Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 13

Seimo vicepirmininku sutikęs tapti A.Mazuronis: apsisprendžiau per 15 sekundžių

Didžiausia opozicinė frakcija Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) tikėjosi, jog naujoji Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tarp savo pavaduotojų norės matyti parlamentarę Aušrinę Norkienę. V.Čmilytė-Nielsen pateikė staigmeną – ne jos, o kito opozicionieriaus „darbiečio“ Andriaus Mazuronio kandidatūrą. Pastarajam tai esą irgi buvo netikėta.
Andrius Mazuronis
Andrius Mazuronis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Mazuronis aiškino nežinantis, kodėl V.Čmilytė-Nielsen jam pasiūlė tapti Seimo vicepirmininku.

„Jūs klauskit Seimo pirmininkės, dėl ko teikia. Čia Seimo pirmininkės kompetencija“, – žurnalistams penktadienį komentavo jis ir papasakojo, kaip sužinojo apie tokį V.Čmilytės-Nielsen gestą.

Seimo pirmininkė, pasak jo, penktadienį kreipėsi į Darbo partijos frakciją ir teiravosi, ar frakcija siūlytų ką nors į Seimo vicepirmininkus.

A.Mazuronis: jeigu būsiu išrinktas, tik per plauką

„Paklausė, ar siūlytumėt? Siūlytumėm. Ką siūlytumėt? Mane. Toks ir buvo pokalbis, – pasakojo A.Mazuronis. – Seimo pirmininkė išklausiusi mūsų frakcijos pasiūlymą, pasakė: ačiū, informaciją išgirdom, pagalvosim.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Apie tai, kad Darbo partijos frakcija į Seimo vicepirmininkus siūlo jį, o V.Čmilytė-Nielsen jo kandidatūrą teikia, A.Mazuronis teigė supratęs tik Seimo salėje, kai V.Čmilytė-Nielsen perskaitė nutarimo projekto pavadinimą.

„[Apsisprendžiau] tiesiog per kokias gal 15 sekundžių“, – tikino A.Mazuronis.

Kodėl Seimo pirmininkė pirmiausia pateikė ne didžiausios, o mažiausios opozicinės frakcijos kandidatūrą? Gal tarp pozicijos ir Darbo partijos įvyko mainai?

A.Mazuronis tai paneigė.

Darbo partija su naująja valdančia dauguma nesutarė visiškai nieko.

„Gal jus nustebinsiu – ir „valstiečius“ šiandien nustebinau – Darbo partija su naująja valdančia dauguma nesutarė visiškai nieko“, – tikino jis ir vylėsi, kad emocingai į teikimą sureagavę „valstiečiai“ blaiviai įvertins situaciją, o jų emocijos atslūgs.

„Emocijos iš jų pusės šiek tiek buvo perdėtos“, – pridūrė A.Mazuronis.

Bet gal Darbo partija rems valdančiųjų sprendimus?

„Tas nuostatas, kurie atitinka Darbo partijos programines nuostatas, Darbo partija ir rems net ir nebūdama valdančioje daugumoje“, – atsakė politikas.

Didelio Seimo narių palaikymo, sprendžiant ar jis gali būti Seimo vicepirmininku, A.Mazuronis teigė nesitikintis.

„O jūs tikit, kad aš būsiu išrinktas 138 balsais? Jeigu ir būsiu išrinktas, tai tikrai tik per plauką. Aš nieko kito ir nesitikiu“, – prieš balsavimą komentavo jis.

V.Čmilytė-Nielsen iš anksto pasakė, jog į Seimo vicepirmininkus penktadienį teiks dvi kandidatūras. Viena jų – konservatoriaus Jurgio Razmos – paaiškėjo dar ketvirtadienį. Apie kitą poziciją ji taip ir nepranešė viešai iki pat Seimo posėdžio.

LVŽS penktadienį paskelbė į Seimo vicepirmininkus siūlantys A.Norkienę. Partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikino, jo ši kandidatūra suderinta su V.Čmilyte-Nielsen, bet penktadienį ji jos nepateikė.

LVŽS pirmininkas R.Karbauskis tuo piktinosi, grasė kreiptis į Konstitucinį Teismą ir aiškino, kad nieko panašaus nėra matęs.

R.Karbauskis grasina Konstituciniu Teismu

R.Karbauskis teigė neišgirdęs atsakymo į klausimą, kodėl LVŽS pasiūlyta A.Norkienė penktadienį taip ir nebuvo pateikta į Seimo vicepirmininkes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Seimo pirmininkė specialiai, arba nespecialiai, neatsako į klausimą, kodėl ji šiandien yra nepateikta.

Kokie susitarimai įvyko tarp Darbo partijos ir konservatorių, mes nežinom. Tik žinom, kad situacija yra visiškai nesuprantama: mažiausia opozicinė frakcija gauna pavaduotojo pasiūlymą ir dėl jos kandidato yra balsuojama, o Seimo pirmininkė neišgirsta didesnių frakcijų“, – žurnalistams Seime komentavo LVŽS vedlys.

„Pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą, negalima šitaip elgtis. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad turi būti proporcijos, jos turi būti išlaikytos Seimo vadovybėje.

Matyt, kad praeitas etapas, kada pusantrų metų Seimo opozicija turėjo daugumą valdyboje, gal čia tai maišo tą protą. Bet jeigu taip bus, tai mes kreipsimės į Konstitucinį Teismą“, – galiausiai įspėjo R.Karbauskis.

Tarp Seimo pirmininko pavaduotojų bent du turi būti iš opozicijos. Penktadienį balsuojama tik dėl vieno iš jų, dėl kito Seimas apsispręs vėliau. Taigi „valstiečiai“ gali ieškoti kito kandidato į Seimo vicepirmininkus.

Į klausimą, ar tai ir darys, R.Karbauskis aiškaus atsakymo nedavė.

Pradėta nuo to, nuo ko dar niekas nėra pradėjęs.

„Mums pasakė kai kurie iš konservatorių, kad mes turėsim opozicijos lyderį ar dar kažką. Bet čia yra ne tai. Čia opozicijos teisė turėti opozicijos lyderį, o proporcijos valdyboje formuojasi skiriant pavaduotojus. Šiuo atveju mums veiksmas nesuprantamas, kad pradėta nuo to, nuo ko dar niekas nėra pradėjęs“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

R.Karbauskis dar posėdžio metu klausė tuomet pirmininkaujančios V.Čmilytės-Nielsen, kodėl ji siūlo mažiausios, o ne didžiausios opozicinės frakcijos kandidatą į Seimo vicepirmininkus.

V.Čmilytė-Nielsen atsakė, kad tai – ne pabaiga, kiti pavaduotojai bus paskirti vėliau, ne penktadienį. Vėliau Seimo posėdžio metu ji teigė norinti, jog Seimo valdyboje būtų atstovaujamos visa opozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas