Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 28

Sėkminga Vilniaus aplinkosaugininkų operacija: rastas neteisėtas atliekų sąvartynas Vilniuje ir paimtas automobilis

Trečiadienį Aplinkos apsaugos departamento Vilniaus valdybos pareigūnai, stebėdami UAB „Švarista“ teritoriją, pradėjo tyrimą dėl galimai neteisėto sąvartyno Vilniuje, skelbiama šios intitucijos pranešime spaudai.

Pirminiais duomenimis teritorijoje išpilta daugiau nei 11,3 m3 griovimo atliekų. Paimtas sunkvežimis, kuriuo šis atliekų kiekis buvo vežamas. Pareigūnai toliau tęsia tyrimą dėl neteisėto atliekų laikymo.

Aplinkosaugininkai aktyviai stebėjo UAB „Švarista“ teritoriją, nes įmonė neturi leidimo verstis atliekų apdorojimo ar vežimo veikla, tačiau internete skelbia teikianti atliekų tvarkymo paslaugas.

„Šiemet Vilniaus mieste esame paėmę net 5 transporto priemones iš nelegalia atliekų veikla besiverčiančių tiek fizinių tiek juridinių asmenų. Stengiamės sistemingai spręsti problemas – tokiems tyrimams pasitelkiame stebėseną internete, taip pat bepilotėmis skraidyklėmis, vaizdo kameromis, kad teršėjams neliktų galimybės išsisukti. Departamente įdiegtos papildomos priemonės sustiprina šią veiklą ir turime akivaizdžius rezultatus “, – sako Vilniaus valdybos viršininkas Edgaras Skrebė.

Bepilote skraidykle aplinkosaugininkai užfiksavo, kaip sunkvežimis išpila daugiau nei 11,3 m3 griovimo atliekų. Taip pat teritorijoje dar rastas didelis kiekis laikomų atliekų. Dėl neteisėto aplinkos teršimo pradėta administracinė teisena ir paimta transporto priemonė – sunkvežimis. Už neteisėtą atliekų apdorojimo veiklą įmonė buvo bausta anksčiau ir tai jau ne pirmas iš įmonės paimtas automobilis.

Užteršus aplinką daugiau nei 5 m3, pagal LR administracinių nusižengimų kodekso 247 straipsnio 53 dalį, numatytas transporto priemonės konfiskavimas.

Taip pat įmonei bus įteiktas privalomasis nurodymas sutvarkyti užterštą teritoriją ir atliekas priduoti teisėtiems atliekų tvarkytojams.

Departamentas stiprindamas nelegalių atliekų ir jų vežėjų priežiūrą per šiuos metus paėmė 10 transporto priemonių (įskaitant ir rugsėjo 27 d. paimtą sunkvežimį) iš nelegalių atliekų vežėjų ir (ar) tvarkytojų: septynias Vilniaus mieste ir rajone, po vieną Trakuose, Ukmergės rajone ir Elektrėnuose.

Įdiegtos atliekų vežimo kontrolės naujovės

Sukurtas interaktyvus įrankis www.tvarkaulietuva.lt. Gyventojai naudodamiesi šiuo įrankiu gali greičiau ir tiksliau pranešti apie pastebėtas šiukšles gamtoje, o departamentas gavęs informaciją ją įvertina ir imasi veiksmų.

Šiemet įdiegtoje vieningoje duomenų valdymo sistemoje „AADIS” departamento darbuotojai operatyviai seka kiekvieną pažeidimo atvejį ir keičiasi informacija.

Virtualios erdvės stebėjimui pradėtas taikyti interneto robotas (web crawler), kuris aptinka nelegalius atliekų vežėjus internete.

Šių metų pavasarį, bendradarbiaujant su skelbimų portalu Skelbiu.lt sukurta atliekų tvarkymo paslaugų skelbimų kategorija. Publikuojant skelbimą šioje kategorijoje, skelbimo autorius privalo nurodyti ATVR (Atliekų tvarkytojų valstybės registro) kodą. Skaidrumui užtikrinti įdiegta automatinė sistema, kuri skelbimo įvedimo metu patikrina, ar toks kodas egzistuoja Atliekų tvarkytojų valstybės registre.

Aplinkosaugininkai primena, kad pastebėjus aplinkosauginį pažeidimą reikia pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Taip pat svarbu nufotografuoti ar nufilmuoti pažeidimą, t. y. – asmenis darančius pažeidimą, bei šią informaciją, nuotraukas ar vaizdo įrašą siųsti el. paštu info@aad.am.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas