Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 27

Seirijų gyventojai skundžiasi suniokotomis kapinėmis, seniūnija aiškina – trūksta darbo rankų

Seirijų miestelio gyventojai skundžiasi išdarkytomis kapinėmis – esą dar gruodžio mėnesį iškirsti medžiai ir jų šakos iki dabar guli ant kapaviečių, bei, nepanašu, kad kas būtų tvarkoma. Seirijų seniūnė Rita Matusevičiūtė-Bražinskienė sakė apgailestaujanti, kad darbai trunka taip ilgai. Ji aiškino, kad karantino metu juos atlieka vos vienas darbininkas – pašalpas gaunančių gyventojų pagalbon pasitelkti negalima, nes uždrausta būriuotis. Ji prašo gyventojų supratingumo.
Seirijų kapinėse iškirsti medžiai
Seirijų kapinėse iškirsti medžiai / Skaitytojo nuotr.

Į 15min redakciją kreipėsi skaitytojas, pasakodamas apie suniokotas Seirijų kapines.

Savo vardo nenorėjęs viešinti vyras teigė, kad pats šiuo metu gyvena ne Lazdijų rajono savivaldybėje, kuriai priklauso Seirijų kapinės, todėl apie kirtimus jose sužinojo iš kaimynės.

„Man jau prieš naujus metus paskambino kaimynė ir sako, kad baisu pažiūrėti“, – pasakojo vyras.

Negalėdamas pats kirsti savivaldybės ribų, jis paprašė ten gyvenančių žmonių atsiųsti nuotraukų, kad galėtų įsitikinti, ar kapinės iš tiesų yra nesutvarkytos, o jas pamatęs esą negalėjo patikėti vaizdu.

Nuotraukas galite matyti žemiau.

„Ar galima taip pjauti medžius kapinėse ir daugiau nei mėnesį nieko netvarkyti?“, – retoriškai klausė skaitytojas.

„Seirijų seniūnija naudojasi tuo, kad negalima vykti į kitas savivaldybes ir nematysime savo artimųjų kapų, aš kitaip tokio elgesio nesuprantu“, – sakė jis.

Nepakanka darbo rankų

Seirijų seniūnė R.Matusevičiūtė-Bražinskienė 15min sakė apgailestaujanti, kad gyventojai tiek ilgai turi laukti, kol Seirijų kapinės bus sutvarkytos.

Bet ji pabrėžė, kad galimybių greičiau sutvarkyti kertamus medžius tiesiog nėra – trūksta darbo rankų. O iškirstų medžių kalėdiniu laikotarpiu esą prisikaupė dar daugiau.

„Aš labai suprantu. Mes apgailestaujame. Bet mes turime tik vieną darbuotoją, kadangi karantino metu negalime telkti visuomenei naudingus darbus atliekančių pašalpų gavėjų. Didelės kulbės po truputėlį yra vežamos, bet vienam darbuotojui yra labai sudėtinga.

Aš negaliu pasamdyti (darbuotojų – 15min), kad iš karto išvežtų medžius, tuo labiau, kad ir privažiavimas yra sudėtingas, nes tai yra senosios kapinės“, – priežastis, kodėl ilgiau nei mėnesį Seirijų kapinėse guli nukirsti medžiai, vardijo miestelio seniūnė.

„Dirbame tikrai ir norime žmonių supratingumo. Nes kitaip padaryti neįmanoma.

Pasirinkome ir tą laiką, kada yra žiema, kada yra lankomumas mažesnis, nes nuo kovo 15 dienos iki rugpjūčio 15 dienos apskritai draudžiama kirsti medžius. Ir niekada nepjauname prieš lapkričio 1-ąją“, – tęsė ji.

Be to, pažymėjo miestelio seniūnė, kalėdiniu laikotarpiu atsirado ir kitų darbų:

„Reikėjo ir Seirijus išpuošti, ir dekoracijas padaryti, ir eglutę papuošti, tikrai susidarė nemažai darbų ir tai truputėlį užsitęsė“, – sakė ji.

Mes turime tik vieną darbuotoją.

Kapavietes bando apsaugoti

Taip pat ji paaiškino, kad kertami medžiai kelia pavojų, yra seni ir itin dideli, todėl tenka nuimti kai kuriuos paminklus, kurie, jos teigimu, darbų pabaigoje vėl bus uždėti.

Taip esą stengiamasi apsaugoti pačias kapavietes.

„Pirmiausia pjauna šakas, tada nuleidžia į apačią ir paskui pjauna kulbes. Kitaip medžių nupjauti neįmanoma. Medžiai yra labai dideli ir galingi, yra pavojingi. Gerų, sveikų medžių mes nekertame, – medžių kirtimo procesą išdėstė R.Matusevičiūtė-Bražinskienė.

– Mes prašome žmonių tolerantiškumo, nes, iš tikrųjų, ir patys paminklai yra saugomi. Tie paminklai, kurie truputėlį klibėjo arba ne tvirtai laikėsi, juos tiesiog nuėmė ir atšilus orams vėl priklijuos.“

Seirijų seniūnės teigimu, gyventojai nori, kad medžiai būtų kertami, neretai patys to prašo. Tačiau esą ne visada supranta proceso sudėtingumą:

„Nori, kad juos vos ne lėktuvu iškeltų. Tiesiog nežinau kaip kitaip padaryti tuos darbus. Labai atsiprašome tų žmonių, bet darbai po truputėlį juda.“

Jeigu karantinas atlaisvės ir į pagalbą bus galima pasitelkti viešuosius darbus dirbančius gyventojus, kapinės galės būti sutvarkytos per 3-4 dienas, mano miestelio seniūnė.

Nori, kad juos vos ne lėktuvu iškeltų. Tiesiog nežinau kaip kitaip padaryti tuos darbus.

Kitu atveju – gali tekti laukti ir kelias savaites.

Ji nurodė, kad Seirijų kapinėse vėliau numatoma iškirsti dar 7 medžius, tačiau šie darbai sustabdyti iki bus pabaigti pirmieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas