Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 16

Selemonas Paltanavičius: O reikėjo tik vieno saulėto pusiaudienio...

Ar dar nepamiršote, kad vakar mes nebūtume atsakę į paprastą klausimą: kada paskutinįkart šį rudenį regėjome šviečiančią saulę. Jos visiems be galo trūko – žmogus iš esmės yra „saulę mėgstantis“ sutvėrimas, kas būdinga ne tik jam, bet ir visiems primatams.
Stirnos laukuose žoliauja ir vidudienį
Stirnos laukuose žoliauja ir vidudienį / S.Paltanavičiaus nuotr.

Be to – spalis, spalvotų lapų metas ir saulė yra lyg viena kitą papildanti būtinybė. Rytų Lietuvoje visą šeštadienį lijo ir prognozės apie sekmadienio orus mažai ką guodė.

Tačiau sekmadienis padovanojo saulę ir šilumą, o mes pasklidom ten, kur šilta, kur šviesu, kur raudonuoja klevai. Spalio vidurys gamtoje yra bene gražiausias laikas. Tačiau jį galime įvertinti tik saulėtu oru. Taigi, dar sykį patvirtiname, kad tai tiesa ir atsigręžiame į gamtą: o kaip saulėtą pusiaudienį sutinka ji?

S.Paltanavičiaus nuotr./Saulė patinka visiems
S.Paltanavičiaus nuotr./Saulė patinka visiems

Žemyninėje Lietuvos dalyje neregėti aktyvaus paukščių skridimo – gali būti, kad ryškesnė migracija persikėlė į pajūrį, Kuršių neriją. Kitur paukščiai, sakytum, padarė pertrauką ir lesiojo, maitinosi. Kas žino, kada vėl bus tokia galimybė? Tiesa, labai aukštai skrido gervės – mačiau bent trejetą pulkų. Spalio vidury jas dažnai iš mūsų krašto išgindavo šalnos. Dabar tokio ženklo skristi nėra, tačiau paukščiai skrido paklusdami įprastiems gyvenimo ciklams.

Įsiklausykite: ar girdite skrendančias žąsis? Jos nemoka būti tylios, gagena, girgsi – pagal jų sukuriamą melodiją paprasta nustatyti, kas tai skrenda: želmeninės žąsys ar baltakaktės. Visa Lietuva tapusi ištisu ežeru, šlapyne, kur žąsys gali leistis ir plaukioti.Tačiau joms daug svarbiau želmenys ir ražienose sudygę grūdai. Atrodo, kad šiemet apie jų daromą žalą kalbėti net neverta, nes laukuose liko tiek javų, kurių nei žąsys, nei gulbės ar gervės sulesti nevalios.

VIDEO: Ruduo gamtoje

Apypiečiu dar čirškavo vieversiai – ne giedojo, tik šiaip čireno, po ražienas pamiškėse straksėjo pulkai amalinių strazdų. Gulbės giesmininkės kukurūzų lauke snapais „gremžė“ likusius stiebus, greta čirškėjo geltonosios startos. Arimuose judėjo krutėjo pulkai pempių ir greta jų sliekavo varnėnai. Varnalėšose lesiojo dagilių pulkas, o prie bebrų tvenkinio sutikau medžiojantį žaliąjį laumžirgį. Jis taip smagiai nardė ore, stvarstė uodus. O mes manėme, kad per ilgą vėsos periodą nei laumžirgiai, nei drugiai neišliko, neišgyveno. Pasirodo, gamtoje gyvybė yra stipresnė, nei mes manome.

Saulės žaismas lapuose negali būti su niekuo palyginamas: spalvos, virpėjimas, šnaresys kaskart vis kitoks. Sakytum – gali tik žiūrėti ir klausytis. Rudeniui liko dar gražaus laiko, jeigu spalis dovanos daugiau dienų, įvyks stebuklas: mes pamiršime lietų, vėsą ir galvosime, kad visas ruduo buvo toks gražus. Štai kiek nedaug mums reikia: vieno saulėto pusiaudienio...

VIDEO: Saulės žaismas lapuose
S.Paltanavičiaus nuotr./Geltonuoja klevai
S.Paltanavičiaus nuotr./Geltonuoja klevai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas