nepaisant to, kad parlamentinė demokratija leidžia žaisti žaidimą prieš dėl žaidimo, vertėtų mums visiems, kad ir kurioje salėje būtume, suteikti ir parodyti kuo didesnį pasitikėjimą S.Skverneliu“, – sakė V.Vingrienė.

Vadindama kandidatą „ne metų, o perspektyvos premjeru“ ji gyrė S.Skvernelio patirtį ir pasiryžimą įgyvendinti uždavinius.

„Esu tikra ir tuo, kad Saulius gebės valdyti visą Vyriausybės komunikacijos procesą ir įveiks nematomas rankas, kad tie patys klausimai nestrigtų nei Vyriausybės kanceliarijoje, nei atskirų ministerijų koridoriuose“, – aiškino V.Vingrienė.

Parlamentarė pasidžiaugė ir S.Skvernelio amžiumi.

„Tai pirmasis kandidatas, atstovaujantis 8-ojo dešimtmečio žmonėms, tai žmonės, kurie skynėsi savo gyvenimo kelią virsmo epochoje, kurie ėjo nepramintais keliais ir yra užgrūdinti iššūkių“, – gyrė kolegą V.Vingrienė.

S.Skvernelis: „Dėl postų šeimos neparduosiu“

Į tribūną stojęs S.Skvernelis aiškino, kad niekas neturi progos abejoti, kad ši Vyriausybė bus pokyčių, nes kito kelio jai tiesiog nėra.

Tačiau jis dar kartą kartojo, kad pokyčiai nebus revoliucijos ir bus pamatuoti.

„Nebus nei valdomas, nei Vyriausybė diktuos Seimui. Vyriausybė ir Seimas bendradarbiaus. Nebus taip, kad kažkas bus aukščiau, ar žemiau“, – atsakė į kritiką S.Skvernelis.

Už jokį postą šeimos neparduosiu, – pareiškė S.Skvernelis.

Taip pat jis tikino, kad dėl jo duotos priesaikos niekam nekils klausimų.

„Elgsiuosi taip, kad už jokį postą šeimos neparduosiu“, – pareiškė S.Skvernelis, tačiau priminė, kad jam priesaiką valstybei jau teko duoti triskart, o sprendimai buvo priimami ir tada, kai jo šeimą turėjo saugoti ginkluoti pareigūnai.

E.Gentvilas paskui už savo žodžius atsiprašė.

Sauliaus Skvernelio biografija
Sauliaus Skvernelio biografija

Žadėjo būti geras visiems ir „nemiegoti“

S.Skvernelis žadėjo, kad vienodai vertins ir pozicijos, ir opozicijos pasiūlymus ir nevertins žmonių pagal jų priklausymą kokiai nors partijai.

Kandidatas į premjerus šmaikštavo atsakydamas į kritiką dėl miegančios Vyriausybės. Jis priminė buvusį Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės skambutį dėl su pareigūnu ginklu prieš metus pabėgusio nusikaltėlio, po kurio L.Graužinienė pareiškė neva vidaus reikalų ministro pareigas ėjusį S.Skvernelį tuomet pažadino.

„Po to karto daugiau niekada nemiegu“, – juokavo S.Skvernelis.

Kandidatas į premjerus pokštavo ir atsakydamas į klausimą apie savo pažiūras, kurį iškėlė liberalė Aušrinė Armonaitė.

„Gal man reiktų pasakyti, kad esu užsislėpęs liberalas, norint balso, bet toks nesu“, – juokavo jis.

Seimo nariai S.Skvernelio teiravosi apie regionų politiką, mokesčius, valstybės tarnybos reformą, mediciną, kovą su korupcija. Taip pat, kokie sprendimai iš jo ilgos programos bus įgyvendinami greičiausiai, o koks uždavinys bus įveikiamas sunkiausiai.

„Tai skurdo mažinimo ir socialinės atskirties mažinimas“, – atsakė S.Skvernelis.

Taip pat jis kalbėjo apie viešojo sektoriaus reformą. S.Skvernelis tikino, kad tikrai nebus taip, kad bus pareiškiama, jog visi valstybės tarnautojai yra blogis. Pasak jo, visi sprendimai šioje srityje turi būti itin gerai pamatuoti.

Kalbėdamas apie kovą su korupcija S.Skvernelis tikino, kad niekas korupcijos į mažą ir didelę neskirstys, o bausmės už tokius nusikaltimus turi būti adekvačios, nors nebūtinai laisvės atėmimo.

„Kyšis 100 eurų, bauda 5000“, – pavyzdį pateikė kandidatas į premjerus.

Pasak jo, Lietuvos gyventojai jau artimiausiu metu turėtų pajusti gerėjantį gyvenimą. Tačiau tai negali būti daroma nežiūrint į ateitį ir neskaičiuojant, kas bus po trejų metų.

„Jei verslas bent 5 proc. pakels algas, jau bus gerai“, – sakė S.Skvernelis.

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė S.Skvernelio kandidatūrą į premjerus pateikė praėjusią savaitę.

Pristatydama kandidatą į premjerus šalies vadovė pažymėjo, kad „S.Skvernelis sulaukė didžiulio visuomenės pasitikėjimo balsuojant ir reitinguojant kandidatus į naująjį Seimą“.

Sulaukęs Seimo pritarimo premjerą skiria prezidentas. Tuomet premjeras ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti jos programą.

Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių narių balsų dauguma pritaria jos programai.

Buvęs policijos vadovas ir vidaus reikalų ministras S.Skvernelis buvo pirmasis Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas