Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 17

Sekmadienį išvykstančiai „Misijos Sibiras“ komandai tremtinių istorijos – geriausia navigacija

Sekmadienį iš Vilniaus geležinkelio stoties į Rusiją išvyksta penkioliktosios „Misijos Sibiras“ dalyviai. Jau vienuoliktus metus organizuojamas projektas, sutraukiantis šimtus pilietiškų ir patriotiškų jaunų žmonių iš visos Lietuvos, šiemet aplankys vieną šiauriausių lietuvių tremties vietų ir pačią šiauriausią „Misijos Sibiras“ kol kas aplankytą vietą – Igarkos miestą.
„Misija Sibiras“
„Misija Sibiras“ / Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr./ Robertas Dačkus

Šių metų ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyviai iš Lietuvos į Rusiją išvyksta Pasaulio lietuvių vienybės dieną – sekmadienį, 18:30 iš Vilniaus geležinkelio stoties.

Pasak projektą „Misija Sibiras“ organizuojančio Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ vadovo Igno Rusilo, penkioliktoje „Misija Sibiras“ išvykoje planuojama aplankyti už daugiau nei trijų tūkstančių kilometrų nuo Lietuvos nutolusią Igarką ir jos apylinkes, sutvarkyti vienas didžiausių lietuvių tremtinių kapinių Sibire, jose atnaujinti senus ir pastatyti naujus kryžius, taip pat susitikti su Igarkoje gyvenančiais buvusiais lietuvių tremtiniais.

Besiruošiant išvykimui, „Misijos Sibiras“ atstovai lankėsi įvairiose vietose, kalbėjosi su Igarkos apylinkėse gyvenusiais, iš tremties grįžusiais lietuviais. Tokie susitikimai, pasak organizatorių, padėjo geriau pažinti vietovę, suteikė daug informacijos apie ten gyvenusius lietuvius ir lietuvių laidojimo vietas. Buvę tremtiniai taip pat padėjo apsispręsti dėl galutinio ekspedicijos maršruto.

Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr./ Robertas Dačkus/„Misija Sibiras“
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotr. Robertas Dačkus/„Misija Sibiras“

Pasak I.Rusilo, „tremtinių pasakojimai yra labai naudingi, „Misijos Sibiras“ organizatoriai dažnai juokauja, kad buvusių tremtinių prisiminimai ir istorijos yra pati geriausia navigacinė sistema, nes jie gali labai tiksliai pasakyti, kur eiti, kur pasukti, kurioje vietoje yra ar buvo tiltas, mokykla, lietuvių pastatytas namas ar kitas svarbus objektas. Tai prisidėjo prie maršruto sudarymo ir padėjo ekspedicijos dalyviams geriau suprasti, kur jie bus, su kokiais iššūkiais gali susidurti“.

Ketvirtadienį projekto organizatorius ir šių metų ekspedicijos dalyvius susitikti pasikvietė ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji ne tik domėjosi misijos tikslais, maršrutu, tačiau ir prisidėjo prie šiemet organizuotos atvirlaiškių, skirtų Rusijoje tebegyvenantiems lietuviams tremtiniams, rašymo akcijos – ekspedicijos dalyviams perdavė penkis laiškus.

Prezidentė savo laiškuose kreipėsi į tremtinius ir rašė: „Mus visus vienija mūsų tėvų ir protėvių žemė – Lietuva. Mes visi kartu atmintyje ir širdyje saugome tautos istoriją, paženklintą dideliais išmėginimais, nulėmusiais daugelio žmonių, taip pat ir Jūsų, gyvenimus. Ačiū Jums, kad būdami nepaprastai toli nuo Lietuvos prisimenate ją ir laikote sava.“

Juokaujame, kad tik grįžus į Lietuvą prasideda tikroji misija, – I.Rusilas

Pasak I.Rusilo, misijos tikslas yra ne tik pagerbti Lietuvos tremtinius, sutvarkyti apleistas kapines, bet kartu ir skleisti pilietiškumą jaunų žmonių tarpe, todėl grįžę misijos dalyviai važiuoja į įvairias Lietuvos vietas, lanko mokyklas, bendruomenes ir susitikimuose pasakoja savo patirtį, rengia nuotraukų parodas, stato dokumentinį filmą.

„Juokaujame, kad tik grįžus į Lietuvą ir prasideda tikroji misija. Vienas iš svarbiausių mūsų projekto tikslų yra ugdyti jaunų žmonių pilietiškumą, ir mes manome, kad būtent jauni žmonės pasakodami kitiems jauniems žmonėms apie mūsų ekspediciją, savo patirtį ir apie Lietuvos istoriją, šį tikslą atlieka labai gerai, tokiu būdu ugdo kitų jaunų žmonių savimonę, pilietiškumą. Kasmet mes vykdome daugiau nei pusantro šimto susitikimų mokyklose, universitetuose, bibliotekose, net užsienio lietuvių bendruomenėse. Kai kurie susitikimai, kuriuose pasakosime apie šių metų ekspediciją, jau yra suplanuoti, nors „Misijos Sibiras“ 2016 metų ekspedicija dar net neprasidėjo“.

Tiesa, tapti vienu iš „Misijos Sibiras“ dalyvių nėra taip paprasta kaip gali pasirodyti. Organizatoriai kasmet sulaukia šimtų anketų ir motyvacinių laiškų, o į šių metų „Misiją Sibiras“ sulaukta daugiau nei aštuonių šimtų anketų, iš kurių tik apie septyniasdešimt labiausiai motyvuotų kandidatų buvo atrinkti į bandomuosius žygius. Po bandomųjų žygių tik labiausiai motyvuoti, psichologiškai ir fiziškai ištvermingiausi ir dirbti dėl lietuvių tremtinių atminimo labiausiai nusiteikę jaunuoliai pateko į pagrindinį „Misija Sibiras“ žygį – šiemet į ekspediciją išvyksta šešiolika dalyvių, taip pat ir visuomenės veikėjas, rašytojas, žurnalistas Andrius Tapinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas