Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2008 12 18

Seimūnai miega – įstatymai kepa

Ketvirtadienio vakarą Seimas vėl posėdžiavo iki išnaktų. "Sėdėsime iki 5 ryto, bet viską padarysime", – 15min.lt aiškino seimūnai. Kaip žinia, Seimas per kelias dienas rengiasi palaiminti kelias dešimtis įstatymų, kurie aukštyn kojom apvers buhalterių, prekybininkų, verslininkų gyvenimą. Žmonės, kad pasiruoštų pakeitimams, turės dirbti ne tik dienomis, bet ir naktimis. Klausimas: kodėl jie turėtų dirbti naktimis, jeigu ketvirtadienio vakarą, prieš 22 val. salėje buvo tik 76 seimūnai – kiek daugiau nei pusė?
Matyt, Seimo nariai naktimis atidirbinėja už didesnes algas – juk viršvalandžiai apmokami dvigubai.
Seimo nariai galės pasiteisinti, kad didesnės algos jiems mokamos už darbą naktimis. / „Scanpix“ nuotr.

Naujoji šalies valdžia sugadins Naujųjų Metų šventes daugybei žmonių. Akivaizdu, kad Naujųjų išvakarėse dieną naktį teks dirbti buhalteriams, kurie turės pasirengti visiems nuo sausio 1-osios įsigaliojantiems mokesčių skaičiavimo pakeitimams.

Dabar ruoštis būsimiems darbams firmų finansininkai negali, nes kol kas oficialių valdžios sprendimų nėra. Jei biudžetas ir kelios dešimtys jį lydinčių įstatymų projektų, kaip planuojama, bus priimta ketvirtadienį ir kitą antradienį, juos palaiminti dar turės prezidentas, po to jie bus paskelbti „Valstybės žiniose“. O tada į darbą jau turės kibti buhalteriai. Kaip tik ateis gruodžio 30-oji ar 31-oji. 

Dirbs dieną naktį

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Danguolė Pranckėnienė teigia, jog telefonai jau dabar kaista nuo sunerimusių buhalterių skambučių.

Prekybos centrai gruodžio 31-osios naktį rengiasi skirti kasų aparatų perprogramavimui, kainų etikečių perklijavimui. Tad ne tik švęsti, bet ir nusnūsti prekybininkams nebus kada.

Visi tie žmonės gali nebent pasiguosti, kad ir Seimas, pusei Lietuvos pasišovęs sugadinti šventes, įstatymus priiminėja naktimis. 

Du trečdaliai miegojo 

Štai antradienį, gruodžio 16-ąją, posėdžiavę seimūnai tą dieną apskritai neišsiskirstė. Paskutinis balsavimas plenariniame posėdyje įvyko jau trečiadienį, 3 val. 16 min. nakties. Tiesa, didžioji dalis seimūnų tuo metu jau skaniai pūtė į pagalvę. Svarstant paskutinį klausimą iš 141 Seimo nario registravosi tik 47.

17 val. 56 min., kai vyko 2009-ųjų biudžeto svarstymas, posėdžių salėje dar buvo 112 Seimo narių. 19 val. 03 min., kai buvo aptarinėjami Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pakeitimai, registravosi jau tik 85 seimūnai.

22 val. 37 min. pelno mokesčio įstatymo pakeitimai rūpėjo vos 36 Seimo nariams, tačiau 0 val. 03 min. jau registravosi 54 posėdžio dalyviai. O iki pabaigos Seimo salėje liko, kaip jau minėta , 47 posėdžiautojai. 

Susitaria, kam nusnūsti

„Aš buvau iki antros valandos“, – naujienų portalui 15min.lt  sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma. – Paskui paprašiau procesą stebėti savo pavaduotoją Arvydą Vidžiūną. Ryte turėjau anksti keltis, nes buvo numatyta seniūnų sueiga“.

Suprantama, J.Razmai reikėjo išsimiegoti. Bet šimtai Lietuvos žmonių dėl valdžios sukelto chaoso taip pat turės nemiegoti naktimis.

„Prašom tuos priekaištus perkelti ant Gedimino Kirkilo galvos, – atšovė J.Razma. – Jei ankstesnė Vyriausybė biudžetą būtų paruošusi atsakingai, dabartinei nereikėtų verstis per galvą“. Drįstame priminti, kad dalis konservatorių buvo parlamente ir tada, kai vyko pirmieji G.Kirkilo Vyriausybės pateikto kitų metų biudžeto svarstymai.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gediminas Navaitis sakė, jog seimūnai susitaria, kada visiems naktimis dirbti nebūtina. Esą svarbus balansas: priklausomai nuo to, kiek posėdyje dalyvauja opozicijos atstovų.

Kaip psichologas G.Navaitis teigė esąs prieš naktinį darbą, tačiau šiuo atveju, pasak jo, būtinai reikia atlikti tam tikrus formalumus. „Todėl šiandien, rytoj, savaitgalį ir pirmadienį Seimas dirbs pažeisdamas higienos normas“, – sakė G.Navaitis.

„Tuo pačiu pažeisti higienos normas prieš Naujuosius priversite ir pusę Lietuvos?" – rūpėjo išsiaiškinti. „O kodėl gi ne“? – atšovė G.Navaitis.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas